Αρχική InfoBaby 12-36 μηνών 8 tips για να μάθει το παιδί να πίνει με το καλαμάκι

8 tips για να μάθει το παιδί να πίνει με το καλαμάκι

Πολλοί γονείς έχετε προσπαθήσει να μάθετε το παιδί σας να πίνει με το καλαμάκι. Άλλοτε σας φαίνεται μια εύκολη διαδικασία και άλλοτε χρονοβόρα. Ποια είναι, όμως, η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσετε, έτσι ώστε να διδάξετε τη χρήση από το καλαμάκι στο παιδί σας με τον πιο ασφαλή τρόπο;

Γράφει η Ευαγγελία Γιαννακοπούλου, Λογοθεραπεύτρια - www.lifemade.gr

Πριν όμως σας αναλύσω τα βήματα, θα ήθελα να σας πω ότι τα παιδιά αρχίζουν να χρησιμοποιούν το καλαμάκι μόνα τους, χωρίς κάποια ιδιαίτερη δυσκολία, στην ηλικία των 9-12 μηνών. Σε αυτή τη διαδικασία του ρουφήγματος συμμετέχουν το σαγόνι, η γλώσσα και τα χείλη.

Για να δούμε όμως πιο αναλυτικά τα βήματα:

Πρώτα, θα πρέπει να κόψετε το καλαμάκι περίπου στη μέση διότι έτσι απαιτείται λιγότερη προσπάθεια από την πλευρά του παιδιού και ακόμη το καλαμάκι που θα χρησιμοποιήσετε να είναι σκληρό για να μην μπορεί να το δαγκώνει εύκολα.
Στη συνέχεια, το παιδί έχει τον πρώτο λόγο σχετικά με το τι θέλει να πιει (αποφεύγουμε τα πολύ πηχτά γιατί απαιτούν μεγάλη προσπάθεια).
Η στάση του σώματος του παιδιού παίζει ιδιαίτερο ρόλο, καθώς η πλάτη θα πρέπει να είναι ίσια και εσείς να κάθεστε στο ύψος του παιδιού για να μη χρειάζεται να ανασηκώνει το κεφάλι και να υπάρχει κίνδυνος να πνιγεί.
Όταν είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε τη διαδικασία, βάλτε το καλαμάκι στο ποτήρι και κρατήστε μέσα του μια μικρή ποσότητα υγρού με το δάχτυλο. Έτσι, όταν το βάλετε στο στόμα του παιδιού αφήστε το υγρό να τρέξει. Με αυτό τον τρόπο το παιδί θα καταλάβει ότι το υγρό περνά μέσα από το καλαμάκι για να φτάσει στο στόμα.
Στη συνέχεια, μόλις εξοικειωθεί με την ιδέα ότι το υγρό περνάει μέσα από το καλαμάκι, δείξτε του πώς να κλείσει τα χείλη του γύρω από αυτό.
Έπειτα, αφού καταλάβει πώς να κλείνει τα χείλη του γύρω από το καλαμάκι, πείτε του να ρουφήξει.
Πιο μετά, αφού έχετε κάνει κάποιες προσπάθειες, μπορείτε να το δυσκολέψετε επιλέγοντας πιο παχύρευστα υγρά.
Όταν το παιδί κάνει την προσπάθεια να ρουφήξει, δεν του λέμε να κλείσει τα χείλη του πιο ωραία γιατί μπορεί να πνιγεί.

Βέβαια, δεν ξεχνάμε να επιβραβεύουμε το παιδί για την προσπάθεια. Δεν πειράζει αν δεν το πετύχει με την πρώτη και χρειαστεί λίγο χρόνο.

Το άρθρο αναφέρεται σε παιδιά τυπικής ανάπτυξης χωρίς στοματοπροσωπικά προβλήματα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο λογοθεραπευτής θα κρίνει πότε το παιδί θα είναι έτοιμο να χρησιμοποιήσει το καλαμάκι για να αποφευχθεί η ματαίωση του παιδιού καθώς και ο κίνδυνος πνιγμού.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.