5 τρόποι για να μυήσετε το παιδί σας στην υγιεινή διατροφή

flowers blue eyes kids apples eating portraits 7776x5184 wallpaper_www.wallmay.net_9Η υγιεινή διατροφή μπορεί να σταθεροποιήσει την ενέργεια των παιδιών, να οξύνει το μυαλό τους, ακόμη και να βελτιώσει τη διάθεσή τους.

Υπάρχουν ορισμένα βήματα που μπορούν να ακολουθήσουν οι γονείς, προκειμένου να ενσταλάξουν στο παιδί τις σωστές διατροφικές συνήθειες, χωρίς να μετατρέψουν την κουζίνα σε πεδίο μάχης.

Έτσι, μπορείτε να έχετε τεράστιο αντίκτυπο στη δια βίου σχέση των παιδιών σας με το φαγητό και να τους δώσετε μια καλύτερη ευκαιρία να εξελιχθούν σε υγιείς ενήλικες με αυτοπεποίθηση.

  • Φροντίστε να έχετε τακτικά οικογενειακά γεύματα. Γνωρίζοντας ότι το μεσημεριανό ή το δείπνο σερβίρονται περίπου την ίδια ώρα καθημερινά και ότι όλη η οικογένεια θα καθίσει μαζί, βελτιώνεται η όρεξη του παιδιού. Το πρωινό γεύμα είναι μια άλλη μεγάλη στιγμή για την οικογένεια, δεδομένου μάλιστα ότι τα παιδιά που τρώνε πρωινό έχουν την τάση να έχουν καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο.
  • Μην τρώτε έξω από το σπίτι. Το μαγειρεμένο στο σπίτι φαγητό είναι πιο υγιεινό για όλη την οικογένεια και αποτελεί ένα μεγάλο παράδειγμα για τα παιδιά ως προς τη σημασία της διατροφής. Τα γεύματα στο εστιατόριο έχουν περισσότερο λίπος, ζάχαρη και αλάτι. Προσπαθήστε να βγαίνετε έξω για φαγητό μόνο όταν πρόκειται για ειδικές περιπτώσεις.
  • Αφήστε τα παιδιά να συμμετέχουν. Τα παιδιά απολαμβάνουν να βοηθούν τους γονείς να ψωνίσουν, επιλέγοντας τα κατάλληλα υλικά και συμμετέχοντας στην προετοιμασία του γεύματος. Είναι επίσης μια πολύ καλή ευκαιρία να τα διδάξετε σχετικά με τις θρεπτικές αξίες των τροφίμων, αλλά και για το πώς να διαβάζουν τις ετικέτες στις συσκευασίες.
  • Ετοιμάστε μια ποικιλία υγιεινών σνακ που θα περιλαμβάνει άφθονα φρούτα, λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης και υγιεινά ποτά (νερό, γάλα, φυσικό χυμό φρούτων), ώστε το παιδί να συνηθίσει σε αυτά αντί για τα σνακ χωρίς καμία θρεπτική αξία όπως τα αναψυκτικά, τα πατατάκια και τα μπισκότα.
  • Περιορίστε το μέγεθος των μερίδων. Μην αναγκάζετε το παιδί να φάει όλο το φαγητό του και μην χρησιμοποιήσετε ποτέ αυτή την τακτική ως ανταμοιβή ή δωροδοκία.