5 τροφές που συμβάλλουν στον περιορισμό του άγχους

womaneatingsaladfreshΟι αγχώδεις διαταραχές απαιτούν συνήθως φαρμακευτική αγωγή ή ψυχοθεραπεία, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής δεν παίζουν κανέναν απολύτως ρόλο.

Η ισορροπημένη διατροφή και η τακτική άσκηση μπορεί να μην είναι θεραπείες, αλλά βελτιώνουν τη συνολική μας διάθεση και ευεξία. Ρίξτε μια ματιά στις παρακάτω τροφές που έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στον περιορισμό του άγχους:

raw-salmon-with-lemon

  • Λιπαρά ψάρια

Σύμφωνα με μελέτη από το Ohio State University, οι συμμετέχοντες που έλαβαν συμπληρώματα Ω-3 λιπαρών οξέων παρουσίασαν 20% μείωση του άγχους. Ωστόσο, αντί να καταφεύγετε σε τέτοιου είδους συμπληρώματα, εξετάστε απλώς το ενδεχόμενο αύξησης των Ω-3 λιπαρών μέσω της διατροφής σας.

  • Χαμομήλι

Το χαμομήλι έχει χρησιμοποιηθεί κατά την αρχαιότητα για τις φυσικές θεραπευτικές του ιδιότητες. Μελέτη του 2009 αποκάλυψε βελτίωση του άγχους σε άτομα με ήπια έως μέτρια γενικευμένη αγχώδη διαταραχή, τα οποία έλαβαν θεραπεία με εκχύλισμα χαμομηλιού.

embedded_Chamomile_Tea

  • Αυγά

Ο εγκέφαλος χρειάζεται ένα ευρύ φάσμα από βιταμίνες του συμπλέγματος Β για να λειτουργήσει καλύτερα. Όσοι άνθρωποι έχουν έλλειψη βιταμίνης Β, είναι πιθανό να αντιμετωπίζουν σύγχυση, ευερεθιστότητα και άγχος. Πέρα από το χοιρινό κρέας και τα εσπεριδοειδή, τα αυγά αποτελούν μία από τις πλουσιότερες πηγές χολίνης, της απαραίτητης βιταμίνης Β για την υγεία του εγκεφάλου.

  • Προβιοτικά

Πρόκειται για βακτήρια, φιλικά προς το πεπτικό μας σύστημα. Ιρλανδοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι ορισμένα προβιοτικά που βρέθηκαν στο γιαούρτι μείωσαν συμπεριφορές που σχετίζονταν με το στρες, το άγχος και την κατάθλιψη στα ποντίκια.

  • Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε ένα αμινοξύ που ονομάζεται θεανίνη και έχει αναφερθεί ότι έχει ηρεμιστικές ιδιότητες σε γενικές γραμμές. Ωστόσο, θα χρειαστείτε από 5 έως 20 φλιτζάνια για να λάβετε την απαραίτητη ποσότητα θεανίνης μόνο από την κατανάλωση τσαγιού, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα Health.com.