Αρχική InfoMommy Υγεία 600.00 Έλληνες πάσχουν από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια - κάποιοι χωρίς να το γνωρίζουν

600.00 Έλληνες πάσχουν από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια - κάποιοι χωρίς να το γνωρίζουν

XAP

Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια είναι μία νόσος των πνευμόνων που στις προηγμένες χώρες οφείλεται κατά 80-90% στο κάπνισμα. Τα βασικά συμπτώματα είναι ο βήχας, η αποβολή πτυέλων και η δύσπνοια. Η νόσος οδηγεί σε αναπνευστική ανεπάρκεια, καταστρέφει την ποιότητα ζωής των αρρώστων, τους καθηλώνει στην καρέκλα με φιάλες οξυγόνου και τους αναγκάζει σε συχνή νοσηλεία. Περισσότερα από 450-500 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από ΧΑΠ, ενώ η ίδια ασθένεια προκαλεί τον θάνατο 3 εκατομμυρίων ανθρώπων ετησίως. Υπολογίζεται ότι είναι υπεύθυνη για το 5% περίπου όλων των θανάτων παγκοσμίως, ενώ έως το 2020 αναμένεται να αποτελεί την 3η αιτία θανάτου και την 5η αιτία αναπηρίας. Η ΧΑΠ αποτελεί σοβαρή αιτία νοσηρότητας και θνητότητας και στην Ελλάδα, καθώς η επίπτωσή της φτάνει στο 8.4% στο γενικό πληθυσμό (11.6% στους άντρες και 4.8% στις γυναίκες).

Μάλιστα, η ΧΑΠ επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο με την εμφάνιση συνοδών νοσημάτων, όπως καρδιαγγειακά, μεταβολικό σύνδρομο, διαβήτης, υπέρταση, αποφρακτική υπνική άπνοια, κακώσεις, αλλά και κατάθλιψη.

Επειδή λόγω της κρίσης, οι Έλληνες στην πλειονότητά τους έχουν παραμελήσει έως εγκαταλείψει το κομμάτι της πρόληψης συν του ότι δεν προσέχουν τη διατροφή τους, η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία με τους ειδικούς της θα βρεθούν κοντά στους ανθρώπους, ιδίως των ακριτικών περιοχών μέσω της εκστρατείας «Αναπνέω» -  Εκστρατεία Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης του κοινού για τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) από τη Novartis με την επιστημονική υποστήριξη της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας (ΕΠΕ).

Στόχος η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και η παροχή δωρεάν σπιρομετρήσεων σε όλη την Ελλάδα, με έμφαση σε ακριτικές περιοχές.

Χαρακτηριστικό είναι πως η ΧΑΠ αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα της δημόσιας υγείας σε ολόκληρο τον κόσμο που έχει οδηγήσει σε αυξανόμενες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Η ασθένεια είναι ιδιαίτερα δαπανηρή, αφού μόνο στην Ευρώπη το συνολικό ετήσιο κόστος αγγίζει τα 38,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Παρ' όλα αυτά η έγκαιρη διάγνωση βοηθά και στο οικονομικό κομμάτι, αφού ένας καλά ρυθμισμένος ασθενής δεν χρειάζεται πάνω από 50€ το μήνα σε φάρμακα, αν όμως χρειαστεί να νοσηλευτεί το κόστος αγγίζει τα 500€. Αν δε νοσηλευτεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας το κόστος ανεβαίνει αυτόματα 5.000€, εκ των οποίων το 80% είναι κόστος φαρμάκων και αναλωσίμων. Σύμφωνα όμως με τον Καθηγητή Πνευμονολογίας, Διευθυντή της Πνευμονολογικής Κλινικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Πρόεδρο της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη, το κυριότερο είναι ότι η νόσος υποδιαγιγνώσκεται, γεγονός που καθιστά την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού επιτακτική ανάγκη.

xap2

Δυστυχώς, σύμφωνα με τον κ. Γουργουλιάνη, ο ένας στους πέντε ασθενείς με ΧΑΠ θα πεθάνει τα επόμενα τρία χρόνια. Χειρότερη πρόγνωση έχουν οι ασθενείς που συνεχίζουν να καπνίζουν και δεν συμμορφώνονται με την αγωγή τους. Τα σύγχρονα εισπνεόμενα βρογχοδιασταλτικά μειώνουν τις παροξύνσεις και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Η ΧΑΠ μπορεί να προληφθεί ή η εξέλιξή της να ανασταλεί με τη διακοπή του καπνίσματος (κυρίως) ή την απομάκρυνση από τον όποιον άλλον εισπνεόμενο βλαπτικό παράγοντα, αλλά και με φαρμακευτική αντιμετώπιση. Σύμφωνα με τον κύριο Θεόδωρο Βασιλακόπουλο, Πνευμονολόγο, Αναπληρωτή Καθηγητή Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Υπεύθυνο Μονάδας Πνευμονολογίας & Αναπνευστικής Ανεπάρκειας ΓΝΑ ‘Ο Ευαγγελισμός’ και Ειδικό Γραμματέα Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, η σύγχρονη ιατρική διαθέτει στο οπλοστάσιό της καινοτόμα φάρμακα και θεραπείες για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ΧΑΠ. Οι θεραπευτικές επιλογές για τους ασθενείς με ΧΑΠ είναι πολλές και αρκετά αποτελεσματικές. Ακρογωνιαίο λίθο της θεραπείας αποτελούν τα βρογχοδιασταλτικά φάρμακα, ενώ σε λίγο καιρό αναμένονται 2-3 νέα σκευάσματα στη χώρα μας, πάντα σε εισπνεόμενη μορφή.

Anapneo Press Conference_14.4.14 (1)


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.