Αρχική InfoTeens Σχέσεις - Ψυχολογία 8 τρόποι να αντιμετωπίσετε έναν έφηβο που αντιμιλάει

8 τρόποι να αντιμετωπίσετε έναν έφηβο που αντιμιλάει

parent-and-teenΜία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες των γονέων είναι η επιπόλαιη και αντιδραστική συμπεριφορά των έφηβων παιδιών τους.

Είναι σημαντικό για εκείνους να καταλάβουν ότι οι έφηβοι δεν μπορούν να ελέγξουν τις παρορμήσεις τους, όπως κάνουν οι ενήλικες, δεδομένου ότι το μέρος του εγκεφάλου που βοηθά κάποιον να προσαρμόζει τη συμπεριφορά του με βάση τις πιθανές συνέπειες, εξακολουθεί να αναπτύσσεται.

Οι γονείς πρέπει να παρέχουν την υποστήριξη και την καθοδήγηση που χρειάζονται τα παιδιά τους, καθώς οι εμπειρίες που έχει κανείς κατά τη διάρκεια της εφηβείας βοηθούν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των συναισθημάτων του στη μετέπειτα ζωή του.

dreamstimeargument.jpeg.size.xxlarge.letterbox

  • Βεβαιωθείτε ότι οι κανόνες του σπιτιού είναι σαφείς και συγκεκριμένοι. Μπορεί να χρειαστεί να πείτε στο παιδί σας: “Έχουμε τσακωθεί πολλές φορές τον τελευταίο καιρό, γι’ αυτό πρέπει να διευκρινίσουμε ποιες είναι οι προσδοκίες μου από τη συμπεριφορά σου, αλλά και ποιες θα είναι οι συνέπειες της παραβίασης των κανόνων”.
  • Όταν το παιδί σας αντιμιλάει ή αρνείται να κάνει κάτι που του ζητήσατε, θα χρειαστείτε μερικά δευτερόλεπτα για να υπενθυμίσετε στον εαυτό σας ότι πρέπει να μείνετε ήρεμοι. Μην απειλείτε το παιδί σας και μην φωνάζετε, καθώς οι συμπεριφορές αυτές μπορεί να αυξήσουν την αντιδραστική συμπεριφορά του.
  • Να είστε σίγουροι, σταθεροί και συνεπείς. Μην διαπραγματεύεστε με το παιδί σας τα αποτελέσματα των πράξεων του. Οι συνέπειες είναι συνέπειες και δεν πρέπει να είναι προς συζήτηση. Εάν το παιδί σας νιώθει ότι μπορεί να διαπραγματευθεί σχετικά με την τιμωρία που θα του επιβληθεί, θα είναι πιο πιθανό να συνεχίσει την προκλητική συμπεριφορά.
  • Να είστε πρόθυμοι να συζητήσετε σχετικά με την αλλαγή των κανόνων κάθε λίγους μήνες, καθώς το παιδί σας μεγαλώνει και μπορεί να αναλάβει περισσότερες ευθύνες. Ωστόσο, δεν πρέπει να αλλάξετε τη θέση σας μόνο και μόνο επειδή ο έφηβος μπορεί να παρουσιάσει ένα καλό επιχείρημα με ευγενικό τρόπο. Να είστε πρόθυμοι να τον ακούσετε με ανοιχτό μυαλό, αλλά στο τέλος να πάρετε την καλύτερη απόφαση για την ασφάλεια και ευημερία του παιδιού σας.

teens-parents-talking

  • Πολλές φορές οι έφηβοι αντιμιλάνε επειδή προσπαθούν να διεκδικήσουν την ανεξαρτησία τους. Αφήστε τους να αναλάβουν όσο το δυνατόν περισσότερο την ευθύνη για τη δική τους συμπεριφορά, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις αρνητικές συνέπειες. Αυτό μπορεί συχνά να είναι η καλύτερη διαδικασία μάθησης γι’ αυτούς.
  • Μια από τις πιο κλασικές ατάκες της εφηβείας είναι: “Δεν καταλαβαίνεις!”. Μην αποδοκιμάσετε το παιδί σας λέγοντας: “Πέρασα ακριβώς αυτό που περνάς τώρα”. Βοηθήστε το στην πράξη χωρίς να είστε αγενείς, απαντώντας: “Δεν μπορώ να καταλάβω, αλλά θέλω να προσπαθήσω να μάθω τί αισθάνεσαι”.
  • Σκεφτείτε πώς μιλάτε στο παιδί σας και στους ανθρώπους γύρω σας. Πόσο συχνά είστε σαρκαστικοί ή αγενείς; Έχετε σκεφτεί ότι το παιδί σας μπορεί να μιμηθεί τον τόνο και τον τρόπο που αντιμετωπίζετε τους άλλους; Προσπαθήστε να ρυθμίσετε τη συμπεριφορά σας και να θυμάστε ότι είστε η μεγαλύτερη επιρροή για το παιδί σας.
  • Δώστε στο παιδί το σεβασμό που θα θέλατε να πάρετε από εκείνο και προσπαθήστε να αποφεύγετε τις προσφωνήσεις, όπως “κακομαθημένο παιδί” και “αντιδραστικός έφηβος”.

Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.