«Φαντάσου να είσαι παιδί με αναπηρία και να μην υπάρχει ούτε μία κούκλα που να σου μοιάζει…»

«Φαντάσου να είσαι παιδί με αναπηρία και να μην υπάρχει ούτε μία κούκλα που να σου μοιάζει…»

Τα φετινά Χριστούγεννα, πριν καταλήξετε στο δώρο που θα πάρετε στο παιδί σας, σκεφτείτε μήπως έχει έρθει η ώρα να το εμποτίστε με την έννοια της συμπερίληψης. Να ξυπνήσετε μέσα του την αγάπη και την αποδοχή για το διαφορετικό. Η 33χρονη μαμά-blogger και δασκάλα Lindsay, μεγαλώνει, μαζί με δύο τυπικά, και ένα διαφορετικό παιδί, την Ivy, η οποία γεννήθηκε με σύνδρομο Down. Αξίζει να διαβάσετε την παρακάτω ανάρτησή της και να σκεφτείτε καλύτερα τα κριτήρια με τα οποία αγοράζετε παιχνίδια στα παιδιά…

«Σήμερα θα μοιραστώ μαζί σας κάτι που για εμένα έχει γίνει εξαιρετικά σημαντικό. Εκπροσώπηση. Κάθε άνθρωπος αξίζει να βλέπει κάποιον που μοιάζει με αυτόν σε ταινίες, βιβλία, διαφημίσεις και παιχνίδια. Δυστυχώς, για πάρα πολύ καιρό αυτό δεν συνέβαινε. Άνθρωποι όλων των φυλών, δυνατοτήτων, σωματότυπων, φύλου, θρησκείας κ.λ.π. έχουν ανάγκη να εκπροσωπούνται σε αυτά που παρακολουθούν, διαβάζουν και παίζουν. Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε να γίνονται βήματα προς αυτή την κατεύθυνση για την επίλυση του προβλήματος στα media και το εκτιμώ. Η εκπροσώπηση έχει σημασία.

Φαντάσου να είσαι παιδί με αναπηρία και το μόνο που βλέπεις γύρω σου είναι τυπικά και αρτιμελή παιδιά. Τι μήνυμα στέλνει αυτό για τον εαυτό σου; Ότι είσαι «α-φύσικος», «ανώμαλος». Ότι δεν αξίζεις να δείχνεσαι στον κόσμο. Ξέρω, ότι σας τσακίζει αυτή η σκέψη, γιατί κανένα παιδί δεν πρέπει ποτέ να νιώθει έτσι.

Η έλλειψη εκπροσώπησης, όμως, βλάπτει και τα παιδιά που εκπροσωπούνται, γιατί μεγαλώνουν με την απίστευτα διαστρεβλωμένη αντίληψη, ότι όλοι μοιάζουν με εκείνα. Και όποιος δεν μοιάζει, δεν είναι φυσιολογικός και θα πρέπει να τον φοβόμαστε. Αυτός, φίλοι μου, είναι ο τρόπος για να διαιωνίζεται ο ρατσισμός και οι διαχωρισμοί στα παιδιά μας, χωρίς καν εμείς να το συνειδητοποιούμε. Η εκπροσώπηση έχει σημασία!

Τώρα φανταστείτε, το ίδιο αυτό παιδί να βλέπει διαφημίσεις, χαρακτήρες σε ταινίες και βιβλία και κούκλες φτιαγμένες έτσι ώστε να του μοιάζουν! Τι όμορφο μήνυμα συμπερίληψης στέλνει αυτό στα παιδιά! Είσαι ένας άνθρωπος άξιος να ανήκεις κάπου. Είσαι είναι άνθρωπος ακριβώς όπως όλοι οι άλλοι. Η εκπροσώπηση μετράει!

Δείτε αυτά τα όμορφα κορίτσια, παρακάτω. Το κάθε ένα εκπροσωπείται από μία κούκλα που μοιάζει με αυτά. Η Ivy έχει σύνδρομο Down. Η κούκλα της μοιάζει με αυτή, με μάτια μεγάλα σε σχήμα αμυγδάλου και μια μύτη από κουμπί (φωτο πανω). Η φίλη μας Ελίζα έχει δισχιδή ράχη. Η κούκλα της έχει πατερίτσες και προσθετικά μέλη, όπως εκείνη! Η φίλη μας η Στέλλα έχει μυϊκή ατροφία. Η κούκλα της είναι σε αναπηρικό καροτσάκι, όπως εκείνη. Η εκπροσώπηση μετράει!

Τι μπορείς να κάνεις; Δείξε στις εταιρείες, ότι χρειάζεται να κάνουν αυτή την αλλαγή. Αγόραζε βιβλία για τη συμπερίληψη και παιχνίδια με διαφορετικές φιγούρες για το αρτιμελές παιδί σου, το τυπικό παιδί σου. Άσε το να παίζει με παιχνίδια που αντιπροσωπεύουν κάθε τύπο ανθρώπου. Η εκπροσώπηση έχει σημασία!»