- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

6 βιβλία που θα προστατέψουν τα παιδιά από τους κινδύνους του διαδικτύου

Η Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου (Safer Internet Day – SID), η οποία διοργανώνεται κάθε χρόνο -και φέτος εορτάζεται στις 11 Φεβρουαρίου 2020– στοχεύει στην ενημέρωση, την κινητοποίηση και τη μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση του κοινού αναφορικά με τα ζητήματα που προκύπτουν σχετικά με το Διαδίκτυο, καθώς και στην εκπαίδευση των χρηστών για τις στρατηγικές αντιμετώπισής τους.

Από τη μία, το διαδίκτυο είναι μία ανεξάντλητη πηγή ενημέρωσης και πληροφοριών, από την άλλη, όμως, είναι και ένας τόπος, όπου ελλοχεύουν πολλοί κίνδυνοι. Που απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή. [2] Πολύ περισσότερο, όταν στο διαδίκτυο μπαίνουν παιδιά. Όταν, δε, είναι μικρότερης ηλικίας, το διαδίκτυο λειτουργεί για εκείνα ως ένας… λαβύρινθος, που εύκολα μπορούν να «χαθούν». Γι αυτό και οι γονείς, όταν τα παιδιά τους είναι μικρότερης ηλικίας, δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να τα αφήνουν χωρίς επίβλεψη, να σερφάρουν στον κυβερνοχώρο.

Είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να θέσουν όρια από την αρχή που το παιδί θα αρχίσει να ασχολείται με τον ψηφιακό κόσμο. Το πόσες ώρες, ποιες ιστοσελίδες και τι θα κάνει στο διαδίκτυο εξαρτάται από την κάθε οικογένεια και τα όρια που θέτει. Και πάντα εξαρτάται το τι κάνει ένα παιδί στο διαδίκτυο. [3] Μπορεί να παίζει, αλλά μπορεί να διαβάζει. Τα όποια όρια θα πρέπει να τίθενται σε συνεργασία με το παιδί και με συνεννόηση μαζί του προκειμένου να είναι και το ίδιο ικανοποιημένο αλλά και τα όρια να μην ξεπερνιούνται.

Σύμφωνα πάντως, με το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου η κατάλληλη ηλικία που θα πρέπει ένα παιδί να χρησιμοποιεί τον υπολογιστή και να πλοηγείται στο ίντερνετ είναι 6 με 7 ετών.

Το Infokids.gr συγκέντρωσε και σας παρουσιάζει 6 παιδικά βιβλία που αποσκοπούν στο να αφυπνίσουν τα παιδιά και να τα προστατέψουν από τους κινδύνους του διαδικτύου [4].

“Η φάρμα του διαδικτύου”

Το βιβλίο αυτό έχει ως στόχο να μυήσει τα παιδιά στους βασικούς κανόνες χρήσης του Διαδικτύου από μικρή ηλικία. Μέσα από πέντε χαρούμενες ιστορίες που διαδραματίζονται σε μια φάρμα ζώων με ήρωες το Νικόλα και τη Νίκη, τη σοφή κουκουβάγια και τον πιστό φίλο Ηρακλή, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με πολύ σημαντικά θέματα ασφάλειας στο Διαδίκτυο: – αποφυγή επικοινωνίας με αγνώστους – προστασία των προσωπικών δεδομένων – ανάπτυξη της κριτικής σκέψης γύρω από την αξιοπιστία των διαδικτυακών πληροφοριών – σεβασμός στην ιδιωτική ζωή τρίτων – παρενόχληση και γελοιοποίηση στο Διαδίκτυο – ηθική και υπεύθυνη χρήση του Διαδικτύου. Διαβάστε τις ιστορίες αυτές μαζί με τα παιδιά, αφυπνίζοντας έτσι τη σκέψη τους και οξύνοντας την ικανότητά τους να αναγνωρίζουν αντίστοιχα ζητήματα στις δικές τους διαδικτυακές αναζητήσεις τώρα και στο μέλλον.

Συγγραφείς: Σαμαρά Βερόνικα, Κορμάς Γεώργιος Ν.

Για παιδιά 6+

“Ο Θέμης σερφάρει στο διαδίκτυο”

Ο μεγάλος ξάδελφος του Θέμη, ο Κωστής, τον ξεναγεί στον συναρπαστικό κόσμο του διαδικτύου και τον βοηθά να μάθει πώς να σερφάρει με ασφάλεια.

– Και κάνω ό,τι θέλω στο διαδίκτυο; ρώτησε ο Θέμης.

– Και, φυσικά, όχι! είπε με έμφαση ο Κωστής. Το διαδίκτυο δεν είναι «τόπος εκτός νόμου», κι ας νομίζουν πολλοί ότι «εκεί»μπορείς να κάνεις και να πεις ό,τι θέλεις – χωρίς συνέπειες. Όπως και στον «πραγματικό κόσμο», υπάρχουν όρια, κανόνες. Έχουμε και στο διαδίκτυο δικαιώματα αλλά και δεσμεύσεις, υποχρεώσεις. Μια πράξη, μια συμπεριφορά που είναι παράνομη έξω από το διαδίκτυο, γιατί να είναι νόμιμη στο διαδίκτυο; Κι από την άλλη ένα δικαίωμα που το έχεις, γιατί να το στερηθείς στο διαδίκτυο;

Θα το βρείτε εδώ [5]

Συγγραφέας: Μήτρου Λίλιαν

Εκδόσεις: Παιδική Νομική Βιβλιοθήκη

Σελίδες: 48

Για παιδιά 6+

“Ο Μπεν και το cyberbullying”

Τα πράγματα είναι απλά: Η ζωή είναι ωραία! Ιδίως όταν σε περιβάλει ένα αχτύπητο παρεάκι από καλούς φίλους και όμορφα κορίτσια στο σχολείο. Ο Μπεν φτάνει στο πέρασμα από την παιδικότητα στην εφηβεία. Από το δημοτικό στο γυμνάσιο. Από την απλή συμπάθεια στον έρωτα… Η τεχνολογία θρονιάζει για τα καλά στη ζωή του. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γίνονται «εργαλείο» για να επικοινωνεί και να νιώθει ανεξάρτητος. Όλα όμως αλλάζουν όταν στη ζωή του εμφανίζεται ο ΤΙΜΩΡΟΣ του διαδικτύου. Ο ΤΙΜΩΡΟΣ εκφοβίζει, επιτίθεται και είναι αποφασισμένος να κυνηγήσει τον έφηβο μαθητή μέχρι το τέλος. Θα καταφέρει ο Μπεν να ξεφύγει από τις απειλές και το bullying και να ξαναγυρίσει στην φυσιολογική του ζωή; Ποιους κανόνες πρέπει να εφαρμόσει για να ξεφύγει από τον εκφοβισμό και τον τρόμο; Η οικογένειά του είναι δίπλα του την κρίσιμη στιγμή; Βρείτε τις απαντήσεις στο βιβλίο και ακούστε μια συμβουλή που σας δίνουν οι συγγραφείς: Οτιδήποτε σας απασχολεί στο διαδίκτυο ή στην πραγματική σας ζωή και σας κάνει να αισθάνεστε άβολα, να το λέτε άμεσα στους γονείς σας!

Θα το βρείτε εδώ [6]

Συγγραφείς: Μάνος Σφακιανάκης, Βέρα Αθανασίου

Εκδόσεις: Ψυχογιός

Για παιδιά 11+

“Ο Μπεν και η μαγική οθόνη”

Όλα κυλούν υπέροχα στη ζωή του Μπεν. Η καθημερινότητά του περιλαμβάνει πολύυυυυυ παιχνίδι, αληθινούς φίλους, δυο υπέροχους γονείς και μια δασκάλα που τον καταλαβαίνει! Ώσπου, όλα αλλάζουν όταν αποκτά το αγαπημένο του ηλεκτρονικό παιχνίδι! Περίεργα πράγματα συμβαίνουν και ο Μπεν καταλήγει να γίνει μέρος του παιχνιδιού. Πώς; Μέσα από μια μαγική οθόνη… Ένα όνειρο γίνεται πραγματικότητα… Ή μήπως η ζωή γίνεται εφιάλτης; Φαίνεται πως οι ατελείωτες ώρες πίσω από την οθόνη τον έβαλαν σε μπελάδες… Γιατί ξέχασε πως…Αν τηρούσε τους διαδικτυακούς κανόνες ζωής, δεν θα είχε τίποτα να φοβηθεί. Θα ήταν θωρακισμένος και δυνατός…

Θα το βρείτε εδώ [7]

Συγγραφείς: Μάνος Σφακιανάκης, Βέρα Αθανασίου

Εκδόσεις: Ψυχογιός

Για παιδιά  7+

“Ο Μπεν και η ταμπλετοπαγίδα”

Ο Μπεν είναι ένα ζωηρό παιδάκι. Του αρέσει να κάνει σκανταλιές και να παίζει με τους φίλους του. Μέχρι που την ημέρα των γενεθλίων του μπαμπά, φτάνει στο σπίτι ένα δώρο… Αυτό το δώρο θα τον ενθουσιάσει. Γρήγορα, όμως, θα τον κάνει να χάσει τον έλεγχο και θα τον βάλει σε μπελάδες… Ο Μπεν θα πρέπει να ξεφύγει και να ξεπεράσει τους κινδύνους που θα παρουσιαστούν μπροστά του. Θα τα καταφέρει;

Θα το βρείτε εδώ [8]

Συγγραφείς: Μάνος Σφακιανάκης, Βέρα Αθανασίου

Εκδόσεις: Ψυχογιός

Για παιδιά 5+

“Μικρό πάθημα, Μεγάλο Μάθημα!”

Το διαδίκτυο είναι καταπληκτικό! Μας δίνει τη δυνατότητα να βρούμε πληροφορίες και να μιλήσουμε με ανθρώπους ακόμα και από την άλλη άκρη της γης. Ωστόσο, η χρήση του διαδικτύου συνοδεύεται από κανόνες, τους οποίους όλοι θα πρέπει να ακολουθούμε – ιδίως τα παιδιά.

Η πρωταγωνίστρια της ιστορίας δεν μπορεί να καταλάβει γιατί είναι κακό να μιλά με έναν άγνωστο στο ίντερνετ. Μια μέρα όμως, την ώρα που παίζει ποδόσφαιρο στο σχολείο, ακούει έναν άγνωστο άντρα να τη φωνάζει από τις κερκίδες.  Αμέσως καταλαβαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά. Τότε συνειδητοποιεί ότι οι κανόνες υπάρχουν για έναν και μόνο λόγο, για να είμαστε ασφαλείς!

Θα το βρείτε εδώ [9]

Συγγραφέας: Moore – Mallinos Jennifer

Εκδόσεις: Μίνωας

Για παιδιά 4+