6 βιβλία που βοηθούν τα παιδιά να διαχειριστούν το διαζύγιο

Οι ιστορίες και τα παραμύθια είναι ένας έξυπνος τρόπος για να μιλήσουμε στα παιδιά μας για θέματα που είναι δύσκολα να τα προσεγγίσουμε .

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι εκδοτικοί οίκοι “επενδύουν” σε παιδικά βιβλία που προσεγγίζουν ψυχοκοινωνικά ζητήματα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του σήμερα.

Ένα από τα θέματα αυτά είναι και το διαζύγιο των γονέων. Το διαζύγιο αποτελεί συνήθως μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τα παιδιά, τα συναισθήματα των οποίων μπορούν να περάσουν από πολλά στάδια. Το παιδί μπορεί να αισθάνεται θλίψη, σύγχυση, θυμό, ενοχή ή ανησυχία για το τι θα του συμβεί. Ο τρόπος με τον οποίο θα χειριστείτε τις συναισθηματικές αυτές αλλαγές, αλλά και τη γενικότερη κατάσταση είναι πολύ σημαντικός για την ευημερία του παιδιού.

Στο Infokids.gr συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε 6 βιβλία που αποτελούν το ιδανικό όχημα ούτως ώστε τα παιδιά να διαχειριστούν όλα τα οδυνηρά συναισθήματά τους από τον χωρισμό των γονέων τους και να αντιληφθούν ότι οι γονείς τους πάντα θα είναι δίπλα τους και θα τα αγαπούν ανεξάρτητα από το αν μένουν ή δεν μένουν στο ίδιο σπίτι.

Σουφλέ σοκολάτας

Η Σοφία ζει μαζί με τον πατέρα της που τη μεγαλώνει σαν πριγκίπισσα. Οι γονείς της έχουν χωρίσει και αναγκάζεται κάθε Σαββατοκύριακο να το περνάει με τη μητέρα της, τον πατριό της και τα δυο του παιδιά. Περνάει δύσκολα και ούτε η καλύτερή της φίλη δείχνει να την καταλαβαίνει.

Η Σοφία όμως έχει την κούκλα της, που μαζί της μοιράζεται τα πάντα, αλλά και τον κόσμο της φαντασίας, όπου συχνά καταφεύγει. Ανατροπές, παρεξηγήσεις και κωμικοτραγικές καταστάσεις γεμίζουν τη ζωή της, κάποιες… στον απόηχο του Τρωικού Πολέμου, άλλες… βυθισμένες στη σοκολάτα. Βαθιά μέσα τους όμως κρύβουν μυστικά και ψέματα. Άραγε η Σοφία μεγαλώνει πράγματι σαν πριγκίπισσα, όπως την έχουν μάθει να πιστεύει; Και θα βρει άραγε το θάρρος να κοιτάξει «πίσω από την πόρτα», να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα και να πει –στον εαυτό της και στους άλλους– την αλήθεια;

Συγγραφέας:  Αλέκα Τρίπου-Μάνου

Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Για παιδιά 9+

Είσαι η χαρά της μαμάς και του μπαμπά – Μια ιστορία για το διαζύγιο

Το βιβλίο εξηγεί με απλά λόγια στα μικρά παιδιά που βιώνουν τον χωρισμό των γονιών τους γιατί η μαμά και ο μπαμπάς ζουν σε διαφορετικά σπίτια, και τα καθησυχάζει ότι θα συνεχίσουν να τα αγαπούν και να τα προσέχουν -κι αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ! Η ιστορία συνοδεύεται από “παιδικές” ζωγραφιές για να δημιουργήσει οικειότητα στα παιδιά και να τα βοηθήσει συναισθηματικά. Περιλαμβάνει ιστοσελίδες υποστήριξης και συμβουλευτικής για γονείς που βρίσκονται σε διαδικασία χωρισμού.

Συγγραφέας: Richy K. Chandler

Εκδόσεις: Κλειδάριθμος

Για παιδιά 4+

Γιατί άλλαξε η οικογένειά μου;

Το μόνο που δεν αλλάζει ποτέ είναι η αγάπη της μαμάς και του μπαμπά! Τα μικρά παιδιά συχνά κατηγορούν τους εαυτούς τους ή είναι αβέβαια για τη θέση τους μέσα στην οικογένεια όταν οι γονείς χωρίζουν. Το βιβλίο αυτό δίνει απλές εξηγήσεις για τις αλλαγές της οικογένειας και καθησυχάζει τα παιδιά, ενθαρρύνοντάς τα να μιλήσουν γι’ αυτό που νιώθουν.

Συγγραφέας: Jillian Roberts

Εκδόσεις Διόπτρα

Για παιδιά 3+

Τα πρώτα μου γιατί: Το διαζύγιο

Οι γονείς του Χάρη αποφάσισαν να χωρίσουν. Και ο Χάρης στενοχωριέται και φοβάται. Μήπως φταίει ο ίδιος; Κι αν τον εγκαταλείψουν οι γονείς του; Ο χωρισµός είναι µια περίπλοκη κατάσταση. Με τον Χάρη ανακαλύπτουµε τα συναισθήµατα ενός παιδιού και το πώς είναι η ζωή σε δύο σπίτια.

Συγγραφέας: Laurens Camille

Εκδόσεις Ψυχογιός

Για παιδιά από 3+

Και η αγάπη; Σε ποιο σπίτι μένει;

Όταν οι γονείς χωρίζουν, η αγάπη σε ποιο σπίτι μένει; Στο σπίτι του μπαμπά ή στο σπίτι της μαμάς; Ο Ιορδάνης νιώθει στενοχωρημένος από την ημέρα που του είπαν οι γονείς του πως θα πάρουν διαζύγιο. Ωστόσο, η ενσυναίσθηση που δείχνουν αλλά και η μαγική δύναμη που του δίνει η αδελφή του Νεφέλη φέρνουν ηρεμία στην ψυχή του… και λάμψη στα μάτια του!

Συγγραφέας: Φρόσω Φωτεινάκη

Εκδόσεις Διόπτρα

Για παιδιά 4+

Ζωή Ανάποδα

Η φωτογραφία που στολίζει τον µπουφέ στο σαλόνι της Ζωής δεν είναι αυτή που ήταν πάντα. Δεν είναι η φωτογραφία µε τους τέσσερίς τους – τον µπαµπά της, τη µαµά της, τη µικρή της αδελφή κι εκείνη. Όµως ούτε η καθηµερινότητα της Ζωής είναι αυτή που ήταν. Ο µπαµπάς της έφυγε εδώ και λίγο καιρό από το σπίτι τους και µένει σ’ ένα δωµάτιο ξενοδοχείου. Η Ζωή περιµένει πώς και πώς τη µέρα που θα της ανακοινώσει πως επιστρέφει ξανά πίσω.

Όταν τελικά ο µπαµπάς της αφήνει το ξενοδοχείο και µετακοµίζει σ’ ένα µικρό διαµέρισµα, η Ζωή νιώθει όπως ακριβώς την απεικονίζει η νέα φωτογραφία που έχει αντικαταστήσει την παλιά στην κορνίζα του σαλονιού τους. Σαν να κάνει τροχό στο πάρκο της γειτονιάς της και ο κόσµος γύρω της να µοιάζει αναποδογυρισµένος. Με το µυαλό και την καρδιά της πληµµυρισµένα σκέψεις και συναισθήµατα, καταγράφει στο ηµερολόγιό της όσα συνέβησαν εκείνον τον πρώτο καιρό που οι γονείς της χώρισαν. Εκείνον τον πρώτο καιρό που όλα γύρισαν ανάποδα.

Συγγραφέας: Άντρη Αντωνίου

Εκδόσεις: Πατάκη

Για παιδιά από 8+

Διαβάστε επίσης:

Πλημμύρισε ξανά το 3ο Νηπιαγωγείο Καλλιθέας – Αδιάβατοι οι δρόμοι γύρω από το 3ο Δημοτικό Βούλας

Κερδίστε 10 διπλές προσκλήσεις για την παράσταση “Μάικ ο Φασολάκης” στο Θέατρο ΗΒΗ (28-29/1)

Το Infokids.gr στο πλευρό των γονιών: Τα δωρεάν σεμινάρια συνεχίζονται δυναμικά για 7η χρονιά

“Άσπα μου είσαι ο πιο δυνατός άνθρωπος που έχω γνωρίσει”: Η ηρωίδα μάνα στο πλευρό της κόρης που πυροβόλησε στο κεφάλι ο πατέρας