Αρχική Infokids Υγεία 5 τρόποι για να διδάξετε το σεβασμό στα παιδιά σας

5 τρόποι για να διδάξετε το σεβασμό στα παιδιά σας

Family-TalkingΣεβασμός σημαίνει να τιμάμε τους άλλους ανθρώπους και να τους συμπεριφερόμαστε με προσοχή και ευγένεια. Ενώ ο όρος περιλαμβάνει τους καλούς τρόπους, ο πυρήνας της συμπεριφοράς πηγαίνει παραπέρα από την ευγένεια.

Προέρχεται από την πεποίθηση ότι οι άλλοι άνθρωποι αξίζουν τόσο όσο ο εαυτός μας. Τα παιδιά μαθαίνουν συνήθως να σέβονται τους κανόνες στο σπίτι και στο σχολείο, να μην κοροϊδεύουν τους φίλους τους και να χρησιμοποιούν ευγενικό λεξιλόγιο. Όμως, πώς μπορείτε εσείς ως γονείς να ενισχύσετε την αξία του σεβασμού στα παιδιά σας;

Υποστηρίξτε τα παιδιά σας
Ακόμα και τα μικρά παιδιά αξίζουν το σεβασμό. Δείξτε τους ότι νοιάζεστε για τα συναισθήματα και τις ανάγκες τους. Τα παιδιά που μεγαλώνουν σε οικογένειες που τα υποστηρίζουν είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν έναν υγιή αυτοσεβασμό, που θα τους ωθήσει να πιστέψουν στις ικανότητές τους, να κάνουν σωστές επιλογές για τον εαυτό τους και στη συνέχεια να μάθουν να σέβονται και τους γύρω τους.

Διδάξτε τα παιδιά από μικρή ηλικία
Τα παιδιά δεν γεννιούνται αλλά μαθαίνουν το σεβασμό από τους γονείς τους μέσω της μίμησης και της διδασκαλίας. Τα μικρά παιδιά θεωρούν ότι ο κόσμος, συμπεριλαμβανομένων των γονέων, υπάρχει για να καλύπτει τις ανάγκες τους. Καθώς αναπτύσσουν τις γλωσσικές και γνωστικές δεξιότητές τους, μπορείτε να τους διδάξετε ότι η άσχημη συμπεριφορά είναι απαγορευτική. Επίσης, δώστε ιδιαίτερη έμφαση στην ευγένεια και την ενσυναίσθηση. Χάρη σε αυτά τα πρώτα μαθήματα, ο σεβασμός για τους άλλους ανθρώπους θα αυξηθεί.

parents-talkingΕπιβάλλετε όρια και κανόνες
Οι κανόνες αποτελούν απαραίτητη υπενθύμιση για τα παιδιά, ώστε να μπορούν να ελέγχουν την παρορμητικότητά τους. Καθορίστε λογικά όρια και αφήστε τα παιδιά να κατανοήσουν ποια είναι η συμπεριφορά που περιμένετε από εκείνα. Επιπλέον, γνωστοποιήστε στα παιδιά τις άμεσες συνέπειες, σε περίπτωση που παραβούν τους κανόνες. Ομοίως, συγχαρείτε τα όταν ακολουθούν κατά γράμμα τη συμπεριφορά που έχετε ορίσει ως πρέπουσα.

Διδάξτε στα παιδιά καλούς τρόπους
Η ευγένεια είναι το κλειδί που κάνει τα πάντα να λειτουργούν πιο ομαλά. Διδάξτε στα παιδιά τις μαγικές λέξεις «ευχαριστώ» και «παρακαλώ». Μπορείτε να προχωρήσετε ένα βήμα παραπέρα και να τους διδάξετε φράσεις όπως «Θα μπορούσα να...», «Με συγχωρείτε» και «Λυπάμαι πραγματικά». Αυτές οι φράσεις βοηθούν τα παιδιά να οικοδομήσουν υγιείς σχέσεις. Οι καλοί τρόποι στο τραπέζι είναι επίσης μια μορφή σεβασμού προς τους άλλους με τους οποίους μοιράζεστε το γεύμα. Επομένως, η εξάσκηση στο σπίτι την ώρα του φαγητού είναι απαραίτητη.

Γίνετε σωστό πρότυπο για τα παιδιά
Οι γονείς είναι τα βασικά πρότυπα για την υιοθέτηση σωστής συμπεριφοράς των παιδιών, συμπεριλαμβανομένου φυσικά και του σεβασμού. Ο τρόπος που οι μαμάδες και οι μπαμπάδες αντιμετωπίζουν ο ένας τον άλλον, καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά θα συμπεριφερθούν στα άτομα του αντίθετου φύλου. Ωστόσο, υπάρχουν φορές που οι ενήλικες αποτελούν αρνητικό παράδειγμα, αν μιλούν με αγένεια στο σερβιτόρο ή αν οδηγούν εκνευρισμένοι.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.