Αρχική Νέα 600 μαθητές από την Αλβανία δεν μπορούν να πάνε σχολείο λόγω βεντέτας

600 μαθητές από την Αλβανία δεν μπορούν να πάνε σχολείο λόγω βεντέτας

1591_unity_jl-marchina_IMG_3312_inlineΜπορεί στη χώρα μας τα προβλήματα στα σχολεία να επικεντρώνονται στις αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα και στη διαθεσιότητα των εκπαιδευτικών αλλά σε άλλες χώρες όπως η Αλβανία, η πρόσβαση στην εκπαίδευση για μερικές εκατοντάδες παιδιά είναι απαγορευτική εξαιτίας του γνωστού εθίμου της βεντέτας.

Σχεδόν 600 παιδιά στην Αλβανία δεν θα πάνε στο σχολείο τη νέα σχολική χρονιά που αρχίζει σήμερα, επειδή ζουν απομονωμένα καθένα στο σπίτι του για να ξεφύγουν από βεντέτες, δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ο Γκγιν Μάρκου, υπεύθυνος μιας τοπικής μη κυβερνητικής οργάνωσης.

Πεντακόσια ενενήντα παιδιά ηλικίας 3 ως 15 ετών θα είναι υποχρεωμένα να μείνουν κλεισμένα στα σπίτια τους με την ελπίδα να διαφύγουν από τις συνέπειες του νόμου αυτού, ο οποίος θεσπίσθηκε το 15ο αιώνα και απαιτεί συστηματικά την "εκδίκηση του αίματος με αίμα", σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Βάσει του νόμου αυτού, όλα τα άρρενα μέλη μιας οικογένειας, περιλαμβανομένου ακόμη κι ενός μωρού μερικών μηνών, μπορεί να πέσουν θύματα εκδίκησης, όποιος κι αν είναι ο βαθμός συγγένειάς τους με το φονιά.Η φονική αυτή παράδοση τηρείται κυρίως στις ορεινές περιοχές της βόρειας Αλβανίας, αλλά είναι επίσης διαδεδομένη στις πόλεις, στην κεντρική και τη νότια Αλβανία.

Albanian_kidsΣύμφωνα με μια έκθεση της "Επιτροπής Συμφιλίωσης", η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα στις αρχές Σεπτεμβρίου στα Τίρανα, 600 γυναίκες και 590 παιδιά ζουν κλεισμένα στα σπίτια τους με το φόβο ότι θα τα σκοτώσουν στο πλαίσιο κάποιας βεντέτας. "Τα περισσότερα απ' αυτά τα παιδιά στερούνται κάθε μέσου επικοινωνίας, δεν μπορούν να πάνε στο σχολείο εξαιτίας της απομόνωσής τους", εξήγησε ο Μάρκου.

Οι αρμόδιες για την εκπαίδευση αλβανικές αρχές είχαν θεσπίσει πέρυσι προγράμματα ατομικής κατ' οίκον εκπαίδευσης για καθένα από τα παιδιά που ζουν αποτραβηγμένα στα σπίτια τους.
"Θα συνεχίσουμε να βοηθούμε αυτά τα παιδιά, αλλά ο στόχος μας είναι να τα κάνουμε να βγουν για να μπορέσουν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα όπως τα άλλα, στο σχολείο", δήλωσε σήμερα προς τους δημοσιογράφους η νέα υπουργός Παιδείας Λιντιτά Νικόλι.

Η νέα κυβέρνηση του πρωθυπουργού Έντι Ράμα, η οποία ανέλαβε χθες καθήκοντα, εννοεί να εφαρμόσει κατά γράμμα τους νόμους και να θέσει σε εφαρμογή στοχευμένα σχέδια δράσης με την ελπίδα να τερματιστεί αυτή η κατάσταση, πρόσθεσε η υπουργός.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.