5 τρόφιμα που απαγορεύεται να πλένουμε πριν τα μαγειρέψουμε (και 5 που επιβάλλεται)

Από την παιδική κιόλας ηλικία μας, έχουμε μάθει να πλένουμε ό,τι πρόκειται να φάμε. Ωστόσο, πολύ λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι μερικές φορές αυτή η συνήθεια κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Το πλύσιμο μερικών τροφίμων οδηγεί στην εξάπλωση βακτηρίων και σε πολλές άλλες αρνητικές συνέπειες. Το Bright Side συμβουλεύει πώς να προετοιμάσουμε σωστά τα τρόφιμα για το μαγείρεμα και υποδεικνύει τα πιο συχνά λάθη που κάνουμε καθημερινά, ώστε να τα αποφύγουμε από εδώ και στο εξής.

Τρόφιμα που δεν πρέπει να πλένουμε ποτέ

1. Αυγά

Μια ειδική ουσία τοποθετείται συχνά στην επιφάνεια των αυγών για να τα προστατεύει από τη μόλυνση από τα βακτήρια. Το νερό «ακυρώνει» αυτή την προστασία, επομένως δεν πρέπει να τα πλένουμε.

2. Κοτόπουλο

Τα βακτήρια στο φρέσκο κοτόπουλο είναι πολύ επικίνδυνα για την υγεία μας. Το πιο γνωστό από όλα είναι η σαλμονέλα. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το πλύσιμο του κοτόπουλου πριν από το μαγείρεμα βοηθά στην επίλυση αυτού του προβλήματος, αλλά αυτό δεν ισχύει. Όταν πλένετε το κοτόπουλο, το νερό που χρησιμοποιείτε, βοηθά τα βακτήρια να εξαπλωθούν στα χέρια σας και στο νεροχύτη της κουζίνας.

Εάν αρχίσετε να το μαγειρεύετε αμέσως, όλα τα βακτήρια θα καταστραφούν. Σύμφωνα με τους καλύτερους σεφ παγκοσμίως, είναι προτιμότερο να βράζετε το κοτόπουλο δύο φορές: μετά την πρώτη φορά θα πρέπει να αλλάξετε το νερό και να συνεχίσετε να το βράζετε.

3. Κρέας

Ακριβώς όπως το κοτόπουλο, δεν πρέπει να πλένετε ούτε το ωμό κρέας (βοδινό, χοιρινό, μοσχάρι, αρνί) επειδή το πλύσιμο βοηθά την εξάπλωση των βακτηρίων. Ένας καλός τρόπος για να απαλλαγείτε από τα βακτήρια είναι να μαγειρέψετε το κρέας σε υψηλή θερμοκρασία.

Συμβουλή: Πριν από το μαγείρεμα χρησιμοποιήστε μια πετσέτα για να απορροφήσει τα υγρά από την επιφάνεια του κρέατος. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε σαπούνι και ζεστό νερό για να πλύνετε τα χέρια σας.

4. Μακαρόνια

Αναρωτιέστε κι εσείς αν υπάρχει κάποιος που πλένει τα μακαρόνια πριν τα μαγειρέψει; Πολλοί διάσημοι σεφ υποστηρίζουν ότι το πλύσιμο των ζυμαρικών θα πρέπει να θεωρείται «παράνομο» επειδή το νερό αφαιρεί το άμυλο, που βοηθά στην πιο αποτελεσματική απορρόφηση της σάλτσας! Μπορείτε να πλύνετε τα ζυμαρικά μόνο μετά το μαγείρεμα σε περίπτωση που θέλετε να τα σερβίρετε με σάλτσα.

5. Μανιτάρια

Δεν πρέπει να αφήνετε τα μανιτάρια κάτω από το νερό για μεγάλο χρονικό διάστημα, επειδή το απορροφούν πολύ εύκολα. Είναι καλύτερο να τα ξεπλύνετε γρήγορα και να τα σκουπίσετε απαλά με μια πετσέτα. Θα πρέπει να το κάνετε μόνο πριν από το μαγείρεμα. Διαφορετικά, θα χαλάσουν και θα χάσουν την ελαστικότητά τους.

Τρόφιμα που πρέπει να πλένουμε πάντα

1. Φρούτα και λαχανικά με φλούδα που τρώγεται

Όσο καθαρά κι αν φαίνονται τα φρούτα και τα λαχανικά με φλούδα που τρώγεται, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζονται ένα καλό πλύσιμο. Μην χρησιμοποιήσετε σαπούνι, απλά πλύνετε με άφθονο νερό και σκουπίστε τα με μια πετσέτα.

2. Κονσέρβες

Τα βακτήρια δεν μπορούν να εισχωρήσουν στο περιεχόμενο της συσκευασίας, χάρη στο προστατευτικό καπάκι της. Αλλά σίγουρα θα τα καταφέρουν, αν δεν πλύνετε καλά το κουτί της κονσέρβας πριν το ανοίξετε. Απλά σκεφτείτε πόσο καιρό παραμένουν εκτεθειμένες στις αποθήκες τροφίμων, πριν φτάσουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ και από εκεί στο ντουλάπι σας!

3. Φρούτα και λαχανικά με φλούδα που δεν τρώγεται

Ανεξάρτητα από το πόσο καλά ξεφλουδίζουμε αυτά τα φρούτα και λαχανικά, τα βακτήρια από τη φλούδα θα μεταφερθούν ούτως ή άλλως στο εσωτερικό τους. Γι’ αυτό πρέπει πάντα να πλένουμε τις μπανάνες, το πεπόνι, το καρπούζι και άλλα φρούτα και λαχανικά με φλούδα που δεν τρώγεται.

4. Ξηροί καρποί

Πάντα πρέπει να πλένετε τους ξηρούς καρπούς, ακόμη κι αν είναι ξεφλουδισμένοι. Δεν μπορούμε ποτέ να γνωρίζουμε με βεβαιότητα πού αποθηκεύτηκαν και πώς μεταφέρθηκαν. Εκτός αυτού, το πλύσιμο βοηθά να απαλλαγούμε από το φυτικό οξύ, που χρησιμοποιείται για την προστασία των ξηρών καρπών από τα παράσιτα, αλλά μπορεί επίσης να βλάψει τον ανθρώπινο οργανισμό.

5. Αποξηραμένα φρούτα

Τα αποξηραμένα φρούτα θεωρούνται από τα πιο βρώμικα τρόφιμα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα φρούτα που πωλούνται με το κιλό. Ακόμα κι αν αγοράσατε αποξηραμένα φρούτα σε μια ωραία συσκευασία, πρώτα πρέπει να τα ξεπλύνετε ή να τα μουσκέψετε για μερικές ώρες.