Αρχική Infokids Υγεία 6 τρόποι για να αντιμετωπίσετε τα πείσματα των παιδιών

6 τρόποι για να αντιμετωπίσετε τα πείσματα των παιδιών

angry-momΗ ανατροφή των παιδιών είναι ένα δύσκολο έργο, το οποίο γίνεται ακόμα δυσκολότερο όταν πρόκειται για ένα παιδί που κάνει πείσματα.

Οι γονείς πρέπει να είναι «οπλισμένοι» με πολλή υπομονή, προκειμένου να αντιμετωπίσουν ένα πεισματάρικο παιδί. Πρόκειται για ένα λεπτό ζήτημα που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να μην κάνουν το παιδί να νιώσει λύπη ή απογοήτευση.

Διαβάστε μερικές συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε για να συνυπάρξετε αρμονικά με ένα πεισματάρικο παιδί:

Μη διαφωνείτε μαζί του
Όταν το παιδί σας είναι θυμωμένο ή κάνει πείσματα, δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να διαπραγματευτείτε μαζί του. Αυτό μπορεί να κάνει την κατάσταση χειρότερη. Είναι καλύτερα να επικοινωνήσετε με το παιδί, όταν είναι αρκετά ήρεμο και έτοιμο να σας ακούσει. Η υπομονή και η αφοσίωση είναι το είναι το κλειδί που θα σας κάνει να ανακτήσετε τον έλεγχο της κατάστασης.

Αφήστε το να εκφραστεί
Ακούστε αυτά που έχει να σας πει το παιδί. Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να επιλύσετε τα περισσότερα από τα προβλήματά σας. Μιλώντας μαζί του μπορείτε να του αποσπάσετε την προσοχή και να το βοηθήσετε να ξεχάσει την ένταση. Όταν οι γονείς δεν συζητούν με τα παιδιά, είναι πολύ πιθανό να τα κάνουν να αισθάνονται εγκαταλελειμμένα, ανεπιθύμητα και αντιπαθή.

stubborn-children-quotes-i5Γίνετε πρότυπο για το παιδί
Αν τα παιδιά βλέπουν τους γονείς να συμπεριφέρονται με θυμό, τότε θα αρχίσουν να σκέφτονται ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα. Οι γονείς είναι οι πρώτοι δάσκαλοι των παιδιών και πρέπει να προσπαθούν να τους δίνουν το καλό παράδειγμα. Εάν, λοιπόν, θέλετε το παιδάκι σας να μην πεισμώνει πρέπει πρώτα εσείς να υιοθετήσετε την πρέπουσα συμπεριφορά στην καθημερινή ζωή σας.

Δημιουργήστε ένα ήσυχο σπιτικό περιβάλλον
Το σπίτι πρέπει να αποτελεί ένα ήρεμο και ασφαλές περιβάλλον για τα παιδιά. Οι γονείς χρειάζεται να δίνουν την απαραίτητη προσοχή στα παιδιά και να μην τα παραμελούν με τις οικιακές εργασίες. Είναι σημαντικό να συζητούν μαζί τους, ακόμη κι όταν είναι απασχολημένοι. Η πειθαρχία των παιδιών είναι πολύ σημαντική, αλλά πρέπει να διδάσκεται με στοργικό τρόπο. Μιλήστε στα παιδιά για τη σημασία των κανόνων και τον συγκεκριμένο τρόπο ζωής. Έτσι, θα παρατηρήσετε ότι θα σας λάβουν πολύ σοβαρά υπόψιν.

Προσφέρετε εναλλακτικές λύσεις
Εάν το παιδί σας αρνείται να κάνει ο,τιδήποτε είναι καλύτερα να του δώσετε κάποιες επιλογές για να διαλέξει. Αντί να το αναγκάσετε να πάει για ύπνο ή να τελειώσει το φαγητό του, θα ήταν καλύτερο να του πείτε «θα ήθελες να διαβάσουμε ένα παραμύθι ή να τραγουδήσουμε πριν πας για ύπνο;». Έτσι, θα κάνετε τα παιδιά να νιώσουν ανεξάρτητα και να σκεφτούν ότι η γνώμη τους μετράει.

Μάθετε το παιδί να μοιράζεται
Ένα κοινό χαρακτηριστικό των παιδιών είναι ότι δεν μοιράζονται τα αγαπημένα τους πράγματα με κανέναν. Ως γονείς θα πρέπει να τους μιλήσετε σχετικά με την έννοια της ανταλλαγής. Για παράδειγμα, αν το παιδί σας αρνείται να μοιραστεί τα παιχνίδια του με τα άλλα παιδιά, πρέπει να του πείτε ότι ούτε εκείνα θα τα μοιραστούν μαζί του. Επιπλέον, η ανταλλαγή αποθαρρύνει την ιδέα της αποκλειστικής κυριότητας στα παιδιά.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.