Αφιέρωμα για τα Θεοφάνεια στην ΕΡΤ

Ένα ξεχωριστό αφιέρωμα για την ημέρα των Θεοφανείων ψηφιοποίησε και παρουσιάζει το Αρχείο της ΕΡΤ, μέσω των ιστοσελίδων www.ert-archives.gr και www.ert.gr. Πρόκειται για το ντοκιμαντέρ του Πέτρου Λύκα «ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΙΚΑ ΡΟΥΓΚΑΤΣΙΑ», παραγωγής 1988.

Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έθιμα του Δωδεκαήμερου, τα θεσσαλικά Ρογκάτσια ή Ρογκατσάρια, που τελούνται στο χωριό Μοσχολούρι της Καρδίτσας. Το λαϊκό δρώμενο, που σχετίζεται με την αρχέγονη λατρευτική παράδοση της αρχαιότητας, συνδέεται με τη γιορτή των Θεοφανείων και έχει χαρακτήρα εξαγνιστικό, αποτρέποντας το κακό που απειλεί την βλάστηση και την παραγωγή. Ομάδες ανδρών, μεταμφιεσμένοι με προβιές ζώων, μάσκες και ζωσμένοι κουδούνια, γυρνούν στους δρόμους και στα σπίτια, αναπαριστούν τη διαδικασία του γάμου, του θανάτου κ.ά., χορεύουν και μαζεύουν τα «δοσίματα», προσφορές που τους δίνουν οι κάτοικοι για να τους εξευμενίσουν. Ανάμεσά τους η «νύφη» και ο «γαμπρός», ντυμένοι με καραγκούνικη φορεσιά, ο «γιατρός», ο «αράπης», ο «παπάς» κ.ά.

Κάτοικοι του Μοσχολουρίου αφηγούνται την ιστορία και την εξέλιξη του εθίμου στο χωριό τους, ενώ η κάμερα καταγράφει την αναπαράστασή του. Παίζουν οι μουσικοί: Νίκος Φιλιππίδης (φλογέρα), Γιώργος Φιλίππου (κλαρίνο), Τάσος Κουτσιώλης (βιολί) και τραγουδά ο Γιάννης Γκουζιώτης. Την πρωτοβουλία για την αναβίωση του εθίμου ανέλαβε ο τοπικός Μορφωτικός Σύλλογος «ΑΡΝΗ». Αφηγείται ο Χρήστος Τσάγκας.

­­­­_________________________________________________________________________

Το έργο της ψηφιοποίησης και διάσωσης των αρχείων της ΕΡΤ συγχρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς (ΕΤΠΑ – ΕΠ Κοινωνία της Πληροφορίας, ΕΠ Ψηφιακός Σχεδιασμός), εθνικούς πόρους και την ΕΡΤ.