Αρχική Infokids Υγεία 8χρονος υποβάλλεται σε καινοτόμο επέμβαση στο ΜΗΤΕΡΑ για την αφαίρεση λίθων από το νεφρό

8χρονος υποβάλλεται σε καινοτόμο επέμβαση στο ΜΗΤΕΡΑ για την αφαίρεση λίθων από το νεφρό

8χρονος

Νέα μέθοδος για την αντιμετώπιση της λιθίασης νεφρού σε παιδιά εφαρμόστηκε στο Νοσοκομείο Παίδων ΜΗΤΕΡΑ. Η μέθοδος αυτή τιμήθηκε με το Α΄ Βραβείο στο 22ο Πανελλήνιο Ουρολογικό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης. Η τεχνική συνδυάζει την ενδοσκοπική με την ενδονεφρική χειρουργική (ECIRS) και ενδείκνυται για την αφαίρεση λίθων από τον νεφρό σε ανήλικους ασθενείς.

 
Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε -υπό γενική αναισθησία- σε 8χρόνο ασθενή που έπασχε από σπάνια νόσο και επέτρεπε τη δημιουργία λίθων στο ουροποιητικό του σύστημα. Σε αυτή συμμετείχε ομάδα ιατρών και συγκεκριμένα ο Χειρουργός Ουρολόγος Παίδων/ Εφήβων & Επιστημονικός Συνεργάτης  Παίδων ΜΗΤΕΡΑ κ. Σωτήριος Μπόγρης, ο ουρολόγος, ειδικός σε ενδοσκοπικές τεχνικές  κ. Νικόλαος Μπαφαλούκας και η Αναισθησιολόγος κα Σοφία Μπούτση.
Κατά το πρώτο στάδιο  της επέμβασης εισήχθη μια μικρή κάμερα από την ουρήθρα του ασθενούς η οποία κατέληξε στον νεφρό, εντοπίζοντας τον λίθο. Στη συνέχεια διενεργήθηκε διαδερμική προσπέλαση του νεφρού από τη ράχη του ασθενούς. Η διπλή αυτή πρόσβαση στον νεφρό είχε αποτέλεσμα ο λίθος να κατακερματιστεί και να αφαιρεθεί με επιτυχία.

 
Όπως δήλωσε ο κ. Μπόγρης, «Με την μέθοδο αυτή επιτυγχάνεται η ανεύρεση της ακριβούς τοποθεσίας  του λίθου και ο γρήγορος κατακερματισμός του με τη χρήση ειδικού Laser. Σημαντικό πλεονέκτημα είναι η επαναληψιμότητα της μεθόδου αυτής δεδομένου ότι οι μικροί ασθενείς υποτροπιάζουν συχνά, σχηματίζουν δηλαδή συχνά νέους λίθους. Ο ασθενής εξήλθε του νοσοκομείου έπειτα από τρία 24ωρα με άριστη μετεγχειρητική πορεία. Όλη η διαδικασία έγινε χωρίς να χρειασθεί μετάγγιση αίματος, ενώ ο ασθενής κινητοποιήθηκε τη δεύτερη μετεγχειρητική ημέρα. Αυτό καταδεικνύει  τα πλεονεκτήματα  της τεχνικής αυτής, τον συνδυασμό δηλαδή ενδοσκοπικής και διαδερμικής χειρουργικής, σε σχέση με το ανοιχτό χειρουργείο».

 
Από την πλευρά του ο κ. Μπαφαλούκας, τόνισε «Η κατάσταση της υγείας του ασθενούς θα εξελισσόταν όσο παρέμενε ο λίθος, εξαιτίας του μεγέθους του που συνεχώς αυξανόταν, με αποτέλεσμα τον κίνδυνο δυσλειτουργίας  του νεφρού του αλλά και τη διαταραχή της υγείας του από συνεχείς ουρολοιμώξεις. Λόγω της μικρής του ηλικίας, αντιμετωπίστηκε με μια μέθοδο ελάχιστα επεμβατική, αναίμακτη και με την μικρότερη δυνατή παραμονή στο νοσοκομείο».
Έκτοτε άλλοι δυο μικροί ασθενείς έχουν θεραπευθεί επιτυχώς στο Παίδων ΜΗΤΕΡΑ με την παλίνδρομη ενδοσκοπική ενδο-νεφρική τεχνική για την αφαίρεση λίθων από τον νεφρό.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.