- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

8 πράγματα που πρέπει να ξέρεις αν είσαι νονά ή νονός

Όσο «προχωρημένοι» κι αν θέλουμε να θεωρούμαστε, υπάρχουν ακόμα κάποιες παραδόσεις στην ελληνική κοινωνία που μας αρέσει να διατηρούμε, για τον πολύ απλό λόγο ότι μας κάνουν να νιώθουμε καλά. Ευτυχία είναι οι άνθρωποι που έχουμε δίπλα μας, λένε άλλωστε οι επιστήμονες, και ανάμεσα σε αυτούς υπάρχουν κάποιοι που πάντα θα κατέχουν ξεχωριστή θέση γιατί από φίλοι έγιναν σχεδόν οικογένεια.

Ο λόγος για τη νονά και τον νονό. Για τους ανθρώπους που επιλέξαμε (ή δεχθήκαμε) να βαφτίσουν τα παιδιά μας και που, αν είμαστε τυχεροί, θα μεταδώσουν σε αυτά λίγη από τη φώτιση του μυαλού και της καρδιάς τους. Όποιος έχει γίνει γονιός ξέρει πολύ καλά, ότι η επιλογή της νονάς και του νονού είναι σπουδαία υπόθεση –το «χρίσμα» αυτό είναι εξαιρετικά τιμητικό, γιατί αφορά ό,τι πολυτιμότερο έχουμε στη ζωή μας: Τα παιδιά μας. Είναι δε και παντοτινό.

Τι γίνεται με τους σημερινούς νονούς στην Ελλάδα;

Είναι, όμως, πράγματι έτσι; Διατηρούν οι σημερινοί νονοί τον τιμητικό ρόλο που τους ανατέθηκε ή που τόσο πρόθυμα είχαν αρχικά αναλάβει; Μια άκρως ενδιαφέρουσα έρευνα (*) της PLAYMOBIL Hellas με την aboutpeople έφερε στο φως ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία που κάθε νονός (αλλά και γονιός) αξίζει να γνωρίζει:

Μόνο 4 στους 10 Έλληνες είναι νονοί

Σύμφωνα με την έρευνα λιγότεροι από τους μισούς Έλληνες ηλικίας 20-50 ετών σήμερα είναι νονοί, ενώ από αυτούς, μόνο το 30% έχει βαφτίσει πάνω από ένα παιδί. Αυτό έχει να κάνει σίγουρα με την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα στα τελευταία χρόνια, αλλά και με το γεγονός, ότι η οικονομική κρίση δεν επιτρέπει μεγάλα «ανοίγματα».

Ποιος ζητά να βαφτίσει το παιδί;

Η απάντηση στην ερώτηση «Ποιος ζητάει να βαφτίσει το παιδί; Οι γονείς ή οι ενδιαφερόμενοι νονοί;» έχει ενδιαφέρον: Το 60% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι οι γονείς ζητάνε στους νονούς να βαφτίσουν το παιδί τους και μάλιστα με βασικό κριτήριο (74%) τη στενή φιλία.

Πόσο συχνά βλέπουν οι νονοί τα βαφτιστήρια τους;

Σύμφωνα με την έρευνα 6 στους 10 νονούς βλέπουν το βαφτιστήρι τους κάθε μήνα, ενώ περίπου 1 στους 10 το βλέπει σπανιότερα και από μία φορά τον χρόνο. Οι δικοί σας;

Ποια είναι η κυριότερη υποχρέωση ενός νονού;

Από όσους ερωτήθηκαν, οι 7 στους 10 ήταν κατηγορηματικοί: Η κυριότερη υποχρέωση των νονών είναι η προσφορά συμβουλών στα πνευματικά τους παιδιά. Το κατά πόσο βέβαια πληρείται αυτή η υποχρέωση… είναι ένα άλλο θέμα.

Και με τα δώρα… τι γίνεται;

Μόνο 25% των νονών θεωρεί την αγορά δώρων βασική υποχρέωση προς τα βαφτιστήρια τους, σύμφωνα με την ίδια έρευνα. Ωστόσο, όσοι είναι τυπικοί στα δώρα, φροντίζουν να τα προσφέρουν αρκετές φορές μέσα στον χρόνο: Τα Χριστούγεννα (76.4%), το Πάσχα (76,3%), στα Γενέθλια (70,7%), στην ονομαστική εορτή (63.1%), ενώ ένα μικρό ποσοστό προσφέρει δώρο όταν ξεκινά η σχολική χρονιά (26.4%), αλλά και στις καλοκαιρινές διακοπές (17.9%).

Σταματάς ποτέ να είσαι νονός;

Η αλήθεια είναι, ότι έρχεται κάποια στιγμή που οι νονοί σταματούν να παίρνουν λαμπάδα στο βαφτιστήρι του. Ωστόσο, οι 7 στους 10 πιστεύουν ότι η σχέση νονών και πνευματικών παιδιών διαρκεί μία ζωή. Μακάρι, θα απαντήσουμε εμείς, αν και το ποσοστό μας φαίνεται αρκετά αισιόδοξο!

Ποια είναι η αγαπημένη των νονών για να περνούν χρόνο με το βαφτιστήρι τους;

Στο ερώτημα αυτό κυριάρχησαν δύο απαντήσεις: Οι νονοί αγαπούν να παίζουν με τα παιχνίδια του βαφτιστηριού τους, αλλά και να συζητούν μαζί του. Ακολουθεί το να πηγαίνουν βόλτες.

Η νονά και ο νονός γίνονται… παιχνίδι και βιβλίο!

Κι αν επιθυμία σας είναι να ενισχύσετε την σχέση του παιδιού σας με τους νονούς του, μάθετε ότι μόλις κυκλοφόρησαν από την Playmobil Hellas [2] δύο νέες συλλεκτικές φιγούρες, οι οποίες έχουν ως στόχο να υπενθυμίσουν και να αναδείξουν τον σημαντικό ρόλο του νονού και της νονάς στην ανατροφή του παιδιού.

Το καλύτερο; Οι απίθανες αυτές φιγούρες κυκλοφορούν αποκλειστικά στην ελληνική αγορά, σε όλα τα καταστήματα παιχνιδιών, και μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις τους θα διατεθεί για την ενίσχυση των σκοπών του Συλλόγου «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ».

Επιπλέον, για τη νονά και τον νονό δημιουργήθηκε και ένα υπέροχο παραμύθι [3], το 6ο του προγράμματος PLAYMOBIL play & give, από τον αγαπημένο συγγραφέα Αντώνη Παπαθεοδούλου και με τη φροντίδα των Εκδόσεων ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, με τίτλο «Τι είναι νονά; Και τι νονός;». Αυτό δεν θα το βρείτε στα καταστήματα, αλλά θα διανεμηθεί δωρεάν σε σχολεία, παιδικούς σταθμούς, Συλλόγους Γονέων & Κηδεμόνων, καθώς και στο PLAYMOBIL FunPark. Μάθετε περισσότερα εδώ.

 

(*) Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την aboutpeople για λογαριασμό της Playmobil σε 752 άτομα ηλικίας 20-50 ετών, από τις 7 έως τις 10 Οκτωβρίου 2019.