6 πράγματα που έμαθα ως μητέρα κολυμβητή

Ο αγώνας των κολυμβητών από τα πρώτα βήματα μέχρι τα υψηλό επίπεδο του πρωταθλητισμού είναι δύσκολος. Η στήριξη της οικογένειας είναι βασικό συστατικό για την επιτυχία και μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία προκύπτουν σπουδαία διδάγματα και για τους γονείς. Οι γονείς γίνονται αποδέκτες των αντιδράσεων των παιδιών τους, είτε στην επιτυχία είτε στην αποτυχία, και η δεύτερη περίπτωση είναι δύσκολη να τη διαχειριστείς. Η μητέρα δύο κολυμβητών γράφει στο swimswam.com, έξι πράγματα που έχει διδαχθεί ως γονιός κολυμβητή και σίγουρα πολλοί γονείς θα ταυτιστούν μαζί της.

1. Είναι εύκολο να παρασυρθείς από τους χρόνους του κολυμβητή
Δεν είναι υγιές όμως να επικεντρώνεσαι εκεί. Όταν ο γιος μας ήταν μικρός, συζητούσαμε για το επόμενο επίπεδο των επιδόσεων. Σε ένα μίτινγκ είχε μία σπουδαία κούρσα και κατέρριψε ρεκόρ, όμως δεν πέτυχε το χρόνο που είχαμε θέσει ως στόχο, κάτι που μας έκανε να νιώθουμε σαν να είχε αποτύχει. Αυτό ήταν τόσο λάθος από την πλευρά μας σε πολλά επίπεδα. Το πιο σημαντικό που μάθαμε ήταν να μην θέτουμε εμείς στόχους για τα παιδιά μας. Είναι το δικό τους άθλημα, όχι το δικό μας.

2. Τα παιδιά βελτιώνονται με διαφορετικούς ρυθμούς
Όλα τα παιδιά διαφέρουν μεταξύ τους και δεν έχει νόημα να τα συγκρίνεις στην πισίνα. Αν το κάνεις, θα κάνεις τον εαυτό σου δυστυχισμένο, όπως επίσης και το παιδί σου. Εγγυημένα. Ο κολυμβητής σου μπορεί να είναι ο πιο γρήγορος μέχρι την ηλικία των 10 ετών, αλλά αυτό μπορεί να μην ισχύσει τα επόμενα χρόνια. Κάποια παιδιά μπορεί να είναι πιο ταλαντούχα, ενώ άλλα μπορεί να είναι πιο εργατικά. Μείνετε λοιπόν μακριά από τις συγκρίσεις.

3. Τα μίτινγκ δεν είναι το τέλος του κόσμου
Είναι πολύ εύκολο να σε παρασύρουν τα συναισθήματά σου κατά τη διάρκεια ενός μίτινγκ. Μπορεί να υπάρξουν μεγάλα σκαμπανεβάσματα, αλλά είναι απλά ένα μίτινγκ. Μπορεί οι κολυμβητές μας να πετύχουν κάτι και φυσιολογικά ενθουσιαζόμαστε. Αν δεν έχουν μία καλή παρουσία, μην το βλέπετε ως αποτυχία, αλλά ως μία διδακτική εμπειρία. Απολαύστε τον ενθουσιασμό ενός μίτινγκ, αλλά να θυμάστε ότι δεν είναι θέμα ζωής ή θανάτου.

4. Η κολύμβηση πρέπει να είναι διασκέδαση
Όταν η κόρη μου ήταν στην κατηγορία 11-12 ετών, ένας σοφός προπονητής μου επεσήμανε ότι η κόρη μου κολυμπούσε τους καλύτερους χρόνους της όταν το διασκέδαζε. Αν προσπαθούσε πολύ για κάποιο συγκεκριμένο όριο ή ένιωθε πίεση δεν απέδιδε. Διατηρήστε το χαρακτήρα της διασκέδασης, χωρίς να βάζετε πολύ μεγάλη πίεση στα παιδιά σας.

5. Μην ανακρίνετε τους κολυμβητές σας
Είμαι ανήσυχο πνεύμα και θέλω να ξέρω κάθε λεπτομέρεια για τις κούρσες των παιδιών μου. Θέλω να ξέρω τι είπε ο προπονητής, πώς ένιωσαν και αν ένιωσαν ότι μπορούν να πάνε καλύτερα. Εμπιστευτείτε με σε αυτό: Ακούστε αλλά μην κάνετε ερωτήσεις. Αν θελήσουν να μιλήσουν για μία προπόνηση ή έναν αγώνα, θα το κάνουν με τους δικούς τους όρους.

6. Δεν μπορώ ποτέ να πω κάτι σωστό
Ανεξάρτητα με το πόσο προσπαθώ να ενθαρρύνω, ποτέ δεν το κάνω με το σωστό τρόπο. Η απάντηση που λαμβάνω και μόνο με μια ματιά είναι «Απλά σταμάτα. Μερικές φορές είναι καλύτερα να μην λες τίποτα, εκτός αν είναι κάτι απλό», όπως «Λατρεύω να σε βλέπω να κολυμπάς».

Πηγή: http://aquaplanet.gr/