- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

7 τρόποι για να σταματήσετε την γκρίνια του παιδιού

Εάν η γκρίνια [2] των παιδιών σας κοντεύει να σας τρελάνει, δείτε παρακάτω μερικά πρακτικά κόλπα για να τη σταματήσετε, διατηρώντας παράλληλα την ψυχραιμία σας. Όταν ζητούν κάτι απεγνωσμένα ή αισθάνονται ότι αδικούνται, ξεκινά μια ακατάπαυστη μουρμούρα κι εσείς είστε αυτοί που πρέπει να δώσετε ένα τέλος σε αυτόν τον εφιάλτη! Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να τα καταφέρετε:

1. Προλάβετε την κατάσταση
Για να αποφύγετε την γκρίνια, δεν πρέπει να περιμένετε μέχρι τα παιδιά να βρεθούν σε κατάσταση ανάγκης ώστε να τους δώσετε σημασία. Είναι σημαντικό να απαντήσετε άμεσα σε αυτό, το πρώτο τους ξέσπασμα. Εάν, για παράδειγμα, μιλάτε στο τηλέφωνο και το παιδί σας από πίσω γκρινιάζει, κάντε του νόημα ότι θα είστε κοντά του σε μισό λεπτό ώστε να μη νιώσει παραμελημένο.

2. Δείξτε κατανόηση
Μην πείτε: «Δεν μπορείς πάντα να παίρνεις αυτό που θέλεις». Αυτό που πρέπει πραγματικά να κάνετε είναι να δείξετε κατανόηση -τουλάχιστον προτού η γκρίνια γίνει θυμός. Πείτε: «Φαίνεται να σου αρέσει αυτό το παιχνίδι. Πρέπει να το προσθέσουμε στη λίστα με τα δώρα των γενεθλίων σου ή θα ήθελες να εξοικονομήσεις χρήματα γι’ αυτό;». Αυτή η απάντηση δίνει ελπίδα στα παιδιά και τους διδάσκει τη σημασία της εξοικονόμησης χρημάτων.

3. Δείξτε το σωστό τρόπο
Επισημάνετε στο παιδί σας πόσο άσχημα ακούγεται η γκρίνια του, προσέχοντας να μην το κοροϊδέψετε. Μην το κάνετε όταν είστε και οι δύο συναισθηματικά φορτισμένοι. Κάντε το σε μια ήρεμη στιγμή. Πείτε: «Σου αρέσει περισσότερο η γκρίνια της μαμάς («Δεν θέλω να μαγειρέψω!») ή η γλυκιά φωνή της («Θεέ μου, είμαι κουρασμένη, θα μπορούσα να έχω κάποια βοήθεια;»).

4. Επιβραβεύστε με το σωστό τρόπο
Οι γονείς πάντοτε επισημαίνουν στα παιδιά: «Δεν είναι ωραίος τρόπος αυτός», αλλά συχνά δεν παρέχουν αρκετή θετική ενίσχυση. Μπορείτε να πείτε: «Σ’ ευχαριστώ που χρησιμοποιείς την κανονική φωνή σου» ή «Τα αυτιά μου αγαπούν αυτή τη φωνή!».

5. Μην αγνοείτε τη γκρίνια
Αφαιρέστε τις ωτοασπίδες και αναλάβετε δράση! Τα παιδιά μπορούν να γκρινιάζουν όλη την ημέρα! Όσο περισσότερο αφήνετε το παιδί σας να παραπονιέται, τόσο πιο αποφασισμένο θα είναι να το κάνει. Αντ’ αυτού, βοηθήστε το να καταλάβει ότι όταν γκρινιάζει, είναι πολύ δύσκολο να το ακούσετε. Μπορείτε να πείτε: «Δεν μπορώ να σε καταλάβω όταν φωνάζεις. Αν θέλεις να μου πεις πώς αισθάνεσαι, τότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις την κανονική φωνή σου».

6. Προσπαθήστε μέσα από το παιχνίδι
Χρησιμοποιήστε το «ποτήρι της γκρίνιας» και κάθε φορά που το παιδί σας ξεκινάει τη μουρμούρα, πείτε του: «Ρίξε μέσα στο ποτήρι τη γκρίνια σου και συνέχισε με την κανονική φωνή σου». Όταν το κάνει, ευχαριστήστε το! Ίσως χρειαστεί να ψιθυρίσετε πολλές φορές το αίτημά σας, αλλά το παιδί θα πρέπει να είναι ήσυχο για να σας ακούσει και να μιμηθεί τον τόνο της φωνής σας.

7. Επανασυνδεθείτε με το παιδί σας
Η συνεχόμενη γκρίνια είναι σημάδι για να επανασυνδεθείτε με το παιδί σας. Δοκιμάστε να διαβάσετε παρέα, να μαγειρέψετε, ή να κάνετε κάτι άλλο που το παιδί απολαμβάνει. Λίγα λεπτά ποιοτικού χρόνου με το παιδί σας μία ή δύο φορές την ημέρα μπορούν να κάνουν τεράστια διαφορά σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν δύσκολες συμπεριφορές.

Πηγή: happyyouhappyfamily.com