- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

50 χρόνια από τα πρώτα βήματα του ανθρώπου στο φεγγάρι: Γιορτάζουμε την επέτειο με εκδηλώσεις στο Πλανητάριο (20/7)

«Ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα μεγάλο βήμα για την ανθρωπότητα» ήταν τα λόγια του Αμερικανού Αστροναύτη του Αpollo 11 Νιλ Άρμστρονγκ, του πρώτου ανθρώπου που περπάτησε στην Σελήνη.  Αυτή η φράση, και η συγκλονιστική εικόνα που τη συνόδευε, έκανε τον γύρο της Γης μέσα από τις οθόνες των τηλεοράσεων, που μετέδιδαν ζωντανά –και με καθυστέρηση μικρότερη του 1 δευτερολέπτου– σε εκατομμύρια ανθρώπους το ιστορικό αυτό επίτευγμα. Την ημέρα εκείνη το ημερολόγιο έγραφε 20 Ιουλίου 1969. Πενήντα χρόνια μετά η NASA αλλά και φίλοι/ες της επιστήμης και της τεχνολογίας ανά τον κόσμο γιορτάζουν την αυτή επέτειο.

Είναι μία μοναδική ευκαιρία να θυμηθούν οι παλαιότεροι και να γνωρίσουν οι νεότεροι την ιστορική διαδρομή που ακολούθησε ο ανθρώπινος πολιτισμός για να κατακτήσει την Σελήνη, αλλά και να δούμε τις προσπάθειες που καταβάλλονται σήμερα από τους Διαστημικούς Οργανισμούς, τα Ερευνητικά κέντρα και τα Πανεπιστήμια να γνωρίσουμε το Σύμπαν που μας περιβάλλει. 

Το Ίδρυμα Ευγενίδου, με αφορμή την επέτειο αυτή προσκαλεί τους φίλους και φίλες της επιστήμης και της τεχνολογίας σε μια μεγάλη γιορτή το απόγευμα του Σαββάτου 20 Ιουλίου 2019. 

Η κεντρική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο και ώρα 19:00, με καλεσμένους  σπουδαίους Έλληνες Επιστήμονες, που εργάζονται σε επιτελικές θέσεις της ΝΑSΑ και της ESA.

Πρόκειται για τους:

– Δρα Σταμάτη Κριμιζή,

– Δρα Θανάση Οικονόμου,

– Δρα Ανεζίνα Σολωμονίδου,  καθώς και τον

– Δρα Νικόλαο Πασχαλίδη.

Το πάνελ θα συντονίσει ο Επίτιμος Διευθυντής του Πλανηταρίου κ. Διονύσης Σιμόπουλος, ο μοναδικός Έλληνας, που ως ανταποκριτής, βρέθηκε στο Ακρωτήριο Canaveral για να παρακολουθήσει την εκτόξευση του Apollo 11.

Θα ακολουθήσει προβολή ντοκιμαντέρ με θέμα την προσσελήνωση.

Η προβολή αυτή πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Αθήνα. 

Την βραδιά αυτή η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

Υπενθυμίζουμε ότι οι χώροι του Ιδρύματος Ευγενίδου είναι προσβάσιμοι και φιλικοί σε ανθρώπους με κινητική αναπηρία, ενώ θα υπάρχει διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και Χειλεανάγνωση. Σημειώνεται επίσης ότι το ένα από τα τηλεσκόπια θα είναι προσαρμοσμένο έτσι ώστε να εξυπηρετεί χρήστες/στριες αναπηρικού αμαξιδίου, ενώ οι σκύλοι–οδηγοί τυφλών είναι ευπρόσδεκτοι.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της επετειακής εκδήλωσης περιλαμβάνει τα εξής: 

Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα όσο και ευχάριστη συζήτηση ανάμεσα στους:

Δρα Σταμάτη Κριμιζή, Ακαδημαϊκό–Διαστημικό Επιστήμονα με διακεκριμένη επαγγελματική σταδιοδρομία ως εκπαιδευτικός και πρωτοπόρος ερευνητής και συμμετοχή στα σπουδαιότερα διαστημικά προγράμματα των Η.Π.Α. και της NASA, αλλά και της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας.

Δρα Θανάση Οικονόμου, Πολυβραβευμένο Καθηγητή Αστροφυσικής  στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο και  ερευνητή στη NASA. Το όνομά του έχει συνδεθεί με τρεις ρομποτικές διαπλανητικές αποστολές: Mars Exploration Rovers, την αποστολή Cassini στον Κρόνο και την αποστολή Rosetta στο Comet 67Ρ/Churyumov-Gerasimenko. Συμμετείχε επίσης στην αποστολή Stardust και στην Stardust-NEXT. Επίσης, δημιούργησε το Άλφα Proton, ένα φασματόμετρο ακτίνων Χ που εκτέλεσε με επιτυχία την πρώτη χημική ανάλυση των βράχων του Άρη με το Mars Pathfinder το 1997.

Δρα Νικόλαο Πασχαλίδη, Ανώτερο Επιστημονικό Υπεύθυνο Τεχνολογικής Ανάπτυξης στο τμήμα HSD (Heliophysics Science) στο Kέντρο Εκτόξευσης Goddard της ΝASA (GSFC).  Παράλληλα o Δρ. Πασχαλίδης είναι Διευθυντής Τεχνολογίας για το HSD και βοηθός Διευθυντής Τεχνολογίας στο NASA/GSFC. Πρωτοστατεί σε θέματα καινοτόμων τεχνολογιών, εργαλείων και μεθόδων για τις αποστολές της NASA.  Συντονίζει το πρόγραμμα IRAD του HSD, ενώ  συμμετέχει και στον στρατηγικό σχεδιασμό και την ανάπτυξή του.

Δρα  Ανεζίνα Σολωμονίδου, Γεωλόγο με εξειδίκευση στις Πλανητικές Επιστήμες. Η διδακτορική της διατριβή είχε ως θέμα την Αστροβιολογία και Γεωλογία των δορυφόρων Τιτάνα και Εγκέλαδου. Από το 2014 εργάζεται στο Jet Propulsion Laboratory (JPL) της NASA ως ερευνήτρια της αποστολής Cassini, ενώ από τις αρχές του 2018, παράλληλα με τη NASA, εργάζεται στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) προετοιμάζοντας μία νέα αποστολή στο εξωτερικό ηλιακό σύστημα (JUICE).

Τον συντονισμό της συζήτησης με τους σπουδαίους αυτούς επιστήμονες θα κάνει  ο Επίτιμος Διευθυντής του Πλανηταρίου κ. Διονύσης Σιμόπουλος.

Θα ακολουθήσει προβολή ντοκιμαντέρ με θέμα την προσσελήνωση. Η προβολή αυτή πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Αθήνα.

Στην είσοδο του Ιδρύματος εκτίθεται ομοίωμα της Σεληνακάτου (κλίμακα 1:3), που «προσσεληνώθηκε» στις 20 Ιουλίου 1969, το οποίο διέθεσε ευγενικά η INTERAMERICAN. Το ομοίωμα αυτό δημιουργήθηκε από την INTERAMERICAN με αφορμή το πρώτο Αστρασφαλιστήριο Ζωής που έγινε ποτέ από την Ελληνική ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΑΜΠΟΥΡΑ και την INTERAMERICAN για το πλήρωμα του Apollo 11 (1969). Είσοδος ελεύθερη. Δεν χρειάζονται δελτία προτεραιότητας. 

Ώρες: 21:00 ‒ 24:00

Ο περίβολος του Ιδρύματος Ευγενίδου γεμίζει με τα τηλεσκόπια της δραστήριας Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης και το κοινό ‒καιρού επιτρέποντος‒ θα έχει την ευκαιρία να παρατηρήσει τον έναστρο νυκτερινό ουρανό.

Είσοδος ελεύθερη. Δεν χρειάζονται δελτία προτεραιότητας. 

Η ομάδα του Planets In Your Hand, μία από τις πιο δραστήριες και ενεργές ομάδες επικοινωνίας της επιστήμης του Τμήματος Φυσικής του ΕΚΠΑ, παρουσιάζει στο κοινό την διαδραστική έκθεση «Planets Ιn Υour Ηand» και καλεί όλους/ες να αγγίξουν τους πλανήτες και να εξοικειωθούν με τα χαρακτηριστικά των πλανητικών επιφανειών, καθώς επίσης και με τις ατμοσφαιρικές και γεωλογικές συνθήκες που επικρατούν σε αυτές, τη θερμοκρασία και τον άνεμο!

Η έκθεση προσφέρει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να δουν, να μάθουν και να αντιληφθούν διά της αφής και της όρασης τις ιδιαιτερότητες της κάθε επιφάνειας.

Την ημέρα αυτή μέλη της ομάδας θα βρίσκονται στην έκθεση ξεναγώντας μικρούς και μεγάλους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ομάδα Planets In Your Hand ιδρύθηκε το 2017, όταν στο πλαίσιο του διαγωνισμού Europlanet Funding Scheme 2017 κατατέθηκε μία πρόταση από στον ευρωπαϊκό οργανισμό Europlanet. Η πρόταση αξιολογήθηκε, διακρίθηκε ανάμεσα σε πολλές άλλες και βραβεύτηκε λαμβάνοντας χρηματοδότηση για την υλοποίησή της.  Είσοδος ελεύθερη. Δεν χρειάζονται δελτία προτεραιότητας. 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε τον επίσημο ιστότοπο του Ιδρύματος Ευγενίδου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.eugenfound.edu.gr [2]