Αρχική InfoTeens Σχέσεις - Ψυχολογία 8 βασικά "εφόδια" που χρειάζεται ο έφηβος από τον πατέρα του

8 βασικά "εφόδια" που χρειάζεται ο έφηβος από τον πατέρα του

bigstock-Father-helping-teenage-son-wit-23242847Γράφει ο Στέλιος Μαντούδης, Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής

Ο ρόλος του πατέρα είναι εξίσου σημαντικός με αυτόν της μητέρας. Το κάθε παιδί ξεχωριστά αποζητά αγάπη και επιβεβαίωση από τους γονείς του. Παρακάτω περιγράφουμε 8 από τα πιο βασικά πράγματα που έχει ανάγκη το παιδί από τον πατέρα του:

1. Αυτοπεποίθηση
Όλα τα παιδιά νιώθουν την ανάγκη να κάνουν μεγάλα και σπουδαία πράγματα. Δεν χρειάζεται να τους επισημάνετε ποια είναι αυτά τα πράγματα, παρά μόνο να δώσετε προσοχή στις ανάγκες τους και να ενισχύσετε την αυτοπεποίθηση τους μέσα από την επιβράβευση.

2. Πρότυπο
Αυτό που χρειάζονται τα παιδιά είναι να αρχίσουν από νωρίς να αντιλαμβάνονται πως ενεργεί και πως σκέφτεται ένας ώριμος άνθρωπος. Είστε το πρότυπο του για αυτό φροντίστε να του δίνετε πάντα το καλό παράδειγμα και να γίνετε ο άνθρωπος που θέλετε το παιδί σας να γίνει όταν μεγαλώσει.

3. Σεβασμός
Είναι σημαντικό να υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός ανάμεσα σε εσάς και το παιδί σας. Μην περιμένετε όμως με πράξεις να σας κερδίσει, δείξτε από την αρχή πως αισθάνεστε για εκείνο.

4. Εμπιστοσύνη
Δείξτε απεριόριστη εμπιστοσύνη στις επιλογές, στην προσωπικότητα, στα πρόσωπα που επιλέγει, στα χόμπι του παιδιού σας και αμέσως θα κερδίσετε και την δική του.

5. Καθοδήγηση
Ένας πατέρας μπορεί να καθοδηγήσει το παιδί του με έναν τελείως διαφορετικό τρόπο απ ότι μια μητέρα. Φροντίστε να είστε ένα σοβαρό πρότυπο για το παιδί σας και δώστε του την έμπνευση για να δοκιμάσει πολλά και νέα πράγματα στη ζωή του.

6. Υπευθυνότητα
Τα παιδιά έχουν ανάγκη να νιώσουν ότι αναλαμβάνουν ευθύνες μέσα στο σπίτι. Με αυτό τον τρόπο νιώθουν σημαντικά και υπεύθυνα. Αναθέστε τους καθημερινές διάφορες εργασίες και μη ξεχνάτε να τα επιβραβεύετε.

7. Αγάπη
Δώστε την απεριόριστη αγάπη σας στο παιδί σας και δείξτε του πώς να την ανταποδίδει. Πώς; Αρχίζοντας να εκφράζετε πρώτος εσείς την αγάπη σας στην σύντροφο και στην οικογένεια σας. Το παιδί θα παραδειγματιστεί και θα ξεκινήσει να εκφράζεται και εκείνο.

8. Πρόκληση
Σε όλα τα παιδιά αρέσουν οι προκλήσεις και τα επικίνδυνα παιχνίδια. Αυτό που έχετε να κάνετε ως πατέρας είναι να του υποδείξετε τα όρια και να του μιλήσετε για την ασφάλεια.

Στέλιος Μαντούδης
Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής
http://mandou.gr/
info@mandou.gr
210 7488269


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.