Αρχική Γωνιά του μαθητή 5 τρόποι για να αποτρέψετε το παιδί σας από την αντιγραφή

5 τρόποι για να αποτρέψετε το παιδί σας από την αντιγραφή

76763328Το φαινόμενο της αντιγραφής στα σχολεία παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις, εμποδίζοντας τους μαθητές να αποκτήσουν ουσιαστικές γνώσεις που θα τους φανούν χρήσιμες σε όλη τη ζωή τους. Πώς μπορούν οι γονείς να κρατήσουν τα παιδιά μακριά από την αντιγραφή, σε μια κοινωνία όπου το μόνο που έχει σημασία είναι η επιτυχία με οποιοδήποτε κόστος;

Σύμφωνα με τον Eric Anderman, καθηγητή Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο, το κλειδί είναι να μειωθούν σε πρώτη φάση τα κίνητρα που οδηγούν τους μικρούς μαθητές στην αντιγραφή. "Τα παιδιά αντιγράφουν όταν αγχώνονται", αναφέρει ο Eric Anderman, ο οποίος εξηγεί ότι καθώς η πίεση για καλούς βαθμούς αυξάνεται, το ίδιο συμβαίνει και με τη συχνότητα εμφάνισης του φαινομένου της αντιγραφής στο σχολείο. "Συνήθως συμβαίνει σε μαθητές που είναι πιο συγκεντρωμένοι στο να πετύχουν υψηλή βαθμολογία και επηρεάζονται περισσότερο από εξωγενείς παράγοντες και όχι από την επιθυμία τους για γνώση.

Ωστόσο, υπάρχουν πράγματα που οι γονείς μπορούν να κάνουν για να βεβαιωθούν ότι τα παιδιά τους λαμβάνουν τα μέγιστα από την εκπαίδευση τους, αφήνοντας πίσω τους κάθε ενδόμυχη σκέψη για αντιγραφή:

Μειώστε την πίεση

Τα παιδιά συχνά αντιγράφουν επειδή θεωρούν ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να ανταποκριθούν στις υψηλές προσδοκίες σας. Αν και είναι αναμενόμενο ότι προσδοκάτε το καλύτερο δυνατό από τα παιδιά σας, πρέπει να καταστήσετε σαφές στο παιδί ότι περιμένετε από εκείνο να προσπαθήσει όσο πιο πολύ μπορεί και όχι να το πιέσετε να είναι ο καλύτερος από όλους.

Αποφύγετε τον υπερβολικό έπαινο

Το να επαινείτε το παιδί σας κάθε φορά που έρχεται στο σπίτι με ένα καλό βαθμό είναι μια τυπική διαδικασία στην ανατροφή των παιδιών, αλλά καλό θα ήταν να είστε σίγουροι ότι στέλνετε το σωστό μήνυμα. Αποφύγετε την τιμωρία του παιδιού για τους χαμηλούς βαθμούς και τον έπαινο για κάθε υψηλή βαθμολογία. Αντί αυτού, τονίστε την έννοια της προσπάθειας με την αναγνώριση της σκληρής δουλειάς που καταβάλλει και ενθαρρύνετε μεγαλύτερη προσπάθεια για βελτίωση όπου υπάρχει πρόβλημα.

Συζητείστε ανοιχτά μαζί του

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορούν οι γονείς να κάνουν είναι να ρωτήσουν τα παιδιά τους για το πώς αισθάνονται σχετικά με την αντιγραφή και εάν νιώθουν άγχος για τα μαθήματα του σχολείου. Ένας εποικοδομητικός διάλογος μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα από το να σας ενημερώσει σχετικά με το πού δυσκολεύεται το παιδί σας. Επιπλέον, θα ξέρει ότι είστε στο πλευρό του όταν πρόκειται για ένα απαιτητικό διαγώνισμα και είναι πιο πιθανό να έρθει σε εσάς για βοήθεια παρά να καταφύγει στη λύση της αντιγραφής.

Μιλήστε για τους συμμαθητές του

Είτε το παιδί σας εμπλέκεται στην αντιγραφή είτε όχι, θα έχει να αντιμετωπίσει την πίεση των συμμαθητών του για να συμμετέχει, είτε από εκείνους που θα του ζητήσουν να αντιγράψουν την τελευταία στιγμή τις εργασίες που είχαν για το σπίτι, είτε από εκείνους που θα φροντίσουν να περάσουν σκονάκια από το θρανίο του κατά τη διάρκεια ενός διαγωνίσματος. Βεβαιωθείτε ότι θα μπορέσει να πει «όχι» στην αντιγραφή τώρα, έτσι ώστε να βοηθήσει όχι μόνο τον εαυτό του αλλά και τους συμμαθητές του μακροπρόθεσμα.

Δώστε το καλό παράδειγμα

Νομίζετε ότι τα παιδιά δεν παρατηρούν τι κάνετε; Σκεφτείτε το ξανά! Μπορεί τα πιο μικρά παιδιά να μιμούνται περισσότερο τη συμπεριφορά των γονέων, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα παιδιά σχολικής ηλικίας δεν θα καταφύγουν στην υποκρισία όταν την δουν να συμβαίνει. Είτε έτσι είτε αλλιώς, είναι καλύτερα να είστε σωστό πρότυπο για τα παιδιά σας και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βάζετε φρένο στα "λευκά" ψέματα που ενδεχομένως λέτε για να πάρετε αυτό που θέλετε με τον εύκολο τρόπο.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.