8 αλήθειες για τα αυγά που δεν τις γνωρίζατε!

eggs

Τα αυγά είναι γεγονός ότι είναι μια άριστη πηγή θρεπτικών συστατικών. Ένα αυγό περιέχει υγιή ακόρεστα λίπη και 6 γραμμάρια πρωτεΐνης. Τα αυγά είναι επίσης μια καλή πηγή λουτεΐνης, ζεαξανθίνης και χολίνης. Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη προστατεύουν την όραση ενώ η χολίνη έχει συνδεθεί με την καλή μνήμη. Από την άλλη, οι περισσότερες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση αυγών στο πρωινό βοηθάει στην απώλεια βάρους.

Εκτός αυτών εδώ θα δείτε 10 ακόμα αλήθειες για τα αυγά που δεν τις γνωρίζατε:

1.Κρόκος αυγού
Το χρώμα του κρόκου του αυγού καθορίζεται από τη διατροφή της κότας . Δεν έχει καθόλου να κάνει με τη διατροφική αξία του ίδιου του αυγού. Όταν σπάσετε το αυγό και δείτε σκούρο κίτρινο κρόκο, το κοτόπουλο  πιθανόν εκτρέφονταν με λαχανικά. Ένα ελαφρύ κίτρινο χρώμα στον κρόκο δείχνει ότι η κότα κατανάλωνε κριθάρι και σιτάρι και ένας κρόκος μεσαίου κίτρινου χρώματος δείχνει ότι τρέφονταν με καλαμπόκι.

2.Τα αυγά της γαλοπούλας
Έχετε αναρωτηθεί γιατί τα αυγά της γαλοπούλας είναι τόσο δυσεύρετα σε σχέση με τα απλά αυγά; Υπάρχει λόγος που συμβαίνει…Οι γαλοπούλες έχουν πολύ ισχυρότερο μητρικό ένστικτο από τις κότες ως εκ τούτου, η συλλογή των αυγών τους δεν είναι εύκολη. Επίσης, τα συγκεκριμένα πουλιά είναι πολύ πιο δύσκολο (και δαπανηρό) να εκτραφούν από ότι οι κότες, οπότε και τα αυγά τους πιο ακριβά.

3.Βακτήρια
Ένα στα 20.000 αυγά που παράγονται και διατίθονται στο εμπόριο είναι πιθανό να προκαλέσει δηλητηρίαση επειδή περιέχει βακτήρια σαλμονέλας. Ως εκ τούτου, η πιθανότητα ότι ένα αυγό μπορεί να περιέχει σαλμονέλα είναι εξαιρετικά μικρή. Ο μέσος άνθρωπος μπορεί να συναντήσει ένα μολυσμένο αυγό μία φορά σε 84 χρόνια.

4.Το κέλυφος του αυγού
Το χρώμα του κέλυφους του αυγού δεν αποδεικνύει κάτι σχετικά με τη θρεπτική αξία ή την ποιότητα του αυγού, αλλά αποκαλύπτει το είδος του κοτόπουλου από όπου προήλθε…Για παράδειγμα, κότες με κόκκινα φτερά κάνουν πιο σκούρα αυγά και κότες με τα άσπρα φτερά κάνουν άσπρα αυγά!

5.Ακόρεστα λιπαρά και πρωτεΐνες

Τα αυγά περιέχουν υψηλά επίπεδα ακόρεστων λιπαρών και πρωτεϊνών.Τα ακόρεστα λιπαρά βοηθούν ώστε να νιώθουμε χορτάτοι, ενώ η πρωτεΐνη βοηθάει τη μυική ενδυνάμωση του οργανισμού. Επιπλέον, τα αυγά περιέχουν αντιοξειδωτικά που βοηθούν στο να μειώθουν οι συνέπειες  της γήρανσης αλλά και στην καταπολέμηση του καρκίνου.

6.Σχετιζόμενα με την ηλικία προβλήματα όρασης 
Τα αυγά περιέχουν θρεπτικές ουσίες που προστατεύουν τα μάτια από τα σοβαρά προβλήματα όρασης που προέρχονται από την ηλικία και σχετίζονται με την τύφλωση. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται σχετιζόμενη με την ηλικία εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και είναι υπεύθυνη για το 50% τύφλωσης στο Ηνωμένο Βασίλειο!

7.Κελυφών αυγών
Το κέλυφος των αυγών ως επί το πλείστον αποτελείται από ανθρακικό ασβέστιο, το οποίο φαίνεται λευκό στο ανθρώπινο μάτι. Ωστόσο, ορισμένα κέλυφοι  έχουν υπεριώδη χρώματα που δεν είναι ορατά στο ανθρώπινο μάτι, αλλά είναι πιθανό να ξεχωρίζονται ανάμεσα στα πουλερικά.

8.Χοληστερόλη
Κάθε αυγό παρέχει τα δύο τρίτα της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης χοληστερόλης. Ωστόσο, σύμφωνα με μελέτες, η ημερήσια κατανάλωση αυγών δεν αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.