Τι συμβολίζει το λευκό μπαστούνι για τα άτομα με προβλήματα όρασης;

Τι συμβολίζει το λευκό μπαστούνι για τα άτομα με προβλήματα όρασης;

Η 15η Οκτωβρίου έχει παγκοσμίως καθιερωθεί ως η Ημέρα Εορτασμού του Λευκού Μπαστουνιού, με στόχο τη διάδοση της μεγάλης σημασίας της χρήσης του και την ευαισθητοποίηση του κοινού στην προσπάθεια των ατόμων με προβλήματα όρασης, για μια πιο ανεξάρτητη διαβίωση, αλλά και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που συναντούν στην καθημερινή μετακίνησή τους.

Η ιστορία του λευκού μπαστουνιού ξεκινά μετά τη λήξη του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου στην Αμερική, όπου αναπτύχθηκε ένα κίνημα αποκατάστασης και επανένταξης των ατόμων που τυφλώθηκαν από ατυχήματα κατά τη διάρκεια του πολέμου. Το κίνημα αυτό ξεκίνησε από τον οφθαλμίατρο Richard Hoover, ο οποίος πρωτοχρησιμοποίησε ένα μακρύ καλάμι για τη βοήθεια της κίνησης των τυφλών βετεράνων του πολέμου.

Το λευκό μπαστούνι, εκτός από σύμβολο της τυφλότητας (χαρακτηρίζει και αναγνωρίζει κανείς ένα άτομο με πρόβλημα όρασης όταν το κρατά) είναι και ο σημαντικότερος αρωγός – τεχνικό βοήθημα, στην προσπάθεια ενός ατόμου με Πρόβλημα όρασης να κινηθεί με Άνεση-Ανεξαρτησία & Ασφάλεια!

Ένα άτομο που έχει λάβει μαθήματα κινητικότητας και προσανατολισμού, μπορεί να πετύχει ένα υψηλό βαθμό αυτονομίας, πάντοτε όμως με τη χρήση του Λευκού Μπαστουνιού. Το λευκό μπαστούνι είναι πράγματι οδηγός για τους τυφλούς και σύμβολο διεκδίκησης στην ανεξαρτησία και την αυτονομία. Σηματοδοτεί την δυναμική παρουσία των τυφλών σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής ζωής και δηλώνει μια ταυτότητα περηφάνιας και αξιοπρέπειας. Χρησιμεύει ακόμη στην πράξη ως ασπίδα προστασίας από βιαστικούς πεζούς και από μαινόμενα τροχοφόρα, αφού αναγκάζει οδηγούς και πεζούς να προσέξουν τον τυφλό συμπολίτη.