- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Αφόρισε τη γιόγκα η Ιερά Σύνοδος – «Ακραία δήλωση» απαντούν ιερείς και δάσκαλοι

Την πρακτική της γιόγκα αφόρισε με ανακοίνωσή της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, μετά την χθεσινή συνεδρίασή της, τονίζοντας ότι δεν αποτελεί είδος γυμναστικής, είναι ασυμβίβαστη με την ορθόδοξη χριστιανική πίστη και «δεν έχει καμία θέση στη ζωή των Χριστιανών».

Το αναχρονιστικό για πολλούς μήνυμα έρχεται με αφορμή τις συστάσεις φορέων, αλλά και δημοσιεύματα μέσων μαζικής ενημέρωσης πως η γιόγκα αποτελεί τεχνική αντιμετώπισης του άγχους, πράγμα που συνέβη και στην περίπτωση της καραντίνας λόγω κορωνοϊού.

Επισημαίνει, δε, ότι η πρακτική αποτελεί θεμελιώδες κεφάλαιο της ινδουϊστικής θρησκείας, καλώντας το ποίμνιο να την αποφεύγει.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση αναφέρει: «Εξ αφορμής της συστάσεως υπό διαφόρων φορέων και μέσων μαζικής ενημερώσεως, “της τεχνικής της Γιόγκα” ως τρόπου αντιμετωπίσεως του άγχους, κατά την περίοδο της πανδημίας του Covid-19, λαβούσα υπ’ όψιν το από 16ης Ιουνίου 2015 Δελτίο Τύπου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, περί “της τεχνικής της Γιόγκα” και στο πλαίσιο του σεβασμού της θρησκευτικής ελευθερίας, η οποία στη Χώρα μας είναι συνταγματικώς κατωχυρωμένη και σεβαστή, αλλά και της ποιμαντικής ευθύνης Αυτής για την αποφυγή δημιουργίας κλίματος θρησκευτικού συγκρητισμού, ομοφώνως απεφάσισε να υπενθυμίσει στο χριστεπώνυμο Πλήρωμα ότι η “Γιόγκα” αποτελεί θεμελιώδες κεφάλαιο της θρησκείας του Ινδουϊσμού, διαθέτει ποικιλομορφία σχολών, κλάδων, εφαρμογών και τάσεων και δεν αποτελεί “είδος γυμναστικής”. Ως εκ τούτου επισημαίνει για μία ακόμη φορά ότι η “Γιόγκα” τυγχάνει απολύτως ασυμβίβαστη με την Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη μας και δεν έχει καμμία θέση στην ζωή των Χριστιανών»

Πατήρ Ανδρέας Κονάνος: Ακραία δήλωση και φλυαρίες

Σε αντιδιαστολή με το μήνυμα της Ιεράς Συνόδου, οι πιο προοδευτικές φωνές της Εκκλησίας, κάνουν λόγο για μία ακραία δήλωση.

Μία από αυτές τις φωνές είναι και πατήρ Ανδρέας Κονάνος, ο οποίος μιλώντας στο Infokids.gr, κατέθεσε τη δική του άποψη για το ζήτημα.

«Πρόκειται για μία ακραία δήλωση. Και η γυναίκα μου κάνει γιόγκα. Όλα αυτά είναι φλυαρίες. Οποιαδήποτε ακραία δήλωση για πράγματα που απαλύνουν τον άνθρωπο, δεν μπορεί παρά να είναι φλυαρίες», σημείωσε ο πατέρας Ανδρέας Κονάνος.

«Καθόλα αβάσιμος ο αφορισμός» απαντούν οι δάσκαλοι της γιόγκα

«Η απόφαση της Ιεράς Συνόδου σχετικά με τον αφορισμό της γιόγκα μου κατέστησε σαφή για ακόμη μια φορά την Μεσαιωνολαγνεία από την οποία διακατέχεται. Όλα τα χρόνια ανά διαστήματα και με διάφορες κινήσεις δεν χάνουν την ευκαιρία να μας υπερθεματίσουν την αγάπη που τρέφουν προς το σκοτάδι, αλλά και το πόσο πεισματικά μάχονται ενάντια στην εξέλιξη, την γνώση και την επιστήμη, δηλαδή την κοινή λογική», δήλωσε στο Infokids.gr η δασκάλα γιόγκα Μαρία Αντωνοπούλου.

«Η γιόγκα πράγματι είναι ένα ολοκληρωμένο φιλοσοφικό σύστημα που μέσα του περικλείει και το κομμάτι της θρησκείας. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως κάθε ανθρωπος που επιλέγει να κάνει αυτό το επάγγελμα έχει ενστερνιστεί την θρησκεία του, και το ίδιο ισχύει και για τον κάθε ασκούμενο. Η γιόγκα πανω απ’όλα προάγει έναν ισορροπημένο και υγιή τρόπο ζωής. Φυσικά καθώς ζούμε σε ελεύθερη (υποτίθεται) χώρα, αν κάποιος έλκεται από το θρησκευτικό κομμάτι είναι καθαρά δικαίωμά του να πράξει όπως αισθάνεται. Είναι όμως κρίμα να στεκόμαστε σε αυτό και να χάνουμε όλο το ουσιαστικό περιεχόμενο», συνεχίζει.

«Η πρακτική της γιόγκα μέσω της φυσικής άσκησης δίνει στον ασκούμενο την δυνατότητα να έρθει σε επαφή με τις σκέψεις και τα συναισθήματά του. Να κατανοήσει και να αποδεχτεί. Έχει αποδειχτεί πως η σωματική υγεία συνδέεται άμεσα με την ψυχική μας υγεία. Οπότε τι το αρνητικό θα μπορούσε κανείς να επικαλεστεί; Α ναι! Τον προσηλυτισμό. Μόνο που μερικές από της βασικές αρχές της γιόγκα είναι η μη βία και μη προσκόλληση. Είναι εκ φύσεως αντίθετη λοιπόν με τον προσηλυτισμό, οπότε η βασική αιτιολόγηση για τον αφορισμό της γιόγκα είναι καθόλα αβάσιμη», καταλήγει η κυρία Αντωνοπούλου.

Τη δική του άποψη εξέφρασε ένας άλλος δάσκαλος γιόγκα, ο οποίος θέλησε να μας μιλήσει σε καθεστώς ανωνυμίας.

«Και οι δύο έχουν και δίκιο και άδικο. Όντως η γιόγκα είναι βασικό κεφάλαιο του ινδουϊσμού. Σε πολλά στούντιο γιόγκα γίνεται ενός είδους κατήχηση, ιδιαίτερα σε ανθρώπους που είναι ιδιαίτερα ευκολόπιστοι και μπορούν να τους προσελκύσουν. Αυτό είναι λάθος, αυτοί είναι οι λεγόμενοι “κολλημένοι”. Και κολλημένοι υπάρχουν παντού, σε όλες τις θρησκείες. Ναι, η γιόγκα δεν είναι κατ΄εξοχήν είδος γυμναστικής, όμως ακριβώς επειδή ασκείσαι σωματικά για να φτάσεις σε ένα άλλο επίπεδο, υπάρχει και η έννοια της άσκησης», σημειώνει.

«Όμως, και στα τελετουργικά της χριστιανικής θρησκείας μπορεί κανείς να παρατηρήσει ομοιότητες. Για παράδειγμα ο διαλογισμός είναι συγκέντρωση, όπως ακριβώς συγκεντρώνεται και ο ιερέας στην λειτουργία. Είναι ένα είδος διαλογισμού. Ή τα mudra. Τα τρία δάχτυλα που χρησιμοποιούμε για να κάνουμε το σταυρό μας, αντίστοιχα στη γιόγκα σηματοδοτούν την έννοια του πλούτου. Επίσης, τα μάντρα μπορούν να συσχετιστούν με τους ψαλμούς», προσθέτει.

«Συνεπώς, είναι υπερβολική μία τέτοια αντίδραση και κατά την άποψή μου, ίσως η Εκκλησία να φοβάται μήπως χάσει μέρος του ποιμνίου της», καταλήγει.

«Προσωπικά δεν θα αναφερθώ στα σωματικά και ψυχικά οφέλη της γιόγκα, μιας και αυτό είναι ευρέως γνωστό και έχουν ήδη αναλυθεί και από τους συναδέλφους μου και σαφώς δεν μπορώ να αμφισβητήσω ή να διαφωνήσω στο ό,τι αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του βουδισμού και του ινδουισμού ως πνευματικές πρακτικές αυτών των θρησκειών. Εμείς, όμως, δεν διδάσκουμε καμία θρησκεία, στα μαθήματά μας δεν μιλάμε για μετενσάρκωση και νιρβάνα», αναφέρει από την πλευρά της η δασκάλα γιόγκα, Ντιάνα Καπετανέα, μιλώντας στο Infokids.gr.

«Μιλάμε για εισπνοές ,τη στάση του σώματος ,πως πρέπει να τρώμε σωστά, ενισχύοντας στην ουσία μια κατεύθυνση προς μια υγιεινή στάση ζωής. Εμείς κρατάμε τις φιλοσοφικές αρχές ,και ίσως για να τοποθετηθούν καλύτερα, στις διάφορες τεχνικές που περιλαμβάνει ,για ευεξία και ψυχολογική εκτόνωση μέσω τεχνικών αναπνοής και σωματικών ασκήσεων για δύναμη και χαλάρωση .
Ενδιαφερόμαστε μόνο για την πρακτική πλευρά της γιόγκα ,την χαλάρωση και αποφόρτιση που παρέχει κάτι που ο σύγχρονος άνθρωπος και τρόπος ζωής έχει απολυτή ανάγκη», προσθέτει.

«Οι άνθρωποι που συμμετέχουν στα μαθήματα μας δεν αναζητούν μια νέα πνευματική καθοδήγηση με την θρησκειολογική έννοια, κάνουν γιόγκα διότι αναζητούν μια άλλη ποιότητα γυμναστικής. Σε νιρβάνα προσπαθεί να φτάσει ο βουδιστής που κάνει γιόγκα ,εμείς οι υπόλοιποι μη βουδιστές που δεν μας αφορά το θρησκευτικό κομμάτι αλλά αυτό της άσκησης μένουμε σε αυτό. Εμείς κάνουμε γιόγκα βοηθώντας τα άτομα στην προσωπική τους αυτοβελτίωση δίχως να εξετάζουμε τις θρησκευτικές πεποιθήσεις του καθενός . Σαφώς και υπάρχει το πνευματικό στοιχείο», συνεχίζει.

Και καταλήγει: «Ο βαθμός όμως εμβάθυνσης που θα επιλέξει στην πορεία ο καθένας να ασχοληθεί διαφέρει ανάλογα με τις ανάγκες του και τις αναζητήσεις του .Κι εκεί πάλι έχει την ελευθέρια επιλογής, έτσι δεν είναι; Η ελεύθερη βούληση σε σχέση με τον τρόπο ζωής μας μας καθιστά υπευθύνους στο τι θα πιστέψουμε, πώς και πόσο».