Αρχική Σχολή Γονέων 8 tips για να ενισχύσετε το θάρρος στο παιδί σας

8 tips για να ενισχύσετε το θάρρος στο παιδί σας

superman-kidΤι είναι το θάρρος; Το θάρρος είναι μία από τις πιο βασικές αρετές που έχει ο άνθρωπος. Είναι εκείνο που μας ωθεί να κάνουμε περισσότερες προσπάθειες προκειμένου να επιτύχουμε τους στόχους μας, αναφέρει ο κ. Στέλιος Μαντούδης, Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής. Είναι η ικανότητα που μας επιτρέπει να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες της ζωής χωρίς φόβο και δισταγμούς.

Το θάρρος έχει χαρακτηριστεί ένα από τα πιο σημαντικά προτερήματα που οφείλουν οι γονείς να καλλιεργήσουν και να διδάξουν στο παιδί τους. Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να καλλιεργήσουν το θάρρος στα παιδιά τους;

• Εξηγήστε στο παιδί σας τη διαφορά του θάρρους από την κοινή λογική, όταν παίρνουν μέρος σε μια επικίνδυνη δραστηριότητα.
• Ενθαρρύνετε το παιδί σας να δοκιμάσει νέες εμπειρίες ακόμα και όταν νιώθει φοβισμένο.
• Συζητήστε με το παιδί την αντικειμενική πλευρά του φόβου και βοηθήστε το να χρησιμοποιεί λέξεις για να τον εκφράζει αντί να παραδίνεται σε αυτόν.
• Διδάξτε στο παιδί σας να αντιμετωπίζει με θάρρος κάτι το οποίο δεν γνωρίζει και το απροσδόκητο.
• Προετοιμάστε το για μία νέα πρόκληση (π.χ. για την πρώτη μέρα στο σχολείο)
• Συζητήστε με το παιδί σας τρόπους για να χειριστεί πιθανές δύσκολες καταστάσεις.
• Επιβραβεύετε και ενθαρρύνετε το παιδί σας όταν κάνει το σωστό.
• Προσπαθήστε να μην χάνετε την ψυχραιμία σας και να αντιμετωπίζετε με ηρεμία τις δυσκολίες.

Είναι σημαντικό για τους γονείς, ακόμα και στα δύσκολα, να διατηρούν την ψυχραιμία τους. Η ηρεμία της σκέψης και η συζήτηση βοηθούν στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Το θάρρος είναι απαραίτητο προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι λύπες, οι δυσκολίες αλλά και τα αναπάντεχα της ζωής. Ακόμα και όταν νιώθουμε ότι αποτύχαμε, το θάρρος είναι εκείνο που αναζωπυρώνει το αίσθημα της ελπίδας και μας κάνει να προσπαθούμε με περισσότερη γενναιότητα. Γι αυτό και μόνο πρέπει οι γονείς να το διδάξουν στα παιδιά τους.

Στέλιος Μαντούδης
Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής
Email: info@mandou.gr
Τηλ: 210 7488269
www.mandou.gr


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.