9 συμβουλές που πρέπει να ξέρουν τα παιδιά για το μάθημα της Φυσικής Αγωγής

DSC_0451Με την τακτική άσκηση και τις φυσικές δραστηριότητες ενισχύουμε την υγεία μας, βελτιώνουμε τη στάση του σώματος, ελέγχουμε το βάρος μας, δυναμώνουμε τα οστά μας, νιώθουμε καλύτερα και απολαμβάνουμε περισσότερο τη ζωή μας. Ευκαιρίες για άσκηση και παιχνίδια υπάρχουν παντού! Στο σχολείο κατά τη διάρκεια του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής, αλλά κι εκτός σχολείου. Στο γήπεδο της γειτονιάς μας, στις αυλές, στα πάρκα, στις πλατείες ή στις παραλίες.

Στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής θα μυηθείτε στα αθλήματα και τους παραδοσιακούς χορούς μέσα από ευχάριστες ασκήσεις και παιχνίδια. Θα μάθετε και θα δοκιμάσετε ποικιλία παιχνιδιών. Θα δοκιμάσετε και θα εξερευνήσετε τις δυνατότητές σας. Θα μάθετε τους βασικούς κανόνες των αθλημάτων. Θα γυμναστείτε και θα συνεργαστείτε με τους συμμαθητές και τις συμμαθήτριές σας. Όμως, το πιο σημαντικό απ’ όλα, είναι να μάθετε να γυμνάζεστε σωστά.

Τι είναι σημαντικό να θυμόμαστε όταν έχουμε Φυσική Αγωγή;

Όλοι και όλες μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι. Το πόσο καλός είναι κάποιος σ’ ένα άθλημα δεν εξαρτάται μόνο από το ταλέντο αλλά κυρίως από την προσπάθεια που καταβάλλει.

Προσπαθώ. Στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής, δεν έχει τόση σημασία η νίκη σ’ ένα παιχνίδι αλλά το να παίζουμε όσο πιο καλά μπορούμε, να χαιρόμαστε το παιχνίδι και να συνεργαζόμαστε με τους συμμαθητές μας. Αυτό θα μας βοηθήσει να βελτιωνόμαστε και να διασκεδάζουμε περισσότερο στο μάθημα.

Συνεργασία – Ομόνοια- Αλληλοσεβασμός. Συνεργαζόμενοι με τους άλλους αναπτύσσουμε πιο εύκολα και πιο γρήγορα τις ικανότητές μας. Συνεργασία και καλές σχέσεις με τα άλλα παιδιά σημαίνει ότι βοηθώντας τους άλλους καταλαβαίνουμε καλύτερα αυτά που ήδη ξέρουμε. Είναι σημαντικό να σεβόμαστε τους συμμαθητές μας, ανεξάρτητα από τα φυσικά τους χαρίσματα.

Zoobug-kids-sunglasses_Olympic-33

Μαθαίνω και βελτιώνομαι. O στόχος του μαθήματος είναι η προσωπική πρόοδος του κάθε μαθητή και μαθήτριας και όχι η διάκριση ή η σύγκριση με τους συμμαθητές σας. Αυτό που έχει σημασία, είναι να δούμε αν βελτιωθήκαμε, αν γίναμε καλύτεροι σε σύγκριση με τον εαυτό μας κι όχι σε σύγκριση με τους άλλους.

O συναγωνισμός είναι ένα μέσο για να βελτιωθούμε. Όσο πιο καλά παίζει ο αντίπαλός μας, τόσο το καλύτερο για μας γιατί κι εμείς θα παίζουμε καλύτερα. Έτσι γινόμαστε καλύτεροι και οι δυο. Στο τέλος, θα συγχαρούμε τον αντίπαλό μας για την καλή του απόδοση.

Μαθαίνω με το δικό μου ρυθμό. Όλοι μπορούμε να μάθουμε αν προσπαθήσουμε. Άλλοι βελτιώνονται πιο γρήγορα, άλλοι πιο αργά. Αυτό είναι φυσικό, γιατί ο καθένας μαθαίνει με τον δικό του ρυθμό.

Μαθαίνω από τα λάθη μου. Όταν κάποιος προσπαθεί να μάθει είναι φυσικό να κάνει και λάθη. Τα λάθη είναι μέρος της μάθησης και δεν χρειάζεται ν’ ανησυχούμε ιδιαίτερα γι’ αυτά. Μπορεί κάποιος να προσπαθεί πολύ αλλά να μην τα καταφέρνει. Αυτό δεν είναι κακό, απλά σημαίνει ότι χρειάζεται ν’ ασχοληθεί περισσότερο μ’ αυτό που θέλει να καταφέρει.

Βάζω στόχους για την προσωπική μου πρόοδο. Είναι απαραίτητο να βάζουμε στόχους στην εξάσκηση για να συνεχίζουμε την προσπάθεια μέχρι να πετύχουμε το στόχο που έχουμε θέσει. Eίναι πολύ σημαντικό να μάθουμε να βάζουμε στόχους και να προσπαθούμε να τους πετύχουμε. H επίτευξη των στόχων έχει γενικότερα αξία για τη ζωή μας.

Συμμετέχω γιατί νοιάζομαι για την υγεία μου. Ένας ακόμη στόχος του μαθήματος είναι η ανάπτυξη της υγείας.

Διαβάστε επίσης:

Μπορούν όλα τα παιδιά να ασχοληθούν με τη γυμναστική;

Μάθετε στα παιδιά τις σημαντικότερες γυμναστικές ασκήσεις βήμα βήμα

Παιδιά, γυμνάζεστε καθόλου; Κάντε το τεστ και δείτε τι ρόλο παίζει η γυμναστική στη ζωή σας