Αρχική Σχολή Γονέων 5 τρόποι για να σταματήσετε τα παιδιά που δαγκώνουν

5 τρόποι για να σταματήσετε τα παιδιά που δαγκώνουν

child-face-655Ενώ απολαμβάνετε ένα όμορφο απόγευμα στον παιδότοπο παρέα με την οικογένεια και φίλους σας, ξαφνικά βλέπετε το παιδί σας να δαγκώνει το χέρι ενός άλλου παιδιού που παίζει τριγύρω. Αμέσως σπεύδετε να πειθαρχήσετε το παιδί σας, αλλά ποιος είναι τελικά ο καλύτερος τρόπος για να χειριστείτε την κατάσταση;

Σχεδόν όλα τα παιδιά δαγκώνουν, αλλά τα περισσότερα από αυτά σταματούν μετά τις επαναλαμβανόμενες παρατηρήσεις των γονέων τους. Μέχρι την ηλικία των 3 ετών, το δάγκωμα γίνεται πιο σπάνιο φαινόμενο. Αν ωστόσο εξακολουθούν να το κάνουν, θα πρέπει να θέσετε ως βασική προτεραιότητά σας τη συμμόρφωση του παιδιού ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές:

Επιστήσετε την προσοχή 

Όταν δείτε το παιδί σας να δαγκώνει κάποιον, χρησιμοποιήστε την ήρεμη φωνή σας για να του υπενθυμίσετε ότι το δάγκωμα δεν επιτρέπεται. Προφανώς, δεν θα θέλατε το παιδί σας να μάθει ότι το δάγκωμα είναι ένας τρόπος για να τραβήξει την προσοχή σας. Χρησιμοποιήστε μια σύντομη φράση που να αναγνωρίζει τα συναισθήματά του, αλλά να κατακρίνει την πράξη του, για παράδειγμα: «Ξέρω ότι είσαι θυμωμένος, αλλά το δάγκωμα δεν είναι αποτελεί σωστή συμπεριφορά εκ μέρους σου. Το δάγκωμα πονάει πολύ».

Αφήστε το να ηρεμήσει

Αμέσως μετά την άσχημη πράξη, απομακρύνετε το παιδί από την κατάσταση και αφήστε το να ηρεμήσει. Συγχρόνως, φροντίστε να του δείξετε ότι επικεντρώνεστε στο θύμα για να καταλάβει ότι είναι τελικά εκείνο που παίρνει όλη την προσοχή. Όταν το παιδί σας ηρεμήσει, αφήστε το να προσφέρει τη βοήθειά του στο θύμα.

Διδάξτε τη συμπόνια

Διδάξτε στο παιδί σας τη συμπόνια για τους άλλους, ζητώντας του να έρθει στη θέση του παιδιού που δάγκωσε. Ωστόσο, προσέξτε να μην του επιβάλλετε μια σωματική τιμωρία (π.χ. να χτυπήσετε το παιδί) γιατί με αυτόν τον τρόπο θα βρεθείτε αντιμέτωπη με το μήνυμα που θέλετε να του περάσετε: ότι είναι απαράδεκτο να εκφράζουμε την οργή ή την απογοήτευση μας, πληγώνοντας σωματικά τους άλλους.

Επιβραβεύστε τη συμπεριφορά του

Δώστε στο παιδί σας μεγάλη προσοχή και επιβραβεύστε το για τη χρήση εναλλακτικών τρόπων έκφρασης του θυμού του, ιδιαίτερα σε καταστάσεις όπου στο παρελθόν συνήθιζε να χρησιμοποιεί το δάγκωμα ως αντίδραση. Φροντίστε να είστε συγκεκριμένη, για παράδειγμα: «Παρατήρησα ότι αναστατώθηκες όταν ο αδελφός σου αρνήθηκε να μοιραστεί το παιχνίδι του μαζί σου, αλλά πήρες τελικά τη σωστή απόφαση να περιμένεις τη σειρά σου για να παίξεις».

Δώστε του τον έλεγχο

Μερικές φορές τα παιδιά δαγκώνουν επειδή θέλουν να έχουν τον πλήρη έλεγχο του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο ζούνε. Σιγουρευτείτε ότι ακολουθεί τις καθημερινές «ρουτίνες», για παράδειγμα μια συγκεκριμένη ώρα ύπνου ή μελέτης, έτσι ώστε το παιδί σας να αποκτήσει την αίσθηση της προβλεψιμότητας. Επιπλέον, καλό θα ήταν να το αφήνετε να κάνει όσο το δυνατόν περισσότερο τις δικές του επιλογές σχετικά με το τι θέλει.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.