- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

8η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης. Η Ελλάδα διαβάζει…

Για τέσσερις ημέρες η Θεσσαλονίκη θα γίνει η «πρωτεύουσα του βιβλίου»: τον έντονο πολιτιστικό χαρακτήρα της Έκθεσης επιβεβαιώνουν περισσότεροι από 190 συγγραφείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και εκπρόσωποι του εκδοτικού κλάδου από 23 χώρες, που θα δηλώσουν «παρών» στην παρουσίαση της πρόσφατης βιβλιοπαραγωγής, σε συζητήσεις κι ομιλίες γύρω από τη λογοτεχνική δημιουργία, όπως και σε παράλληλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

Με περίπτερο συμμετέχουν οι χώρες: Αίγυπτος, Γαλλία, Γερμανία, Εσθονία, Ινδία, Ισλανδία, Ισπανία (χώρα των Βάσκων και Καταλονία), Ισραήλ, Ιταλία, Κίνα, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Μαρόκο, Ουαλία, Ουγγαρία, Πολώνια, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σερβία, Τουρκία, Τσεχία.
Ενώ οι προσκεκλημένοι ξένοι συγγραφείς θα εκπροσωπήσουν τις χώρες: Αγγλία, Αίγυπτος, Αιθιοπία, Αλγερία, Ελβετία, Ιταλία, Ισραήλ, Λίβανος, Πακιστάν, Σερβία, Συρία, Τουρκία, Τυνησία.

Το βιβλιόφιλο κοινό θα έχει τη δυνατότητα να διαπιστώσει ότι βρίσκεται στην «καρδιά» της επικαιρότητας μέσα από ένα φεστιβάλ αφιερωμένο στη Μέση Ανατολή και στις χώρες του Μαγκρέμπ (με τίτλο «Όταν οι ιδέες εξεγείρονται…»), γύρω από τη διακίνηση ιδεών σε συνάρτηση με τις πολιτικές-κοινωνικές εξελίξεις στην περιοχή, αλλά και μια θεματική κι ένα διεθνές συνέδριο για το μείζον θέμα «Βιβλίο και Εκπαίδευση» στη σημερινή ελληνική και ευρωπαϊκή πραγματικότητα.

Το πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα (170 εκδηλώσεις) καλύπτει κάθε ηλικία και γούστο. Δίνει το προβάδισμα στην πνευματική δημιουργία, στην καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας, στη γενικότερη σύνδεση του βιβλίου με βασικά ερωτήματα του σύγχρονου σκεπτόμενου ανθρώπου.
Σ’ αυτό το πλαίσιο θα λειτουργήσουν η παραδοσιακή Παιδική Γωνιά και η Εφηβική Γωνιά, η Γωνιά των Εκπαιδευτικών και Γονέων, το Περίπτερο «Οδυσσέας Ελύτης», η Γωνιά των Περιοδικών και η Γωνιά των Νέων Τεχνολογιών, ο Περίπατος Πολιτισμού με τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Η Παιδική και η Εφηβική Γωνιά: δύο σημεία αναφοράς στην 8η ΔΕΒΘ
Οι 76 εκδηλώσεις για παιδιά και εφήβους (62 και 14 αντίστοιχα) αναμένεται να προσελκύσουν το ενδιαφέρον στους χιλιάδες μαθητές σε οργανωμένες επισκέψεις από 30 σχολεία της Θεσσαλονίκης και των όμορων νομών (Πέμπτη και Παρασκευή) αλλά και το Σαββατοκύριακο που πλημμυρίζουν τους χώρους της Έκθεσης με τη συνοδεία των γονιών τους. Στόχος είναι η καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας, η επαφή τους με τον κόσμο του βιβλίου σε συνάρτηση με τα ενδιαφέροντά τους, αλλά και η γνωριμία τους με συγγραφείς και εικονογράφους. Στην Παιδική Γωνιά, οι μικροί βιβλιόφιλοι θα περιηγηθούν στις ηλεκτρονικές σελίδες του «Μικρού Αναγνώστη» (του πρώτου κόμβου για παιδιά του ΕΚΕΒΙ), θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό «Αν ήμουν εικονογράφος» (ηλικίες: 6-12 ετών), θα βρεθούν στον Τοίχο των εικονογράφων, στην έκθεση εικονογράφησης «Μίλα, μη φοβάσαι» και στο Περίπτερο του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Επιπλέον, στην Εφηβική Γωνιά -που έχει σχεδιαστεί σε συνεργασία με την αλυσίδα βιβλιοπωλείων IANOS- προβλέπονται εργαστήρια για γκράφιτι, μουσική ραπ, ομιλίες, παρουσιάσεις με νεανικά θέματα.

*Τα εγκαίνια της 8ης ΔΕΒΘ θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 5 Μαΐου, στις 20.00, παρουσία του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλου Γερουλάνου.
Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του «Φεστιβάλ Μέσης Ανατολής» (περίπτερο 15) με παρουσιαστές του ηθοποιούς Δημήτρη Καρτόκη και Έρικα Μπίγιου σε κείμενο του συγγραφέα Σάκη Σερέφα.
Την τελετή θα πλαισιώσει μουσικά η Φιλαρμονική του Δήμου Θεσσαλονίκης με παραδοσιακούς ήχους και ακούσματα.

*Ένα μεγάλο πάρτι δρόμου θα λάβει χώρα αμέσως μετά τα εγκαίνια της Έκθεσης, με τη συμμετοχή Ελλήνων συγγραφέων οι οποίοι θα «πάρουν τη σκυτάλη» ως d.j., στον υπαίθριο χώρο του δημαρχείου.

Χρήσιμες πληροφορίες:
-Δωρεάν είσοδος όπως κάθε χρόνο
Ωρες λειτουργίας ΔΕΒΘ: Πέμπτη 15:00 – 21:00, Παρασκευή & Κυριακή: 10:00 – 21:00, Σάββατο 10:00 – 22:00
Τόπος: στα περίπτερα 13, 15 και 8 (συνεδριακό κέντρο Ν. Γερμανός) της HELEXPO
Φιλολογικό Καφενείο: Ένας χώρος χαλάρωσης για διάβασμα, κουβέντα και δωρεάν καφέ, για τους «περιηγητές» της Έκθεσης προτού συνεχίσουν στους χώρους της Έκθεσης.
Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα εκδηλώσεων της 8ης ΔΕΒΘ θα βρείτε ΕΔΩ [2]