Αρχική InfoBaby Τοκετός Αδύναμο ανοσοποιητικό για τα μωρά που γεννιούνται με καισαρική;

Αδύναμο ανοσοποιητικό για τα μωρά που γεννιούνται με καισαρική;

human_infant_newborn_baby Κατά καιρους στο επίκεντρο των ερευνητών τίθεται η διαδικασία της καισαρικής και τα αποτελέσματα που ενδεχομένως να επιφέρει μελλοντικά στην υγεία και στην ανάπτυξη των παιδιών. Σύμφωνα λοιπόν με πρόσφατη έρευνα που διεξήγαγαν ειδικοί από την Σουηδία διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που γεννιούνται με καισαρική διαθέτουν χαμηλότερα επίπεδα φιλικών βακτηρίων στον οργανισμό τους.
Αυτό σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι πιο αδύναμο, με αποτέλεσμα ο οργανισμός τους να είναι πιο επιρρεπής σε αρρώστιες, φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου, αλλά και σε αλλεργίες.

Κατά τη μελέτη τους, οι ερευνητές μελέτησαν τα βακτήρια στον οργανισμό 24 βρεφών, τα εννέα από τα οποία είχαν γεννηθεί με καισαρική.Η μελέτη ξεκίνησε με δείγματα που πήραν οι επιστήμονες από βρέφη ηλικίας μόλις επτά ημερών και συνεχίστηκε με άλλα, τα οποία αφαίρεσαν όταν τα βρέφη ήταν στην ηλικία του ενός μήνα, των τριών, των έξι, των δώδεκα μηνών και των δύο ετών.
Επίσης, έλεγξαν τις αντιδράσεις του ανοσοποιητικού εννέα βρεφών που είχαν γεννηθεί με καισαρική, παίρνοντας δείγματα αίματος όταν κι αυτά βρίσκονταν στις παραπάνω ηλικίες. Όπως διαπίστωσαν, τα φιλικά βακτήρια παρουσίαζαν σαφώς χαμηλότερα επίπεδα σ’ αυτά τα εννέα βρέφη, επειδή δεν πέρασαν από τον οργανισμό της μητέρας, όπως γίνεται στον φυσιολογικό τοκετό.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Gut, όπου οι επιστήμονες εξηγούν ότι κάποιοι τύποι βακτηρίων περνούν από τη μητέρα στο παιδί, όταν αυτό βρίσκεται στον γεννητικό σωλήνα. Τα παιδιά που γεννιούνται με καισαρική δεν περνούν από αυτόν, με αποτέλεσμα να τους λείπει μία από τις πιο βασικές ομάδες βακτηρίων ή να την αποκτούν πολύ αργότερα.

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να προκληθούν διάφορες επιπλοκές στο ανοσοποιητικό σύστημα, γεγονός που αυξάνει ακόμα και τον κίνδυνο προσβολής από διαβήτη.Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι σε ορισμένα από αυτά τα εννέα βρέφη, τα συγκεκριμένα βακτήρια εμφανίστηκαν έναν χρόνο μετά τη γέννηση, ωστόσο τα επίπεδά τους ήταν πολύ χαμηλότερα.Το ίδιο παρατηρήθηκε και για ολόκληρη την ποικιλομορφία της εντερικής χλωρίδας, γεγονός για το οποίο ευθύνεται η έλλειψη των συγκεκριμένων βακτηρίων.

Στην επιστημονική έκθεση επισημαίνεται ότι όλα αυτά δεν έχουν να κάνουν με την υγεία των μητέρων, αλλά επηρεάζουν σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών, επειδή με τη βοήθειά τους μπορεί να αντιδρά φυσιολογικά, αποφεύγοντας την υπεραντίδραση όταν υπάρχουν φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου, αλλεργίες και διαβήτης.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.