- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

8 άγνωστα Μουσεία της Αττικής σας περιμένουν να ανακαλύψετε τους σπάνιους θησαυρούς τους

To Infokids.gr συγκέντρωσε και σας παρουσιάζει 8 άγνωστα Μουσεία που υπάρχουν στην Αττική και τα οποία βρίσκονται καλά κρυμμένα στη σκιά των δημοφιλών Μουσείων που αποτελούν αξιοθέατα της πόλης. Πρόκειται για λιγότερα γνωστούς αλλά εξίσου σημαντικούς πολιτιστικούς προορισμούς που αξίζουν την προσοχή μας. Χαρτογραφήσαμε 8 εξ αυτών και σας δίνουμε μια μικρή γεύση από τους κρυμμένους θησαυρούς τους!

Σπαθάρειο Μουσείο Θεάτρου Σκιών

Η δημιουργία του Σπαθάρειου Μουσείου είναι το αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας και επίπονης προσπάθειας του διάσημου καλλιτέχνη Ευγένιου Σπαθάρη και της δυνατής θέλησης του Δήμου Αμαρουσίου που συνετέλεσαν στην πραγματοποίηση ενός κοινού τους ονείρου: Ο Καραγκιόζης να αποκτήσει ένα μόνιμο στέκι. Σκοπός του Σπαθάρειου Μουσείου είναι να διατηρήσει, να προστατεύσει και να προβάλλει με κάθε τρόπο αυτό το τόσο σημαντικό μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς που εκπροσωπεί το λαϊκό θέατρο και ο ήρωας του: ο ελληνικός Καραγκιόζης. Θα δείτε από κοντά φιγούρες του θεάτρου σκιών, εργαλεία και υλικά κατασκευής φιγούρων καθώς και λαϊκά όργανα που πλαισίωναν το ελληνικό θέατρο σκιών, γιατί, όπως είναι γνωστό, μια παράσταση Καραγκιόζη συνοδευόταν από δικούς της οργανοπαίκτες και τραγουδιστή.

Μάθετε περισσότερα εδώ [2]

Σπαθάρειο Μουσείο Θεάτρου Σκιών [3]
Μεσογείων και Βορείου Ηπείρου 27, Μαρούσι
210 80 22 360
210 61 27 245

Ευρωπαϊκό Μουσείο Άρτου

Το Ευρωπαϊκό Μουσείο Άρτου ιδρύθηκε το 2005, εκθέτοντας με μεράκι και αγάπη τους καρπούς ενός πολυετούς, συλλεκτικού έργου. Ένα παλιό αρχοντικό στον Βαρνάβα μετατράπηκε σε Μουσείο Άρτου και φιλοξενεί πάνω από 3000 κεντημένα είδη ψωμιού με διακόσμηση από την Ελλάδα και 40 χώρες του εξωτερικού.Μέσα από δραστηριότητες για τον κόσμο αλλά κυρίως για τα παιδιά, ο στόχος του Μουσείου είναι να γνωρίσουν τον κύκλο του ψωμιού από τη σπορά, το ζύμωμα, μέχρι να φτάσει στο τραπέζι αλλά και τα αμέτρητα σχέδια κεντημένου ψωμιού που καταγράφουν μια διαδρομή αιώνων για το πιο πολύτιμο αγαθό κάθε σπιτιού, το ψωμί. Τα κεντημένα σχέδια, διαφέρουν ανάλογα με την κάθε περιοχή, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και η κάθε οικογένεια είχε το δικό της κέντημα. Υπήρχαν ειδικά κεντήματα, ανάλογα με την περίσταση, όπως για παράδειγμα σε γάμους ή μεγάλες θρησκευτικές γιορτές.Τα εκθέματα του Μουσείου αποτελούν τη μεγαλύτερη συλλογή κεντημένου και θρησκευτικού ψωμιού στην Ευρώπη. Τα 3000 διαφορετικά μεταξύ τους εκθέματα, καλύπτουν όλη την Ελληνική επικράτεια καθώς επίσης και σαράντα χώρες του εξωτερικού ενώ συνεχώς εμπλουτίζονται και αυξάνονται. Στο Μουσείο Άρτου ακόμα παρουσιάζονται:

Μάθετε περισσότερα εδώ [4]

Ευρωπαϊκό Μουσείο Άρτου [4]

Ανδρούτσου 7, Βαρνάβας,

22950 97870 | 6936891193, 6937822962

Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής

Το Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής® (ΕΛ.Μ.Π.) ξεκίνησε τις δραστηριότητες του το 2009 και από το 2012 αποτελεί τον πρώτο επίσημο φορέα στην Ελλάδα που συγκεντρώνει τη γνώση για την εξέλιξη στο χώρο της πληροφορικής από το 1970 μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1990 σε έναν ενιαίο χώρο. Με περισσότερους από 260 ηλεκτρονικούς υπολογιστές και περισσότερα από 4.500 άλλα αντικείμενα από τον χώρο της πληροφορικής, η συλλογή του Ελληνικού Μουσείου Πληροφορικής, η μεγαλύτερη και σημαντικότερη στην Ελλάδα, προσφέρει ένα μοναδικό ταξίδι στο τεχνολογικό παρελθόν. Η εκπαιδευτική ξενάγηση έχει διάρκεια 1 ώρα και περιλαμβάνει:

Μάθετε περισσότερα εδώ [5]

Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής [5]

Πέτρου Σπυροπούλου 2 & Θεσσαλονίκης, Μοσχάτο,
210 300 7010, 6932 333 264

Μουσείο Γελοιογραφίας

Στην Αθήνα έχει δημιουργηθεί ένα Μουσείο Γελοιογραφίας, που λειτουργεί από το 1994. Είναι μια πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων. Ιδρύθηκε και λειτουργεί από κοινού με ομάδα Ελλήνων σκιτσογράφων.  Το Μουσείο Σκίτσου στεγάζεται στη νεοκλασσική Βίλλα Τράιμπερ κοντά στο Νέο Δημαρχείο. Ο Τράιμπερ ήταν Γερμανός φιλέλληνας που ήρθε εδώ κατά την επανάσταση του 1821 και μετά περέμεινε και έγινε αρχίατρος του Ελληνικού Στρατού.  Το κύριο μέρος του Μουσείου είναι η Μόνιμη Εκθεση Σκίτσων, κυρίως γελοιογραφιών, από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα. Επίσης, σε μόνιμη και περιοδική βάση εκτίθενται γελοιογραφίες, κινούμενα σχέδια, κόμικς και άλλα είδη σκίτσου Ελλήνων αλλά και ξένων σκιτσογράφων. Υπάρχει ακόμη μεταξύ άλλων, βιβλιοθήκη και αρχείο.

Μάθετε περισσότερα εδώ [6]

Μουσείο Γελοιογραφίας [6]

Λεωφ. Λιοσίων 22, Σεπόλια

210 5241492

Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου

Το Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου καταλαμβάνει 5.000 τ.μ. σε ένα κτίριο μοναδικής αρχιτεκτονικής και αισθητικής. Είναι αφιερωμένο στην τεχνολογία και στην εξέλιξη του αυτοκινήτου περιλαμβάνοντας περισσότερα από 110 εκθέματα από τα τέλη του 19ου αιώνα έως και τα τέλη του 20ου. Βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας και σε απόσταση αναπνοής από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.Η συλλογή εκτιθεται σε τρία επίπεδα, και ανακυκλώνεται συνεχώς, φιλοξενώντας σταδιακά τα περισσότερα εκθέματα. Περιλαμβάνει μοντέλα οίκων που δεν δραστηριοποιούνται πλέον όπως Avion Voisin, Adler, Allard, Packard, Facel Vega, Delage, Delahaye, Iso, Dino, Lagonda, Stanguelini, Siata, OSCA, JENSEN, HEALEY, Frazer Nash, Offenhauser κλπ, καθώς επίσης μοντέλα φημισμένων οίκων που εξακολουθούν να υφίστανται, κάποια κυριαρχούν στην σύγχρονη πραγματικότητα και κάποια επανήλθαν πρόσφατα στην παραγωγή ως Bugatti, Ferrari, Maserati, Aston Martin, Bristol, Lotus, Rolls Royce, Bentley, Abarth, Alfa Romeo, Lancia, Mercedes, Porsche, BMW, Alpine, Borgward κ.ά. Ένας προσομοιωτής Formula 1 περιμένει να προσφέρει δυνατές συγκινήσεις στους πιο τολμηρούς. Απλά επιλέξτε μια από τις γνωστές πίστες του πρωταθλήματος της F1!

Μάθετε περισσότερα εδώ [7]

Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου [8]

Ιουλιανού 33- 35 & Γ Σεπτεμβρίου 74-78

210-8816187

Μουσείο Τουρισμού

Το Μουσείο Τουρισμού προσφέρει στον επισκέπτη έναν ιστορικό περίπατο αρχίζοντας από τους περιηγητές που επισκέπτονταν την Ελλάδα για τις αρχαιότητες , προχωρά στην μεταπολεμική Ελλάδα όπου κτίστηκαν τα πρώτα ΞΕΝΙΑ δείγματα του πρωτοπόρου Ελληνικού μεταπολεμικού μοντερνισμού, σε τοποθεσίες κλειδιά και στόλισαν τόπους φυσικού κάλους με ιστορικό ενδιαφέρον. Ο χώρος  είναι η «απαρχή» του Μουσείου και σκοπός είναι, ο συνεχής εμπλουτισμός και η ανάπτυξή του, για την ολοκλήρωση του οράματος».

Η μόνιμη έκθεση του Μουσείου, παρουσιάζει αντιπροσωπευτικά ενθυμήματα, τοποθετημένα με θεματική σειρά, ώστε να διαγράφεται η ιστορική πορεία του ελληνικού τουρισμού, από τον περιηγητισμό και τον κρατικό σχεδιασμό, έως την ιδιωτική πρωτοβουλία.

• Τον Περιηγητισμό
• Τον EOT
• Την Τουριστική Προβολή
• Τις Kαλλιτεχνικές Εκδηλώσεις
• Τα Ταξιδιωτικά Γραφεία
• Την Ολυμπιακή Αεροπορία
• Την Eλληνική Ξενοδοχία
• Τον Θαλάσσιο Τουρισμό

Στόχος της ίδρυσης του Μουσείου Τουρισμού είναι, κατά πρώτον, να αξιοποιηθούν και να εκτεθούν με τον πλέον σύγχρονο και λειτουργικό τρόπο, τα ντοκουμέντα που συνέθεσαν την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού τα τελευταία 60 χρόνια και κατά δεύτερον, να αποτελέσει για την νέα γενιά, ερευνητές και φοιτητές, ένα πόλο καταγραφής της εξέλιξης της τουριστικής βιομηχανίας.

Μάθετε περισσότερα εδώ [9]

Μουσείο Τουρισμού [10]

∆εινοκράτους 1–3, Κολωνάκι

6989651594

Μουσείο Ελληνικής Γαστρονομίας

Το Μουσείο Ελληνικής Γαστρονομίας στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό κτίριο του 19ου αιώνα, στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, στην περιοχή του Ψυρρή, 200 μέτρα από την κεντρική αγορά (Βαρβάκειο). Το όραμα της ίδρυσης του Μουσείο είναι η ανάδειξη των Ελληνικών Γαστρονομικών Παραδόσεων, των ιδιαίτερων γεύσεων και της διατροφικής αξίας της τοπικής κουζίνας. Στόχοι είναι:

*Η μελέτη και συλλογή τεκμηρίων γύρω από την γαστρονομία κυρίως στην Ελλάδα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Με συστηματικό τρόπο δημιουργούμε την πρώτη οργανωμένη βάση δεδομένων για την γαστρονομία σε συνεργασία με επιστημονικά ιδρύματα αλλά και με τους ανθρώπους που διατηρούν ζωντανές τις παραδόσεις.

*Η παρουσίαση θεματικών εκθέσεων οι οποίες συνδυάζονται με αντίστοιχες δραστηριότητες για να δημιουργήσουν μια μοναδική εμπειρία για τους επισκέπτες μας. Η θεματολογία εκτείνεται από αφιερώματα στις τοπικές κουζίνες της Ελλάδας, την ιστορική εξέλιξη της διατροφής και παράλληλες θεματικές όπως Διατροφή και Τέχνη. Αντίστοιχα, οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν γευσιγνωσία και συμμετοχή σε εργαστήριο μαγειρικής.

*Η εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση σε ζητήματα διατροφής, οικολογίας, βιωσιμότητας και ποιότητας της τροφής. Μέσα από τις εκθέσεις μας και τα αντίστοιχα προγράμματα συμβάλλουμε στην ανάπτυξη της διατροφικής συνείδησης των ενηλίκων και παιδιών.

*Η ανάδειξη των ιδιαίτερων τοπικών προϊόντων μέσα απο την σύνδεση τους με την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου. Αυτή η σχέση προσδίδει υπεραξία στα προϊόντα και ενισχύει την τοπική παραγωγή με ορθές και βιώσιμες τεχνικές.

Μάθετε περισσότερα εδώ [11]

Μουσείο Ελληνικής Γαστρονομίας [12]

Αγίου Δημητρίου 13 Ψυρρή,

210 32 11 311

Φιλοτελικό και Ταχυδρομικό Μουσείο Αθήνας

Η ίδρυση και λειτουργία του Ταχυδρομικού και Φιλοτελικού Μουσείου ήταν ένα μακροχρόνιο αίτημα των Ελληνικών Ταχυδρομείων και ιδιαίτερα  της φιλοτελικής κοινότητας. Θα δείτε από κοντά γραμματοκιβώτια, χρηματοκιβώτια, σφραγιστικές μηχανές, τσάντες και σάλπιγγες ταχυδρομικών αποστολών και άλλα υλικά από τις Υπηρεσίες Ταχυδρομείων, Τηλεγράφων και τηλεφώνων.Όλη η ιστορία του ελληνικού γραμματοσήμου ξεδιπλώνεται στα μάτια του επισκέπτη μέσα από φύλλα και δοκίμια γραμματοσήμων, πίνακες ζωγραφικής αλλά κυρίως μακέτες  γραμματοσήμων  μεγάλων Ελλήνων καλλιτεχνών. Το μουσείο διαθέτει ειδικό χρονολογικό σήμαντρο με την κεφαλή του Ερμή, με το οποίο ο επισκέπτης μπορεί να σφραγίσει γραμματόσημα.

Μάθετε περισσότερα εδώ [13]

Φιλοτελικό και Ταχυδρομικό Μουσείο [13]

Πλατεία Σταδίου 5 & Φωκιανού, ακριβώς δίπλα στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο,

2107519042

Μπορείτε να ανακαλύψετε περισσότερα άγνωστα Μουσεία στο προηγούμενο αφιέρωμά μας εδώ. [14]