Ασώματος εγκέφαλος με ανθρώπινες αδυναμίες

Ένα μοντέλο λογισμικού με την ονομασία Spaun, που προσομοιώνει σ’ ένα βαθμό τον ανθρώπινο εγκέφαλο, καταφέρνει να παίζει απλά παιγνίδια, να ζωγραφίζει απλά σχέδια, να κάνει απλή αριθμητική και πολλά ακόμα. Όλα αυτά τα πετυχαίνει με μόνο 2,5 εκατομμύρια ψηφιακούς νευρώνες (εικονικά εγκεφαλικά κύτταρα) έναντι των περίπου 86 δισεκατομμυρίων που διαθέτει ο πραγματικός ανθρώπινος εγκέφαλος.

Ο νέος «ασώματος εγκέφαλος» μπορεί μελλοντικά να προσδώσει νέες δυνατότητες στα ρομπότ και γενικότερα στα δημιουργήματα της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία εξαρχής δεν είχε ασχοληθεί με το να μιμηθεί την κυτταρική – νευρωνική δομή του ανθρωπίνου εγκεφάλου, αλλά εστιάστηκε καθαρά στον προγραμματισμό εξειδικευμένου λογισμικού.

Προς το παρόν ο Spaun (Semantic Pointer Architecture Unified Network) «ζει» μέσα σε ένα υπερ-υπολογιστή, επειδή καταναλώνει τεράστια υπολογιστική ισχύ. Μόνο για ένα δευτερόλεπτο προσομοίωσης του ανθρώπινου εγκεφάλου, ο υπολογιστής πρέπει να δουλεύει εντατικά για δύο ώρες.

Ο Spaun απαντά σε ερωτήσεις συνήθως μετά από ένα δισταγμό (όπως οι άνθρωποι!), ενώ φυσικά δεν αποφεύγει τα λάθη (όπως επίσης οι άνθρωποι). Αν π.χ. κληθεί να θυμηθεί μια σειρά αριθμών και να τις επαναλάβει, θα ξεχάσει μερικές σε περίπτωση που η λίστα είναι μακριά. Και, όπως οι άνθρωποι, θυμάται καλύτερα τους αριθμούς στην αρχή και στο τέλος της λίστας, παρά στη μέση.

Είναι αυτές ακριβώς οι ανθρώπινες αδυναμίες που έχουν εντυπωσιάσει τους ερευνητές, επειδή δείχνουν ότι όντως πρόκειται για μια προσομοίωση του ανθρώπινου εγκεφάλου, έστω και ατελή. Σύμφωνα με τον Έλιασμιθ, πρόκειται για το πρώτο στον κόσμο μοντέλο βιολογικού εγκεφάλου που εκτελεί συγκεκριμένες εργασίες και παράλληλα επιδεικνύει συγκεκριμένες συμπεριφορές.

Επειδή κάνει τόσα πράγματα, οι επιστήμονες ελπίζουν ότι ο Spaun θα μπορέσει να τους βοηθήσει να καταλάβουν καλύτερα τις ανθρώπινες συμπεριφορές ή, ακόμα, να μελετήσουν τις εγκεφαλικές διαταραχές και την χρήση των ψυχοφαρμάκων. Επειδή ο Spaun δεν είναι άνθρωπος, θα μπορούσαν να γίνουν σε αυτόν ακόμα και ιατρικά πειράματα που θα θεωρούνταν ανήθικο να δοκιμαστούν σε ένα άνθρωπο (π.χ. η καταστροφή ψηφιακών νευρώνων για να μελετηθεί η επίπτωση του γήρατος στη νοημοσύνη).

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ