Αρχική Σχολή Γονέων 8 tips για να ενισχύσετε τον αυτοέλεγχο στο παιδί σας

8 tips για να ενισχύσετε τον αυτοέλεγχο στο παιδί σας

2183422Ο αυτοέλεγχος είναι η ικανότητα του παιδιού να ελέγχει τα συναισθήματα και τις επιθυμίες του. Το βοηθάει να διατηρεί την ψυχραιμία του, όταν έρχεται αντιμέτωπος με δύσκολες καταστάσεις που του προκαλούν άγχος. Ο κ. Στέλιος Μαντούδης, Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής, τονίζει ότι τα παιδιά που διαθέτουν αυτοέλεγχο είναι ικανά να ελέγξουν τις συναισθηματικές τους αντιδράσεις και τις παρορμήσεις τους. Καταφέρνουν να περιμένουν υπομονετικά και να αποδεχτούν όρια και κανόνες.

Γιατί είναι σημαντικό να έχει το παιδί μου αυτοέλεγχο;

Οι γονείς αναρωτιούνται, αρκετές φορές, για ποιο λόγο χρειάζεται ένα παιδί από πολύ μικρή ηλικία να έχει αυτοέλεγχο. Ο αυτοέλεγχος βοηθάει το παιδί να ελέγξει τις εσωτερικές του παρορμήσεις και να εκπαιδευτεί σιγά-σιγά να αποδέχεται τα όρια που του θέτουν οι γονείς του. Αυτό σημαίνει ότι δεν τρέχει ανεξέλεγκτα όταν βρίσκεται σε ένα χώρο αναμονής, δεν ουρλιάζει, δεν τριγυρνάει άσκοπα και εκνευρισμένα και δεν προκαλεί με τη συμπεριφορά του. Όταν ένα παιδί μάθει να ασκεί αυτοέλεγχο, κάνει καλύτερες επιλογές και ανταποκρίνεται καλύτερα σε καταστάσεις που του δημιουργούν στρες. Βρίσκεται στην πλεονεκτική θέση να μπορεί να ελέγξει τον εαυτό του αλλά και την αντίδραση του.

Πώς να ενισχύσω τον αυτοέλεγχο στο παιδί μου;

Οι γονείς αποτελούν πρότυπο για το παιδί τους. Εφαρμόζοντας οι ίδιοι τον αυτοέλεγχο, δίνετε στο παιδί το σωστό παράδειγμα και το ενισχύετε.

Συγκεκριμένα:
• Όταν το παιδί σας βρίσκεται εκτός ελέγχου, διατηρήστε την ψυχραιμία σας και πάρτε βαθιές ανάσες. Το παιδί βλέποντας εσάς θα προσπαθήσει να είναι πιο ήρεμο την επόμενη φορά
• Ζητήστε του, κάθε φορά που νιώθει ότι χάνει τον έλεγχο, να μετρήσει αργά μέχρι το 10.
• Διδάξτε τον αυτοέλεγχο μέσα από παραδείγματα από βιβλία και ιστορίες, κάνοντας διάλογο και τονίστε τα οφέλη της αυτοπειθαρχίας (π.χ. ο κοντορεβυθούλης που δεν άκουσε τους γονείς του και χάθηκε στο δάσος).
• Μην του καλύπτετε αμέσως κάθε επιθυμία. Έστω και 2’ καθυστέρησης βοηθάνε στην καλλιέργεια της υπομονής και στην κατανόηση ότι τα πράγματα δεν γίνονται πάντα εδώ και τώρα.
• Στη συνέχεια, κρατήστε μία συνέπεια σε πράγματα που έχουν προτεραιότητα π.χ. πρώτα θα φας το φαγητό σου και έπειτα θα πιεις πορτοκαλάδα.
• Ζητήστε του να σας μιλήσει για τα συναισθήματα του, όταν νιώθει λύπη ή θυμό, από την ματαίωση που νιώθει επειδή δεν εκπληρώνετε την επιθυμία του. Εξηγήστε τους λόγους που πήρατε αυτή την απόφαση.
• Αφιερώστε του χρόνο και διδάξτε του βασικούς κανόνες συμπεριφοράς.
• Επιβραβεύστε το παιδί σας όταν καταφέρει να ελέγξει τα συναισθήματα του και να ανταποκριθεί με ωριμότητα.

Συμβουλή Ειδικού:
Ο αυτοέλεγχος είναι από τις σημαντικότερες αξίες που ο γονιός πρέπει να καλλιεργήσει στο παιδί του. Πολλές φορές, όμως, οι ενοχές που νιώθουν οι γονείς επειδή δεν αφιερώνουν αρκετό χρόνο μαζί του, τους επηρεάζει με αποτέλεσμα να κάνουν τα αντίθετα από αυτά που χρειάζεται. Το αποτέλεσμα είναι ότι το παιδί γίνεται χειριστικό και οι σχέσεις μεταξύ τους βρίσκονται διαρκώς σε σύγκρουση και αντιδικία. Όταν η καθημερινότητα έχει βγει εκτός ελέγχου, καλό είναι οι γονείς να απευθυνθούν σε ένα Αναπτυξιακό Κέντρο και να ζητήσουν τη γνώμη ενός Ειδικού.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.