68.000 παιδιά θα ενταχθούν στους παιδικούς σταθμούς μέσω ΕΣΠΑ

christ_the_king_elkp_first_dayΠερίπου 68.000 παιδιά θα ενταχθούν στο πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ »Εναρμόνιση της Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» στους παιδικούς σταθμούς μέσω ΕΣΠΑ για το 2014 -2015 όπως προανήγγειλε ο υφυπουργός Εργασίας Β. Κεγκέρογλου χθες στη Βουλή απαντώντας σε σχετική ερώτηση βουλευτή.

Ειδικότερα ο υφυπουργός Εργασίας ανέφερε πως τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει προκήρυξη της ΕΕΤΑΑ για εισαγωγή σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς 68.000 παιδιών με κριτήρια κοινωνικά, μέσω ΕΣΠΑ αλλά και από την ανακατανομή κονδυλίων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Το ποσό που υπολογίζεται να διατεθεί για το παραπάνω πρόγραμμα του ΕΣΠΑ θα είναι περίπου 165 εκατ ευρώ ενώ προτεραιότητα θα καθοριστεί βάσει κοινωνικών κριτηρίων. Αυτά είναι η οικονομική κατάσταση της οικογένειας, ο αριθμός των παιδιών, αν πρόκειται για άτομα με αναπηρία, άνεργους γονείς. Να υπευθυμίσουμε ότι προτεραιότητα δίνεται στους γονείς ελεύθερους επαγγελματίες και σε γονείς που εργάζονται. Σε δεύτερη μοίρα έρχονται οι άνεργοι και οι γονείς που δεν ασκούν κανένα επάγγελμα και δεν εργάζονται Επίσης γίνεται προσπάθεια να εξοικονομηθούν πρόσθετοι πόροι από τα υπουργεία Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, όπως και επιχορηγήσεις από ιδιώτες, οπότε θα προστεθούν και άλλα παιδιά στον αριθμό των 68.000.

Πέρσι μεγάλη ήταν η χρηματοδότηση που δόθηκε ως δωρεά από το Ιδρυμα Νιάρχου και εντάχθηκαν στους παιδικούς σταθμούς ΕΣΠΑ επιπλέον 3.000 παιδιά. Τα εισοδηματικά κριτήρια φέτος αναμένεται να αλλάξουν .Oι βασικές αλλαγές αφορούν το εισοδηματικό όριο, με τις εισηγήσεις αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων να εστιάζουν στη μείωσή του από 30.000 ευρώ ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, που είναι έως τώρα, στα 25.000 ευρώ τουλάχιστον. Επίσης, θα υπάρξει και μείωση του ποσού που χορηγείται μέσω της επιταγής εισόδου (voucher) από τα 2.500 ευρώ, στα 2.300 ευρώ.

Πηγή: dikaiologitika.gr