6 πράγματα που θα σας κάνουν να δείτε με μια πιο θετική ματιά τις εκρήξεις θυμού των παιδιών

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, οι εκρήξεις θυμού των παιδιών είναι ένα σημαντικό κομμάτι της ψυχοσυναισθηματικής τους ανάπτυξης. Μπορεί τα νευρικά ξεσπάσματα να αποτελούν μια από τις δυσκολότερες προσκλήσεις με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπος κάθε γονιός αναφορικά με το ζήτημα της ανατροφή του παιδιού εντούτοις εκτός από την αρνητική του πλευρά, αυτή η τόσο άβολη συμπεριφορά των παιδιών έχει και τα καλά της.

1. Καλύτερα να ξεσπάει το θυμό του παρά να τον κρατάει μέσα του

Τα δάκρυα περιέχουν κορτιζόλη, την ορμόνη του άγχους. Το κλάμα είναι ένας εύκολος τρόπος για να αποβάλλουμε το άγχος και την καταπίεση που έχουμε στο σώμα μας. Τα δάκρυα επίσης χαμηλώνουν την πίεση και βελτιώνουν την συναισθηματική μας ευεξία καθώς είναι μια ευκαιρία να έρθουμε κοντά με τους άλλους μέσω της αγκαλιάς που θα δοθεί για να ηρεμήσουμε από το ξέσπασμα. Όταν το παιδί σας είναι οργισμένο και ο θυμός του έχει χτυπήσει “κόκκινο”, το κλάμα θα το βοηθήσει να ξεσπάσει και να αποκλιμακωθεί η έντασή του. Εξάλλου, αν παρατηρήσετε προσεκτικά το παιδί μετά την καταιγίδα του θυμού, είναι σε πολύ καλύτερη διάθεση. Το μυστικό για να επιτύχει η εν λόγω διαδικασία είναι να αφήσουμε τα παιδιά να γκρινιάξουν και να ξεσπάσουν ανενόχλητα ώστε να φτάσουν τα συναισθήματά τους στο τέλος της κορύφωσης.

2. Το κλάμα βοηθά στο να κοιμηθεί καλύτερα το παιδί

Ένα παιδί με νεύρα είναι δύσκολο να ησυχάσει και να ηρεμήσει από τη μια στιγμή στην άλλη. Πολλοί γονείς θεωρούν ότι η καλύτερη αντιμετώπιση ενός θυμωμένου παιδιού είναι η προσπάθεια να αποφευχθεί η έκρηξη του θυμού του. Κι όμως αν αφήσετε το παιδί να ξεσπάσει και να εκδηλώσει όλα όσα νιώθει μέσα του, θα λυτρωθεί και θα μπορέσει να κοιμηθεί ευκολότερα και πιο ήρεμα από το να πέσει για ύπνο φορτισμένο και αναστατωμένο. Αν λοιπόν και το δικό σας παιδί αντιμετωπίζει πρόβλημα με τον ύπνο του ίσως να φταίει και το γεγονός ότι δεν εκφράζει όλα όσα νιώθει και πιέζεται.

3. Είναι μια καλή ευκαιρία για να μάθουν τα παιδιά να ακούνε το “όχι”

Πιθανότατα το παιδί σας ξέσπασε σε κλάματα μόλις σας ζήτησε κάτι και εσείς του απαντήσετε “όχι”. Δεν χρειάζεται να απολογηθείτε για αυτή σας τη στάση. Το “όχι” δίνει στο παιδί σας σαφή όρια σχετικά με την αποδεκτή και απαράδεκτη συμπεριφορά. Μερικές φορές μπορεί να αποφύγουμε να πούμε «όχι» επειδή δεν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το ενδεχόμενο κλάμα του παιδιού, αλλά πρέπει να καταστεί σαφές ότι δεν πρέπει να παρεκκλίνουμε από τα όρια που οφείλει να υπακούει το παιδί. Αν το “όχι” σας ακούγεται βαρύ και δεν θέλετε να το λέτε συχνά τότε μπρείτε να επιστρατεύσετε την επιχειρηματολογία σας και φυσικά αγάπη και αγκαλιές για να καταλάβει το παιδί γιατί δεν του κάνετε ό,τι αυτό επιθυμεί.

4. Είναι ένας τρόπος για να εκφράσει το παιδί τα συναισθήματά του

Οι εκρήξεις θυμού είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα ακόμα δεν τους φαίνεται εκ πρώτης όψεως! Στις περισσότερες των περιπτώσεων, τα ξεσπάσματα θυμού των παιδιών δεν είναι ένας τρόπος για να μας χειραγωγήσουν και να επιτύχουν αυτό που θέλουν. Συχνά δεν είναι τίποτα άλλο παρά απόρροια του “όχι” που εισέπραξε και το οποίο αρνείται να το διαχειριστεί. Δείξτε στο παιδί ότι σέβεστε το γεγονός ότι στεναχωρήθηκε με αυτή σας την απόφαση αλλά μην αλλάξετε γνώμη. Μην μιλάτε πάρα πολύ στο παιδί την ώρα της έντασης, αλλά πείτε μερικές λέξεις, καθησυχαστικές. Αγκαλιάστε το απλόχερα. Το παιδί σας θα απορροφήσει την άνευ όρων αποδοχή σας και θα σας νιώσει πιο κοντά σας ακόμα κι αν το στεναχωρήσετε.

5. Τα ξεσπάσματα θυμού μακροπρόθεσμα κάνουν καλό στη συμπεριφορά του παιδιού

Μερικές φορές τα συναισθήματα των παιδιών εκδηλώνονται με “παράξενους” τρόπους, όπως η επιθετικότητα, ή η άρνησης εκτέλεσης απλών καθηκόντων , όπως να ντυθούν ή να βουρτσίσουν τα δόντια. Αυτά είναι όλα κοινά σημάδια ότι το παιδί σας αγωνίζεται με τα συναισθήματά του. Με μια έκρηξη θυμού, το παιδί θα σας απελευθερώσει τα συναισθήματά του και μάθει ότι οι υποχρεώσεις του πρέπει να γίνονται είτε του αρέσει είτε όχι.

6. Αν το ξέσπασμα θυμού γίνει στο σπίτι, τότε λιγοστεύουν οι πιθανότητες να συμβεί σε δημόσια θέα

Δεν είναι κι ό,τι καλύτερο μπορεί να συμβεί στο γονέα, μια έκρηξη θυμού του παιδιού μπροστά σε κόσμο. Βέβαια, το ίδιο φαίνεται να ισχύει και για τα παιδιά καθώς προτιμούν να εκφράσουν τον αρνητισμό και τα νεύρα τους εντός  σπιτιού που ξέρουν ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα γίνει ανεκτός ο τρόπος τους από την οικογένεια παρά να ξεσπάσουν σε δημόσιο χώρο παρουσία αγνώστων που σίγουρα δεν θα δουν με καλό μάτι την αντίδρασή τους.