Αρχική Infokids Υγεία Αφήστε τα παιδιά να γνωρίσουν το περιβάλλον παίζοντας στη φύση

Αφήστε τα παιδιά να γνωρίσουν το περιβάλλον παίζοντας στη φύση

Logan2Η ανάγκη για παιχνίδι στη φύση δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερη απ’ ότι είναι σήμερα, με την τεχνολογία να έχει καταλάβει μεγάλο μέρος της ζωής των παιδιών.

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά μεγαλώνουν πιο υγιή και πιο ευτυχισμένα, όταν έρχονται σε άμεση επαφή με τη φύση. Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι στο μέλλον θα εκτιμήσουν πιθανότατα το φυσικό κόσμο, εφόσον θα έχουν αναπτύξει μια σύνδεση με αυτόν.

Ήδη από το 2002 υπήρχαν ενδείξεις διεύρυνσης του χάσματος ανάμεσα στην «εικονική» και την «πραγματική» φύση, ιδιαίτερα στο μυαλό των παιδιών. Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science, για παράδειγμα, διαπίστωσε ότι τα περισσότερα παιδιά αναγνωρίζουν πιο εύκολα τα πλάσματα στο ηλεκτρονικό παιχνίδι Pokémon παρά εκείνα που ζουν στον πραγματικό κόσμο.

sandpit2Σήμερα, τα παιδιά γνωρίζουν περισσότερα σχετικά με την πολυπλοκότητα των συσκευών Xbox και Android παρά για τις τροφικές αλυσίδες από τις οποίες εξαρτώνται τα γεύματά μας. Κι αν ποτέ τα σύγχρονα παιδιά είναι αρκετά τυχερά ώστε να μάθουν για το περιβάλλον, αυτό θα γίνει μέσω των υπολογιστών και του διαδικτύου.

Το να διαμορφώσετε μια στενή σχέση ανάμεσα στα παιδιά και τη φύση είναι ένας από τους καλύτερους και πιο απλούς τρόπους για να τα ωθήσετε να πάρουν τις σωστές αποφάσεις σχετικά με την υγεία τους, την κλιματική αλλαγή και τη χρήση των φυσικών πόρων. Θα πρέπει να γνωρίζουν τι επηρεάζει τη χημεία του ωκεανού, γιατί τα τροπικά δάση είναι κρίσιμα για τη ζωή στις εύκρατες περιοχές, πόσα εκατομμύρια ετών απαιτούνται για τη δημιουργία πετρελαίου από νεκρά φυτά και γιατί ο υδράργυρος συσσωρεύεται στα ψάρια.

Η συγγραφέας του άρθρου Meg Lowman, επικεφαλής στην Ακαδημία Επιστημών της Καλιφόρνια, εξομολογείται ότι η αγάπη που είχε από μικρό παιδί για το περιβάλλον άνθισε όταν έγινε μητέρα. Αυτό συνέβη ακριβώς επειδή ήθελε να εξασφαλίσει στα παιδιά της μία παιδική ηλικία γεμάτη αναμνήσεις από ατελείωτο παιχνίδι στη φύση.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.