- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Ζήλια ανάμεσα σε αδέρφια: 5 τρόποι να τη διαχειριστείτε

Ζήλια ανάμεσα σε αδέρφια: 5 τρόποι να τη διαχειριστείτε

Οι τσακωμοί και οι εντάσεις μεταξύ αδερφών δεν λείπουν, ειδικά στις μικρότερες ηλικίες.

Η σχέση μεταξύ αδερφών [2] δεν συγκρίνεται με καμία άλλη. Είναι από τις πιο δυνατές και τις πιο ιδιαίτερες. Παρ’ όλα αυτά όσοι έχετε παιδιά και αδέρφια θα ξέρετε, ότι είναι και από τις πιο… θυελλώδεις. Οι τσακωμοί, οι εντάσεις και η ζήλια ανάμεσα σε αδέρφια δεν λείπουν, ειδικά στις μικρότερες ηλικίες, ενώ τα παράπονα για τις προτιμήσεις των γονιών δεν σταματούν ακόμα και σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Κι όσο κι αν οι τελευταίοι προσπαθούν να δείξουν στα παιδιά τους, ότι η αγάπη τους είναι ίδια για όλους, συχνά δεν τα καταφέρνουν.

Το «κόλπο» για να μειώσετε τις καταστάσεις που κλιμακώνουν την ένταση μεταξύ αδερφών είναι να παρατηρήσετε την ατμόσφαιρα μέσα στο σπίτι σας και πώς αυτή δομείται. Πώς μιλάτε στο κάθε παιδί; Ποια η σχέση και η συμπεριφορά σας απέναντι στο σύζυγό σας και πόσο άγχος σας καταβάλλει όταν τα παιδιά τσακώνονται; Στην προσπάθειά σας να είστε πάντα δίκαιοι, μπορεί να αγχωθείτε υπερβολικά. Αποφύγετε αυτό το επιπλέον άγχος και συνεχίστε την ανάγνωση για να ανακαλύψετε επιπλέον τρόπους που μπορούν να συμβάλλουν στην μείωση της ζήλιας μεταξύ των αδερφών.

Ζήλια ανάμεσα σε αδέρφια: 5 τρόποι να τη διαχειριστείτε

Μη συγκρίνετε συμπεριφορές: Μία αρκετά συνηθισμένη τακτική των γονιών είναι να συγκρίνουν τα αδέρφια μεταξύ τους, λέγοντας φράσεις όπως: «Δεν βλέπεις τον αδερφό σου;» ή «Γιατί δεν μπορείς να είσαι συγκεντρωμένος όπως η αδερφή σου;». Θεωρούν, ότι με αυτόν τον τρόπο θα βοηθήσουν το πιο «αντιδραστικό» παιδί να γίνει πιο «φρόνιμο». Τα παιδιά, όμως, δεν το βλέπουν έτσι. Αντίθετα σκέφτονται, ότι οι γονείς τους θεωρούν τους ίδιους λιγότερο ικανούς και τα αδέρφια τους καλύτερα ή ότι δεν τους αγαπούν το ίδιο.  Επιπλέον, ακόμα και αν οι προθέσεις είναι καλές, με αυτόν τον τρόπο πιέζετε περισσότερο το παιδί που επαινείτε και μειώνετε την αξία του άλλου.

Ακούστε όλες τις πλευρές: Το να ακούσετε τις απόψεις όλων των παιδιών σας θα τους δείξει, ότι τα σέβεστε εξίσου. Μπορείτε να πείτε: «Ευχαριστώ που μου είπες τη γνώμη σου. Τώρα θέλω να ακούσω τι έχει να πει και ο αδερφός σου». Το κλειδί είναι να χτίσετε μια δίκαιη σχέση με όλα σας τα παιδιά, έτσι ώστε να ξέρουν, ότι μπορούν να σας μιλήσουν και ότι η άποψή τους θα ακουστεί.

Αποφύγετε τα αρνητικά σχόλια: Ακόμα και αν νομίζετε, ότι κάτι είναι αστείο. Μέχρι και τα παρατσούκλια μέσα στην οικογένεια μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την ψυχολογία των παιδιών, υποστηρίζουν ειδικοί, ενώ τα παιδιά είναι πιθανό να μην αντιλαμβάνονται πόσο πληγώνουν τον άλλον όταν τον σχολιάζουν αρνητικά. Αυτού του είδους οι «ταμπέλες», μάλιστα, ακολουθούν το παιδί στη ζωή του και ίσως δεν καταφέρει να ξεπεράσει ποτέ την ανασφάλεια που του δημιουργούσαν.

Περάστε χρόνο με κάθε παιδί ξεχωριστά: Προσπαθήστε να περνάτε χρόνο με κάθε σας παιδί, έστω και λίγα λεπτά μέσα στην ημέρα ή την εβδομάδα. Διαβάστε βιβλία, δείτε ταινίες, τραγουδήστε, ζωγραφίστε ή κάντε ό,τι άλλο σας αρέσει. Αν δεν έχετε κάποιο άτομο να σας βοηθά, τότε εκμεταλλευτείτε την ώρα που κάποιο από τα παιδιά σας κοιμάται ή έχει μια δραστηριότητα και περάστε αυτή την ώρα με το άλλο παιδί. Θα του δώσετε έτσι να καταλάβει, πόσο σημαντικό είναι για εσάς.

Ενδυναμώστε τη συνεργατική συμπεριφορά: Τα αδέρφια –ευτυχώς – δεν τσακώνονται μόνο. Περνούν και πολύ όμορφα μαζί, αλληλοστηρίζονται και βοηθιούνται. Όταν, λοιπόν, αυτή η ωραία ατμόσφαιρα καταλαμβάνει τον χώρο, τότε πείτε και δείξτε πόσο εκτιμάτε αυτό που κάνουν. Είναι πιθανότερο, μετά από αυτό, να επαναλάβουν τη θετική συμπεριφορά.

Διαβάστε επίσης:

Βραβείο μεγάλου αδελφού: Άφησε την 3χρονη αδερφή του που πάσχει από καρκίνο να ξυρίσει το κεφάλι του [3]

Έχω τρία παιδιά. Τα δύο εκ των οποίων δίδυμα. Πώς να τα χωρίσω στα δωμάτιά τους; [4]

“Ο γιος μου ζηλεύει πολύ και δεν με αφήνει να χαρώ τη νεογέννητη κόρη μου. Τι να κάνω;” [5]