9 τρόποι για να σταματήσετε να τσακώνεστε μπροστά στα παιδιά

o-PARENTS-FIGHTING-KID-facebookΟ Dr. Phil Mc Graw υποστηρίζει ότι οι καβγάδες των γονέων μπροστά στα παιδιά αποτελούν μια μορφή παιδικής κακοποίησης. Είναι γνωστό ότι τα παιδιά μιμούνται τη συμπεριφορά των γονέων. Είναι αυτό που θέλετε πραγματικά να τους διδάξετε;

Ως γονείς πρέπει να αποφασίσετε ότι από εδώ και στο εξής δεν θα τσακωθείτε ποτέ ξανά μπροστά στα παιδιά σας. Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να πετύχετε το στόχο σας:

1. Κάνετε υποχωρήσεις
Πρέπει να πάρετε απόφαση ότι δεν θα αντιδράτε υπερβολικά κάθε φορά που ο/η σύζυγός σας συμπεριφέρεται ανάρμοστα. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να υποχωρήσετε, ειδικά όταν ο τσακωμός είναι έτοιμος να ξεσπάσει παρουσία των παιδιών. Προσπαθήστε να ελέγξετε την παρορμητικότητά σας. Αρκεί να κατανοήσετε ότι εάν δεν υποχωρήσετε, ουσιαστικά βάζετε τον εαυτό σας πάνω από την ευημερία και την ηρεμία του παιδιού.

2. Καταγράψτε όσα νιώθετε
Αφού υποχωρήσετε σε μια δεδομένη στιγμή, καλό θα ήταν να καταγράψετε σε ένα χαρτί όσα σκέφτεστε και αισθάνεστε και να το δώσετε στο σύζυγό σας. Στη συνέχεια, βρείτε ευκαιρία να συζητήσετε μαζί του όταν τα παιδιά δεν θα βρίσκονται τριγύρω.

3. Βρείτε ένα κοινό κώδικα
Δημιουργήστε ένα κοινό κώδικα και χρησιμοποιήστε τον κάθε φορά που έχετε μια διαφωνία με το σύζυγό σας μπροστά στα παιδιά. Για παράδειγμα, σηκώστε το χέρι σας όταν δεν συμφωνείτε σε κάτι. Βρείτε ευκαιρία μέσα στην ημέρα να επανέλθετε σε αυτό και να το συζητήσετε χωρίς την παρουσία των παιδιών.

4. Συζητείστε μεταξύ σας
Εάν πρόκειται να έχετε μια συζήτηση, καλό θα ήταν να την κάνετε αποκλειστικά οι δυο σας και να αφιερώσετε αρκετό από τον χρόνο σας. Αυτό καθιστά ευκολότερη την επικοινωνία και περιορίζει τη διαφωνία.

argue_h_633_4515. Αποφύγετε τον θυμό
Απομακρύνετε τη λέξη «θυμός» από το λεξιλόγιό σας και αντικαταστήστε την με λέξεις που βρίσκονται στη ρίζα του θυμού, όπως ο φόβος, ο πόνος, η απογοήτευση ή και τα τρία μαζί. Τότε μόνο θα ξεκινήσετε να μιλάτε ο ένας στον άλλο για αυτά που νιώθετε πραγματικά.

6. Αποκάλυψη τώρα
Εκφράστε τις ανάγκες σας στο σύντροφό σας απλά και συγκεκριμένα, αφού μπορεί να μην γνωρίζει εκ των προτέρων ποιες είναι αυτές. Παραμείνετε ήρεμοι και κάντε το, ακόμα κι αν θεωρείτε ότι εκείνος/η έπρεπε ήδη να γνωρίζει τις ανάγκες σας και να ανταποκριθεί σε αυτές.

7. Βρείτε μια λύση
Σκεφτείτε αρκετά πάνω στο πρόβλημα. Η συνεργασία και όχι ο ανταγωνισμός πρέπει να είναι ο βασικός στόχος σας, γι’ αυτό πάρτε το χρόνο σας και ηρεμήστε πριν βρείτε τη λύση στο πρόβλημά σας.

8. Μόνο αγάπη
Μόλις βρείτε τη λύση στο θέμα που απασχολεί εσάς και τον/την σύζυγό σας, μοιραστείτε μια στιγμή αγάπης για να ενισχύσετε τον δεσμό σας. Αυτό θα μπορούσε, για παράδειγμα, να είναι μια σιωπηλή αγκαλιά ή μια στοργική ματιά.

9. Αποκαταστήστε τη ζημιά
Εάν ξεπεράσετε τα όρια και δεν καταφέρετε τελικά να συγκρατηθείτε, πείτε τους: «Η μαμά και ο μπαμπάς είναι δυσαρεστημένοι ο ένας με τον άλλον. Μερικές φορές, οι άνθρωποι διαφωνούν. Αλλά ακόμα σ’ αγαπάμε και αγαπάμε κι ο ένας τον άλλον».