8 τρόποι για να διαχειριστείτε τα ψέματα που λένε τα παιδιά σας

girl-with-fingers-crossed-1024x682Το ψέμα είναι ένα από τα πολλά ζητήματα που κάνουν την ανατροφή ενός παιδιού περίπλοκη. Είναι ένα φυσιολογικό και εξαιρετικά συχνό φαινόμενο για τα παιδιά προσχολικής κυρίως ηλικίας.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ψεύδεται ένα παιδί και κάποιοι από αυτούς θα σας εκπλήξουν. Αυτό που έχετε να κάνετε σαν γονείς είναι να είστε υπομονετικοί, ώστε να διορθώσετε από κοινού με το παιδί σας αυτή την κατάσταση.

mom-dad-son-budget-conversation

  • Βοηθήστε το παιδί σας να καταλάβει τί πραγματικά σημαίνει το ψέμα. Ίσως χρειαστούν επανειλημμένες προσπάθειες μέχρι να το κατανοήσει πλήρως. Να είστε σύντομη και συγκεκριμένη, λέγοντάς του απλά: “Ένα ψέμα είναι όταν λέμε ότι κάτι συνέβη, ενώ στην πραγματικότητα δεν είχε συμβεί”.
  • Αποφύγετε καταστάσεις που μπορεί να ωθήσουν το παιδί στο ψέμα. Για παράδειγμα, αν το παιδί σας έχει την τάση να σπάει εύθραυστα αντικείμενα και να λέει ψέματα για τις πράξεις του, φροντίστε να κρατάτε αυτά τα αντικείμενα μακριά του. Αυτό συμβαίνει επειδή τα μικρά παιδιά αισθάνονται συχνά άσχημα για ό, τι έχουν κάνει.
  • Να είστε διακριτικοί όταν το παιδί σας κάνει κάτι λάθος. Για παράδειγμα, μην ρωτήσετε: «Πήρες το λαγουδάκι της αδερφής σου;». Αντί αυτού, προτιμήστε την ερώτηση: “Αναρωτιέμαι πού είναι το λαγουδάκι της αδερφής σου. Μπορείς να με βοηθήσεις να το βρω;”.
  • Μερικά παιδάκια θεωρούν ότι ο καλύτερος τρόπος για να τραβήξουν την προσοχή είναι να πούνε ψέματα. Επομένως, ψάξτε για τις περιπτώσεις εκείνες που το παιδί σας είναι ειλικρινές και επιβραβεύστε το ανάλογα. Σκεφτείτε ότι πρόκειται για μια διαδικασία που απαιτεί προσπάθεια από μέρους του, επομένως αξίζει να το ανταμείψετε.

Shhh I have a secret

  • Το να συμβουλέψετε το παιδί να μην λέει ψέματα είναι καλύτερο και πιο αποτελεσματικό από την τιμωρία. Ωστόσο, αν θεωρείτε ότι πρέπει να υπάρξουν συνέπειες για την πράξη του βρείτε εκείνες που θα ταιριάζουν στο ψέμα που είπε. Για παράδειγμα, αν το παιδί σας λέει ότι δεν έφαγε μπισκότα, ενώ υπάρχει σοκολάτα στα χείλη του, κρατήστε τα μπισκότα και άλλα γλυκά έξω από το σπίτι για μια εβδομάδα ή δύο.
  • Μιλήστε του για την αξία της αλήθειας. Εξηγήστε του ότι είναι σημαντικό για τους ανθρώπους να έχουν σωστές πληροφορίες ώστε να παίρνουν σωστές αποφάσεις, καθώς και πόσο σημαντικό είναι να εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλον.
  • Διαβάστε του ιστορίες σχετικές με το ψέμα και τις συνέπειες που αυτό είχε στους ήρωες του βιβλίου. Έτσι, θα ελέγξετε αν είναι σε θέση να προσδιορίσει την έννοια του ψέματος.
  • Τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας είναι αδύνατον να θυμηθούν όλες τις λεπτομέρειες μιας ιστορίας και υποσυνείδητα την «εμπλουτίζουν» με ψέματα. Δείξτε στο παιδί σας ότι δεν υπάρχει πρόβλημα να κάνει λάθη, αρκεί να τα αναγνωρίζει κ να προσπαθεί να τα διορθώσει.