Αρχική InfoMommy Υγεία 5ο Pharma & Health Conference 2014: «Οικονομική Ανάπτυξη και Υγεία σε περίοδο οικονομικής κρίσης»

5ο Pharma & Health Conference 2014: «Οικονομική Ανάπτυξη και Υγεία σε περίοδο οικονομικής κρίσης»

Πάνελ 1

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 5ου Pharma & Health Conference 2014 «Οικονομική Ανάπτυξη και Υγεία σε περίοδο οικονομικής κρίσης», στο Divani Caravel που διοργανώθηκε στο πλαίσιο των Ethos Events της Ethos Media. Το συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους ο Υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης, άλλοι κυβερνητικοί εκπρόσωποι και πλήθος στελεχών από την αγορά της Υγείας.

Από την πλευρά του ο κ. Κωνσταντίνος Φρουζής, Πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) και Αντιπρόεδρος & Γενικός Διευθυντής της Novartis Hellas, υπογράμμισε την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων τονίζοντας πως «προτεραιότητά μας πρέπει να είναι η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ,» ενώ αναφερόμενος στις δαπάνες υγείας της χώρας, σημείωσε ότι «ανέρχονται στο 4,5% του ΑΕΠ, συγκριτικά με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι στο 7%». Ο κ. Φρουζής σημείωσε ότι το 2014 το rebate αναμένεται να φτάσει στα €300 εκατ. και τόνισε ότι «το ύψος της φαρμακευτικής δαπάνης πρέπει να ανέλθει στα €2,2 δις που θα συμπεριλαμβάνει €100 εκατ. για τα εμβόλια και άλλα €100 εκατ. για την κάλυψη των ανασφαλίστων».

κ. Κωνσταντίνος Φρουζής
Εκπροσωπώντας την ελληνική παραγωγική φαρμακοβιομηχανία ο κ. Θεόδωρος Κωλέτης, Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) & Αντιπρόεδρος & Γενικός Διευθυντής, Libytec, σημείωσε, «θεωρούμε απαραίτητο να φτιάξουμε το δικό μας ελληνικό μνημόνιο, στο οποίο πρωτεύοντα ρόλο θα έχει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία συνεισφέρει κάθε χρόνο με €2,8 δις στο ΑΕΠ της χώρας. Για κάθε €1.000 που δαπανώνται σε ελληνικά φάρμακα, το ΑΕΠ της Ελλάδας ενισχύεται κατά €3.420».

Στο ίδιο πλαίσιο ο κ. Βασίλης Κάτσος, Πρόεδρος της Pharmathen & Γενικός Γραμματέας της ΠΕΦ, συμπλήρωσε ότι «πρέπει ο ασθενής να είχε πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες, σε φτηνό γενόσημο». Επίσης, εστίασε στη διαχείριση των πόρων «από τον απόλυτο μη έλεγχο πήγαμε σε ένα κλειστό σύστημα. Πρέπει να αξιοποιήσουμε τη μηχανογράφηση και τους πόρους σωστά. Το θέμα δεν είναι μόνο να αυξηθεί η δαπάνη από το 1,9 δις αλλά και να κατανεμηθεί σωστά στον ασθενή». Την ανάγκη πρόσβασης στην καινοτομία υποστήριξε και ο Δρ. Alexander Zehnder, President & Managing Director της Roche Hellas, συμπληρώνοντας ότι «χρειάζεται να τακτοποιηθεί η πληρωμή των χρεών του δημοσίου αλλά και οι τιμές των καινοτόμων και των off patent φαρμάκων που στην Ελλάδα είναι πιο υψηλές στα off patent».

κ. Alexander Zehnder
Ο κ. Πάνος Ε. Βάρδας, MD, Ph.D, Καθηγητής Καρδιολογίας και Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, στην ομιλία του έδωσε έμφαση στην αναγκαιότητα ύπαρξης αποτελεσματικής ανάλυσης κόστους, σημειώνοντας πως «κλειδί» για τη βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας είναι η διασύνδεση των «έξυπνων» τεχνολογιών με τη δημιουργία μετρήσιμων αποτελεσμάτων που υπαγορεύονται από τυποποιημένες μεθόδους ελέγχου και διαφάνειας μέσω της συνεχούς επιτήρησης των συνεργατών.

 
Ο κ. Erik Nordκamp, President & Managing Director, Pfizer Hellas αναφορικά με το θέμα: «Βιωσιμότητα συστήματος υγείας: Μπορεί η επένδυση στην καινοτομία να προσφέρει λύσεις;» δήλωσε ότι «χρειάζεται μια πληθωριστική υποδομή προκειμένου να προχωρήσουμε σε μια τεκμηρίωση και να αξιοποιήσουμε τη συγκυρία για εξορθολογισμό».

Στο πλαίσιο του ίδιου Panel, στην ομιλία του, ο κ. Πενταφράγκας, Εντεταλμένος Σύμβουλος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας & Διευθυντής Εταιρικών υποθέσεων της ELPEN, τόνισε ότι η μόνη λύση διεξόδου από την κρίση είναι η ανάπτυξη που συγχρόνως όμως θα σέβεται θεμελιώδεις αρχές του Ε.Σ.Υ. Ο κ. Πενταφράγκας πρόσθεσε «Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία μπορεί να αποτελέσει συνισταμένη επίλυσης των προβλημάτων παρά τα αντιπαραγωγικά μέτρα που λαμβάνονται όπως rebate, rebate όγκου και clawback που οδηγούν σε πολιτική μη επέκτασης γενοσήμων. Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία έχει 26 παραγωγικές μονάδες, 19 εταιρείες που επενδύουν στις εξαγωγές και 6 εταιρείες με κύκλο εργασιών άνω των €50 εκ.».

 
Ο κ. Κωνσταντίνος Κοφινάς, Διευθύνων Σύμβουλος της IMS, αναφορικά με τις τιμές των φαρμάκων δήλωσε ότι «Ο τζίρος της δαπάνης έχει μειωθεί κατακόρυφα. Παράλληλα, αυξάνεται η διείσδυση των γενοσήμων αλλά διαφέρουμε από  άλλα μνημονιακά κράτη κατά 16 μονάδες. Η  τιμή επηρεάζει περισσότερο τα γενόσημα στη διείσδυση απ’ ότι τα πρωτότυπα. Μεγάλη μείωση έχουν και τα εκτός πατέντας, ειδικά, μετά το 2012, που είχαμε μείωση 50%».


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.