- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Aθηνά Μαξίμου: «Δεν χρειάζεται να είναι μαζί δυο άνθρωποι για ν’ αγαπάνε ένα παιδί. Μπορεί ο καθένας να το αγαπάει αυτόνομα και αυθύπαρκτα»

Η Αθηνά Μαξίμου, η αγαπημένη ηθοποιός που φέτος έκλεψε τις εντυπώσεις με την παρουσία της στο θεατρικό ανέβασμα της γνωστής κινηματογραφικής ταινίας «Κράμερ ενάντιον Κράμερ» μίλησε από καρδιάς στο infokids.gr για τα προσεχή θεατρικά της σχέδια, τη σχέση της με τον σύζυγό της, Αιμίλιο Χειλάκη και για τα όνειρά της. Ευγενική, ετοιμόλογη και με μια ματιά στη ζωή και στα πράγματα που σε πάει πιο πέρα εξέφρασε τις απόψεις της για το διαζύγιο όπως αυτό παρουσίαστηκε στα πλαίσια της παράστασης αλλά και για το νόημα της αληθινής ευτυχίας και των ανθρώπινων σχέσεων.

1. Πριν λίγο καιρο ολοκληρώθηκε ο κύκλος των παραστάσεων της φετινής θεατρικής επιτυχίας «Κράμερ εναντίον Κράμερ» που συμμετείχατε. Πως ήταν αυτή η δουλειά?

Οι ηθοποιοί μεταξύ μας ήμασταν πάρα πολύ δεμένοι, περάσαμε πάρα πολύ καλά. Θεωρώ ότι ίσως το θέμα να μην αφορούσε όμως ήταν μια καλή παράσταση, έκανε το κύκλο της και κατέβηκε. Άρεσε στον κόσμο και είχε ανταπόκριση, μας έλεγαν πολύ καλά λόγια δηλαδή πήγε πολύ καλά.

2. Πόσο εύκολο ή δύσκολο μπορεί να είναι ένα διαζύγιο και ειδικά όταν υπάρχουν παιδιά ?

Το διαζύγιο έτσι κι αλλιώς δεν είναι εύκολο πράγμα είτε υπάρχουν παιδιά είτε δεν υπάρχουν. Το θέμα είναι όταν υπάρχουν παιδιά, η κύρια προτεραιότητα σου είναι τα παιδιά ή τουλάχιστον έτσι κανείς οφείλει να πράττει γιατί τα παιδιά είναι μικροί άνθρωποι που είναι ανυπεράσπιστοι απέναντι στα προβλήματα, απέναντι στις δυσκολίες, απέναντι στη ζωή γενικότερα. Δεν έχουν πείρα, δεν έχουν γνώση, δεν έχουν σκέψη ικανή να διατυπώσουν τα πράγματα μέσα τους, να τα ξεκαθαρίσουν. Καμιά φορά χρειάζεται να το κάνει ο μεγάλος αυτό για τη σκέψη του παιδιού. Θεωρώ ότι αυτό που πρέπει κανείς να κάνει είναι να δώσει σ’ ένα παιδί να καταλάβει ότι δυο άνθρωποι δεν χωρίζουν μόνο επειδή δεν αγαπιούνται, ότι η αγάπη είναι ένα δεδομένο πράγμα και απέναντι του και μεταξύ των δυο ανθρώπων που χωρίζουν απλά η ζωή συνεχίζεται, καμιά φορά δυο άνθρωποι μετά από καιρό απλά δεν μπορούν να είναι άλλο μαζί γιατί ο ένας θέλει να κάνει κάτι και ο άλλος δεν θέλει να κάνει. Αυτό που θεωρώ ότι πρέπει να είναι κυρίαρχο είναι η αίσθηση, η αντίληψη και η είσπραξη της αγάπης. Ότι δεν υπάρχει μίσος μεταξύ κανενός, ότι δεν είναι τα παιδιά υπεύθυνα για το οτιδήποτε και ότι ο καθένας ξεχωριστά από μόνος του μπορεί να τα αγαπάει. Δεν χρειάζεται να είναι μαζί δυο άνθρωποι για ν’ αγαπάνε ένα παιδί. Μπορεί ο καθένας να το αγαπάει αυτόνομα και αυθύπαρκτα.

3. Μπορεί ο φόβος της αποτυχίας ενός γάμου να σταθεί τροχοπέδη στην απόκτηση παιδιών ?

Πολλοί είναι οι φόβοι που έχει κανείς όταν μπαίνει στη διαδικασία να κάνει παιδιά. Γι’ αυτό όσο πιο νέος είσαι, παρόλο ότι μπορεί να είσαι πιο άπειρος, να μην είσαι “ώριμος”, να μην έχεις τόση μεγάλη εμπειρία απέναντι στη ζωή, τόσο πιο εύκολο είναι. Νομίζω ότι η φύση είναι πιο έξυπνη από εμάς καθώς μας δίνει την ικανότητα να κάνουμε παιδιά από πολύ νωρίς, κάποιο λόγο έχει. Δηλαδή όσο κανείς μεγαλώνει τόσο μεγαλύτερες φοβίες αποκτά, τόσο έρχεται αντιμέτωπος περισσότερο με την απώλεια, με το τέλος, με το θάνατο. Έτσι τα πράγματα αρχίζουν και δυσκολεύουν. Γενικά αυτές οι σκέψεις είναι πολύ εγκεφαλικές και καμιά φορά είναι τόσο έξω από τη ζωή και απ’ την άλλη καπελώνουν και τόσο πολύ τη ζωή μας που πρέπει μερικές φορές να τις αποτινάζουμε.

4. Πόσο έτοιμος θεωρείτε ότι μπορεί να είναι κάποιος για ν’ αποκτήσει παιδιά ?

Δεν ξέρω. Νομίζω ότι δεν υπάρχει συνταγή. Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι δεν είναι καθόλου έτοιμοι, έχω ακούσει ιστορίες τρομακτικές για ανθρώπους που είναι αλκοολικοί, ναρκομανείς που φέρνουν στο κόσμο παιδιά. Δεν θεωρώ ότι είναι έτοιμοι. Απ’ την άλλη μ’ έναν άλλο τρόπο μπορεί να είναι έτοιμοι, κανείς δεν ξέρει.

5. Έχετε μια λαμπρή καλλιτεχνική πορεία. Ποιες δουλειές σας θεωρείτε σταθμούς σ’ αυτή την πορεία και τι θ’ αλλάζατε αν είχατε τη δυνατότητα ?

Δεν μετανιώνω για κάτι. Γενικά είναι λίγο προσωπικό μου μότο να μην μετανιώνω γιατί τόσο μπορούσα τότε που έπραξα με τον όποιο τρόπο. Για να μην πράξω διαφορετικά σημαίνει ότι δεν μπορούσα να πράξω διαφορετικά. Οπότε μ’ αυτή την έννοια δεν υπάρχει μετάνοια. Είναι αρκετές οι δουλειές, σίγουρα θα μιλήσω γι’ αυτό που έκανα όταν κατέβηκα στην Αθήνα, ήταν η ταινία «Αυτή η νύχτα μένει», θα μιλήσω σίγουρα για μια άλλη παράσταση που είχα κάνει πιο πριν όταν ήμουν στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας, μόλις είχα βγει απ’ τη σχολή, οι «Βάκχες», θα μιλήσω για τη συνεργασία μου με τον Βασίλη Παπαβασιλείου, θα μιλήσω επίσης για την ευκαιρία και τη χαρά που είχα να συνεργαστώ με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και άλλα πολλά. Θα μπορούσα να μιλάω πολλή ώρα. Ίσως αυτή τη στιγμή αδικώ πράγματα που έχω κάνει ή αδικώ ανθρώπους με τους οποίους έχω υπάρξει. Γενικά προσπαθώ με ό,τι κάνω να πηγαίνω λίγο παρακάτω και σαν άνθρωπος και σε σχέση με το επάγγελμα μου.

6. Ποια είναι τα προσεχή επαγγλεματικά σας σχέδια ?

Ετοιμάζω το μονόλογο «Βασιλική» της Βάσως Νικολοπούλου με μια νέα σκηνοθέτιδα τη Λίνα Ζαρκαδούλα κατά πάσα πιθανότητα θα ξεκινήσουμε από 1η Απριλίου για τα Δευτερότριτα στο Θέατρο Ροές.

7. Αν δεν ήσασταν ηθοποιός με τι θα θέλατε να είχατε ασχοληθεί στη ζωή σας ?

Έχω φαντασιωθεί πάρα πολλά πράγματα. Καταρχήν θα ήθελα να έχω σχέση με τη γη και με τα ζώα. Θα ήθελα να γίνω φαροφύλακας, νομίζω βέβαια ότι δεν υπάρχουν φαροφύλακες πια στην Ελλάδα όλα γίνονται με κουμπιά. Επίσης θα ήθελα ν’ ασχοληθώ πάρα πολύ με τη μουσική, όχι ως τραγουδίστρια αλλά να ξέρω μουσική.

8. Ξέρουμε ότι αγαπάτε πολύ το χορό. Θα συμμετείχατε ποτέ στο Dancing With the Stars ?

Είναι τόσο σημαντικό αυτό το Dancing With the Stars? (γελάει) Αναρωτιέμαι γιατί σχεδόν όλοι οι δημοσιογράφοι με τους οποίους έκανα μια συζήτηση μου έκαναν αυτή την ερώτηση. Μπορεί και να μην είχα πρόβλημα να πάω. Να σας πω την αλήθεια δεν ξέρω τι θα έκανα. Ανάλογα το χρόνο μου. Δηλαδή αν είχα την πολυτέλεια να έχω χρόνο και να μπορώ να κάνω αυτές τις πρόβες και σε σχέση με αυτό που κάνω, γιατί δεν μου αρέσει να κάνω ημιτελή πράγματα, μπορεί να το έκανα. Αν έβλεπα ότι ζορίζομαι μπορεί να μην το έκανα. Αν επίσης ήμουν σε φάση μοναχικότητας μπορεί να μην το έκανα. Αν δεν ήμουν σ’ αυτή τη φάση μπορεί και να το έκανα.

9. Τι άλλο αγαπάτε να κάνετε? Είστε άνθρωπος που ασχολείται επιμελώς με δραστηριότητες ή ο πρώτος ενθουσιασμός φεύγει εύκολα;

Αγαπώ να είμαι κοντά στη φύση, κοντά στη θάλασσα. Μου αρέσει να κάνω βόλτες στο βουνό που δυστυχώς έχω καιρό να κάνω αλλά όποτε βρίσκω την ευκαιρία είναι κάτι που το θέλω πάρα πολύ. Μου αρέσει επίσης να διαβάζω, ν’ ακούω μουσική, να κάνω γυμναστική, να βλέπω τους φίλους μου, ν’ ακούω τους ανθρώπους να μου μιλάνε. Αν ξεκινήσω κάτι και δεν το συνεχίσω σημαίνει ότι δεν μου αρέσει ή κάτι δεν μου ταιριάζει στην παρούσα στιγμή που το κάνω. Αφήνω στην άκρη ό,τι δεν ανάγκη. Όταν όμως ξεκινήσω κάτι και βλέπω ότι μου δίνει χαρά, με πάει παρακάτω, με κάνει να αισθάνομαι καλά τότε το συνεχίζω.

10. Τι σημαίνει ο γάμος για σας και πώς είναι η ζωή με τον Αιμίλιο Χειλάκη ?

Σεβασμός. Ο γάμος είναι σαν ένα παιχνίδι. Όπως είναι αυτά τα ηλεκτρονικά παιχνίδια που αλλάζεις πίστες. Εννοώ δηλαδή βγαίνεις με επιτυχία από μια πίστα και μετά μπαίνεις σε άλλη. Πρέπει πάλι να βγεις με επιτυχία από την επόμενη πίστα. Ίσως και η ζωή να είναι έτσι μ’ έναν άλλο τρόπο. Ένα ζευγάρι είναι στη αρχή ερωτευμένο, μετά αποφασίζει να κάνει αυτό το βήμα που λέγεται γάμος για χιλιάδες λόγους, η επόμενη πίστα είναι αποκτήσει ένα παιδί. Αν τα καταφέρει σ’ αυτή την πίστα πάει στην επόμενη που μπορεί να είναι ένα δεύτερο παιδί. Αν καταφέρει και αυτή την πίστα μπορεί να πάει σε μια άλλη που ίσως λέγεται ξαναβρίσκουμε την ερωτική μας προσωπική σχέση. Νομίζω ότι είναι μια διαρκής αλλαγή πίστας που πρέπει ν’ ανταπεξέρχονται και οι δυο. Δεν είναι αγώνας ενός, είναι αγώνας δυο ανθρώπων. Είναι ο αγώνας του μαζί. Η ζωή με τον Αιμίλιο είναι μια κανονική ζωή. Δηλαδή δυο άνθρωποι που είναι μαζί, προσπαθούν ο ένας να φροντίζει τον άλλον, να δείχνει ότι τον αγαπάει, να δείχνει τα αισθήματα του, να προσπαθούν να κάνουν πράγματα μαζί, να διαφωνούν, να συμφωνούν, ν’ αγαπάνε κάποιες φορές τα ίδια πράγματα, άλλες φορές όχι.

11. Πως καταλάβατε ότι αυτός είναι ο άνδρας της ζωής σας ?

Δεν ξέρω να σας πω ακριβώς. Ξέρω όμως και μάλιστα έχει γίνει αστείο με μια φίλη μου, ότι όταν πρωτογνώρισα τον Αιμίλιο της είπα “εγώ μ’ αυτόν τον άνθρωπο θα παντρευτώ”. Το ίδιο μου συμβαίνει και με διάφορα άλλα πράγματα. Δεν ξέρω αν είναι μεταφυσικό ή αν είναι κάτι που ο εγκέφαλος κλειδώνει και ό,τι κι αν κάνει το φέρνει σε πέρας.

12. Θα μας πείτε για την πρόταση γάμου? Είναι αλήθεια ότι είχε γίνει με μήνυμα?

Είναι αλήθεια.Ο καθένας έχει ένα τρόπο να το κάνει ή έτσι προέκυψε τότε. Αλλά δεν το βρίσκω και τόσο τρομερό ή τόσο πρωτότυπο ή τόσο εξωφρενικό ή κακό ή καλό.

13. Κρύβει ομορφιά γιατί έγινε με έναν εντελώς απλοϊκό και ανεπιτήδευτο τρόπο.

Ενδεχομένως ναι. Στ’ αυτιά ή στα όνειρα κάποιου άλλου ανθρώπου μπορεί να φαντάζει αλλιώς “είναι υποτιμητικό, έκανε πρόταση γάμου μ’ ένα απλό μήνυμα ?”. Σ’ έναν άλλο μπορεί να είναι αδιάφορο, σ’ έναν άλλο μπορεί να είναι πολύ πρωτότυπο και πολύ έξυπνο, πολύ μοντέρνο. Ο καθένας μας εισπράττει τα πράγματα ανάλογα πως είναι σαν άνθρωπος και τι ανάγκες έχει.

14. Ποια είναι τα “συστατικά” μια ευτυχισμένης ζωής ?

Δεν θεωρώ ότι η ευτυχία είναι μια μόνιμη κατάσταση την οποία την μαγειρεύει κανείς και την τρώει. Θεωρώ ότι η ευτυχία στη ζωή είναι τα πολύ απλά πράγματα. Είναι μεγάλες στιγμές η ευτυχία όπως μεγάλες στιγμές είναι και η δυστυχία. Η απώλεια ενός ανθρώπου είναι μια πολύ μεγάλη στιγμή όπως και το να γεννηθεί ένας άνθρωπος είναι μια πολύ μεγάλη στιγμή. Η ζωή αποτελείται από στιγμές ευτυχίας, δυστυχίας, μετριότητας, ρουτίνας. Είναι ένα συνοθύλευμα απ’ όλα αυτά και μας είναι απαραίτητα. Τι σημαίνει ευτυχία? Πώς θα είχαμε το μέτρο σύγκρισης αν δεν ξέραμε τον πόνο; Δηλαδή ένας άνθρωπος που αρνείται να υποδεχτεί τον πόνο πώς μπορεί να υποδεχτεί την χαρά? Πρέπει κανείς να καταλάβει ότι η ζωή είναι πάρα πολλά πράγματα μαζί και πολλές φορές είναι πολύπλοκα. Όλα αυτά έχουν μια τόσο δυνατή απλότητα που ενδεχομένως αυτή να είναι η ευτυχία. Να μπορείς να καταλάβεις την απλότητά τους.

15. Πόσο δύσκολο είναι ένα επιτυχημένο καλλιτεχνικό ζευγάρι να διατηρήσει την ισορροπία μεταξύ του και να διαφυλάξει τη σχέση του από ανταγωνισμούς ή ζήλιες ?

Δεν έχουμε συνταγή. Δεν έχω να σας πω ότι πρώτα κάνουμε ένα πράγμα και μετά κάνουμε ένα άλλο και μετά κάνουμε και το τρίτο. Δεν ξέρω πραγματικά. Αυτό που κάνουμε είναι που μιλάει ο ένας στον άλλον για τα πράγματα που τον αφορούν, για τα πράγματα που τον πληγώνουν, που τον κάνουν να χαίρεται ή τα πράγματα που τον προβληματίζουν. Κανείς πρέπει να μπορεί να μιλάει στον άνθρωπό του και αυτό είναι αποτέλεσμα του αν ξέρει να συνομιλεί ο ίδιος με τον εαυτό του.

16. Συμβουλεύεστε ο ένας τον άλλον για τα επαγγελματικά σας?

Και ναι και όχι. Κάποιες φορές όταν βλέπεις ότι ο άλλος το έχει ανάγκη συμβαίνει. Όταν βλέπεις ότι είναι αποφασισμένος να κάνει κάτι,δεν χρειάζεται να του πεις κάντο ή μη το κάνεις. Απλά ο καθένας μας προσπαθεί ακόμη κι αν διαφωνεί με κάτι να είναι ανοιχτός στην απόφαση του άλλου.

17. Σκέφτεστε να γίνετε μητέρα ?

Είναι κάτι το οποίο θεωρώ ότι αν είναι να γίνει θα γίνει. Αν δεν γίνει δεν πειράζει. Δεν είμαι ο άνθρωπος που θα μπω στη διαδικασία να κάνω 12 εξωσωματικές και να πάρω εκατοντάδες ορμόνες για να μπορώ να φέρω στον κόσμο ένα παιδί. Να μπω στη διαδικασία να λέω κάθε μήνα, αυτή την ώρα, αυτή τη στιγμή πρέπει να γίνει γιατί αλλιώς… Όχι, δεν μπορώ να πω ότι μπαίνω σε μια τέτοια μορφή εξαναγκασμού. Ότι το θεωρώ τόσο μα τόσο μεγαλειώδες για να καταστρέψω τη ζωή μου. Θεωρώ ότι η φύση ξέρει άρα λοιπόν δεν έχω παρά να την εμπιστευτώ και ν’ ακολουθήσω αυτό που θα μου δείξει.

18. Θα μας εξομολογηθείτε ένα όνειρο σας που ακόμη δεν έχει πραγματοποιηθεί ?

Όλα αυτά τα επαγγέλματα που σας είπα ότι θα ήθελα να κάνω. Ο φαροφύλακας είναι δύσκολο εκτός κι αν νοικιάσω ένα φάρο για να μένω.