Αρχική Σχολή Γονέων 8 τρόποι να μιλήσετε στο παιδί σας για δύσκολες καταστάσεις

8 τρόποι να μιλήσετε στο παιδί σας για δύσκολες καταστάσεις

mom-dad-son-budget-conversationΌταν στην οικογένεια επικρατεί μία ταραγμένη και έντονη ατμόσφαιρα, το παιδί από τη βρεφική ηλικία είναι ικανό να την αντιληφθεί. Οι γονείς συνήθως προσπαθούν να αποκρύψουν ένα δυσάρεστο γεγονός και προσποιούνται με τη συμπεριφορά τους ότι δεν έχει αλλάξει κάτι στην καθημερινότητα τους.

Με αυτό τον τρόπο πιστεύουν ότι προστατεύουν το παιδί τους από αρνητικά συναισθήματα. Το μόνο που καταφέρνουν όμως είναι να φέρονται περίεργα. Ο κ. Στέλιος Μαντούδης, Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής, επισημαίνει ότι είναι προτιμότερο οι γονείς να μιλήσουν με απλά λόγια στο παιδί για μία δυσάρεστη είδηση και να κάνουν διάλογο μαζί του, παρά να το απομονώνουν συνεχώς από οτιδήποτε μπορεί να του προκαλέσει στεναχώρια.

Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς σε παιδιά άνω των 3 ετών:

• Όταν στο οικογενειακό περιβάλλον υπάρχει κάποιο πρόβλημα που συνδέεται με την εργασία ή κάποια ασθένεια κλπ. τα παιδιά οφείλουν να είναι πληροφορημένα.
• Συζητήστε με το παιδί σας τι έχει συμβεί, ώστε να μη νομίζει ότι εκείνο ευθύνεται για την αλλαγή στη συμπεριφορά σας.
• Βοηθήστε το παιδί να εκφράσει τα συναισθήματά του για την κατάσταση που επικρατεί και εκφράστε κι εσείς τα δικά σας.
• Εξηγήστε τι συνέβη ή τι πρόκειται να συμβεί πάντα χρησιμοποιώντας απλά λόγια, χωρίς να του δημιουργήσετε άγχος ή ανασφάλεια. Δεν χρειάζεται να δώσετε πολλές λεπτομέρειες.
• Προσπαθήστε να του δώσετε να καταλάβει ότι μερικές φορές συμβαίνουν άσχημα γεγονότα, τα οποία όμως μπορούμε να ξεπεράσουμε.
• Καθησυχάστε το και υπενθυμίζετε διαρκώς ότι μπορεί να βασίζεται πάνω σας για υποστήριξη.
• Όσο είναι δυνατόν μην αλλάζετε τη ρουτίνα της καθημερινότητάς του και προσπαθήστε να κάνετε ό,τι κάνατε και πριν. Είναι σημαντικό να διατηρήσετε την οικογενειακή γαλήνη μέσα στο σπίτι
• Δώστε του χρόνο να αποδεχτεί την «άσχημη είδηση» και απαντήστε σε όσες ερωτήσεις σας κάνει.

Συμβουλή Ειδικού:

Είναι σημαντικό το παιδί σας να μη νιώσει ότι αποξενώνεται από εσάς ή από το πιθανό πρόβλημα. Εάν το παιδί σας δυσκολευτεί να διαχειριστεί ένα άσχημο συμβάν ή παρατηρήσετε ότι υιοθετεί μία επιθετική ή αμυντική συμπεριφορά, τότε είναι προτιμότερο να απευθυνθείτε σε ένα αναπτυξιακό κέντρο προκειμένου να γίνει συμβουλευτική.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.