Αρχική Infokids Υγεία 7 φράσεις που δεν πρέπει να πείτε στο παιδί σας

7 φράσεις που δεν πρέπει να πείτε στο παιδί σας

mom-talking-to-daughter-about-being-only-childΟι καθημερινές φράσεις που χρησιμοποιείτε για να επικοινωνήσετε με το παιδί σας, μπορεί να του κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό.

Ίσως δεν χρησιμοποιείτε πλέον απαρχαιωμένα επιχειρήματα όπως «Μακάρι να ήσουν σαν την αδερφή σου», αλλά υπάρχουν λιγότερο προφανείς φράσεις που πρέπει να αποφύγετε για το καλό των παιδιών αλλά και το δικό σας:

«Πολύ καλή δουλειά»
Έρευνες έχουν δείξει ότι φράσεις όπως «Μπράβο» ή «Πολύ καλή δουλειά» οδηγούν το παιδί στην αναζήτηση της επιβεβαίωσης από τους γονείς και όχι στην προσωπική του ικανοποίηση. Κρατήστε τον έπαινο για ιδιαίτερες περιπτώσεις και προσπαθήστε να είστε όσο πιο συγκεκριμένοι μπορείτε. Αντί για «Πολύ ωραία η ζωγραφιά που ετοίμασες», δοκιμάστε να πείτε «Μου αρέσει ο τρόπος που σχεδίασες αυτό το καραβάκι».

«Χρειάζεσαι περισσότερη εξάσκηση»
Είναι αλήθεια ότι όσο περισσότερο χρόνο αφιερώνει το παιδί σας σε μια δραστηριότητα, τόσο περισσότερο θα αυξηθούν οι ικανότητες του. Ωστόσο, αυτή η φράση μπορεί να προκαλέσει πίεση στα παιδιά προκειμένου να φανούν αντάξιοι των περιστάσεων. Επιπλέον, στέλνει το μήνυμα ότι αν κάνουν λάθη σημαίνει ότι δεν έχουν εξασκηθεί αρκετά σκληρά.

«Όλα είναι εντάξει»
Όταν το παιδί σας ξεσπάει σε κλάματα λόγω ενός επιπόλαιου τραυματισμού, το μητρικό ένστικτο σας λέει να το διαβεβαιώσετε ότι όλα είναι εντάξει. Αυτό μπορεί να κάνει το παιδί να αισθανθεί χειρότερα. Ως γονείς πρέπει να το βοηθήσετε να κατανοήσει και να αντιμετωπίσει τα συναισθήματά του και όχι να μειώσετε τη σοβαρότητα των γεγονότων. Δοκιμάστε να το αγκαλιάσετε συμπονετικά, αναγνωρίζοντας το πρόβλημά του, και ρωτήστε το αν τυχόν χρειάζεται έναν επίδεσμο.

mother-boy-talking-rex-1336674537«Πρέπει να βιαστείς»

Κάθε πρωί αγωνίζεστε να πείσετε τα παιδιά σας να ετοιμαστούν και να φάνε το πρωινό τους για να φύγουν για το σχολείο. Τα παιδιά έχουν τους δικούς τους ρυθμούς. Όταν τους λέτε να βιαστούν, τους δημιουργείτε επιπλέον άγχος, με αποτέλεσμα να καθυστερούν ακόμα περισσότερο. Μαλακώστε το ύφος σας λέγοντάς τους «Ας βιαστούμε», το οποίο δείχνει ότι είστε στο ίδιο «στρατόπεδο». Μπορείτε επίσης να επισπεύσετε τη διαδικασία της προετοιμασίας μέσω του παιχνιδιού π.χ. λέγοντας: «Ας δούμε ποιος θα βάλει πρώτος το παντελόνι του».

«Δεν έχουμε χρήματα»
Είναι εύκολο να χρησιμοποιήσετε αυτή τη φράση όταν το παιδί σας ικετεύει για την αγορά ενός παιχνιδιού. Όμως, με αυτόν τον τρόπο στέλνετε το μήνυμα ότι δεν έχετε τον έλεγχο των οικονομικών σας, γεγονός το οποίο μπορεί να είναι τρομακτικό για τα παιδιά. Διαλέξτε έναν εναλλακτικό τρόπο για να μεταφέρετε την ίδια ιδέα στο παιδί, όπως «Δεν πρόκειται να αγοράσουμε αυτό το παιχνίδι, επειδή πρέπει να ξοδέψουμε τα χρήματα μας για πιο σημαντικά πράγματα». Επιπλέον, είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να ξεκινήσετε μια συζήτηση σχετικά με τον προϋπολογισμό και τη διαχείριση των χρημάτων.

«Μη μιλάς σε αγνώστους»
Η λέξη «άγνωστος» είναι δύσκολο να κατανοηθεί από τα παιδιά, αφού δεν μπορούν να θεωρήσουν κάποιον εντελώς ξένο εάν τους συμπεριφερθεί με ωραίο τρόπο. Επιπλέον, τα παιδιά μπορεί να πάρουν λάθος μήνυμα και να διστάσουν να ζητήσουν βοήθεια από έναν αστυνομικό όταν βρεθούν σε ανάγκη. Δοκιμάστε να δημιουργήσετε σενάρια του τύπου «Τι θα έκανες αν ένας άνθρωπος σου πρόσφερε γλυκά ή μια βόλτα στο πάρκο;» και στη συνέχεια εξηγήστε στο παιδί τί πρέπει να κάνει για να δράσει σωστά. Επίσης, έχετε κατά νου ότι στις περισσότερες περιπτώσεις παιδικών απαγωγών εμπλέκεται κάποιος που ήδη γνωρίζει το παιδί.

«Άσε με να σε βοηθήσω»
Όταν το παιδί σας προσπαθεί να χτίσει ένα πύργο από τουβλάκια ή να ολοκληρώσει ένα παζλ, είναι φυσικό να θέλετε να του δώσετε ένα χέρι βοηθείας. Ωστόσο, μην σπεύσετε πολύ σύντομα να το βοηθήσετε, γιατί υπάρχει κίνδυνος να υπονομεύσετε την ανεξαρτησία του και κάθε φορά να αναζητά την πολύτιμη βοήθειά σας. Αντιθέτως, κάντε του καθοδηγητικές ερωτήσεις για να το βοηθήσετε στην επίλυση του προβλήματος. Για παράδειγμα ρωτήστε: «Νομίζεις ότι το μεγάλο κομμάτι ή το μικρό πρέπει να πάει στο κάτω μέρος; Ας το δοκιμάσουμε!».


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.