6 παιχνίδια που βελτιώνουν την αυτοπεποίθηση του μωρού

μωρό

Η διαδικασία που δίνει στο μωρό μας μία αίσθηση ανεξαρτησίας και υπερηφάνειας.

Από την ηλικία των 11 μηνών το μωρό μας μπορεί να αρχίσει σιγά σιγά να μαθαίνει να ξετυλίγει αντικείμενα. Φροντίζουμε σε αυτό το στάδιο να του δίνουμε χαλαρά περιτυλίγματα γιατί είναι πολύ πιθανό να δυσκολευτεί να ξετυλίξει αντικείμενα, σφιχτά ή κάποια που έχουν κολλητική ταινία. Η διαδικασία αυτή, όπως μας εξηγεί ο κ. Στέλιος Μαντούδης, Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής, δίνει στο μωρό μας μία αίσθηση ανεξαρτησίας και υπερηφάνειας, όταν επιτυγχάνει τον σκοπό του! Επίσης, είναι μία σημαντική άσκηση που εξασκεί τις λεπτές κινητικές δεξιότητες του.

Πώς μπορούν οι γονείς να βοηθήσουν το μωρό τους να ξετυλίγει αντικείμενα:

Τυλίγουμε ένα αγαπημένο παιχνίδι ή σνακ μέσα σε μία ζελατίνα, καθώς το μωρό μας παρατηρεί. Έπειτα, του το δίνουμε για να προσπαθήσει να το ξετυλίξει. Προσφέρουμε τη βοήθειά μας, αφού πρώτα έχει κάνει την προσπάθειά του.

Μπορούμε να ξεκινήσουμε να τυλίγουμε μεγάλα παιχνίδια, έτσι ώστε το μωρό μας να μπορεί να τα ξετυλίξει εύκολα και γρήγορα. Εφόσον το καταφέρει, κάνουμε το ίδιο με μικρότερα παιχνίδια, διαφορετικού σχήματος που είναι δυσκολότερο να τα ξετυλίξει π.χ. κλειδιά, κουδουνίστρες κλπ.

Τοποθετούμε σε μία χαρτοσακούλα ένα παιχνίδι και τσαλακώνουμε την κορυφή. Βεβαιωνόμαστε ότι το μωρό μας παρατηρεί και κουνάμε τη σακούλα. Του τη δίνουμε και το αφήνουμε να προσπαθήσει να βγάλει έξω το παιχνίδι.

Όταν δίνουμε ένα δώρο στο μωρό μας το αφήνουμε να το ανοίξει μόνο του, με την επίβλεψη μας εννοείται. Βοηθάμε χαλαρώνοντας την κολλητική ταινία αν χρειαστεί και το αφήνουμε να συνεχίσει το ξετύλιγμα.

Δίνουμε πάντα την ευκαιρία στο μωρό να μας βοηθήσει με το ξετύλιγμα διαφόρων αντικειμένων, π.χ. ανοίγουμε μαζί μία συσκευασία.

Δείχνουμε ενθουσιασμό και ενδιαφέρον κάθε φορά που ξετυλίγουμε ένα αντικείμενο. Κάνουμε εκφράσεις όπως «οοοο τι έχει μέσα;» ή «ααα τι βρήκες!

Συμβουλή Ειδικού:

Επιβλέπουμε πάντα το μωρό μας όταν ξετυλίγει αντικείμενα. Φροντίζουμε να αφαιρούμε τις κορδέλες και δεν το αφήνουμε να παίξει μόνο του με αντικείμενα τα οποία είναι τυλιγμένα με σελοφάν ή πλαστικά καλύμματα, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος πνιγμού.

Διαβάστε επίσης: 

Αυτό είναι το μυστικό για να γίνει το διάβασμα των παιδιών, παιχνιδάκι!

Πώς θα μεγαλώσουμε αυτόνομα και ανεξάρτητα παιδιά που θα πατούν γερά στα πόδια τους

«Δάσκαλε, δεν είμαι ο βλάκας όπως είχατε πει»: Ο ψυχολόγος εξηγεί γιατί να μη φοβάσαι να είσαι «αουτσάιντερ»