Αρχική Infokids Διατροφή & Fitness Αγελαδινό γάλα ή φυτικής προέλευσης για ψηλά παιδιά;

Αγελαδινό γάλα ή φυτικής προέλευσης για ψηλά παιδιά;

Νέα καναδική έρευνα έρχεται να υπερτονίσει τα οφέλη του αγελαδινού έναντι του γάλακτος φυτικής προέλευσης αναφορικά με την ανάπτυξη των παιδιών. Ερευνητές από το Νοσοκομείο του Αγίου Μιχαήλ στο Τορόντο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό κλινικής διατροφολογίας "American Journal of Clinical Nutrition", κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά που δεν πίνουν αγελαδινό γάλα, αλλά φυτικής προέλευσης, έχουν χαμηλότερο ύψος.

Για κάθε ποτήρι αγελαδινού γάλακτος την ημέρα, ένα παιδί έχει 0,2 εκατοστά μεγαλύτερο ύψος από το μέσο όρο των συνομηλίκων του. Η μέση διαφορά ύψους ανάμεσα σε ένα παιδί που πίνει καθημερινά τρία ποτήρια αγελαδινού γάλακτος και σε ένα παιδί που πίνει την ίδια ποσότητα γάλακτος αλλά όχι αγελαδινού, είναι 1,5 εκατοστά υπέρ του πρώτου. Αλλά και τα παιδιά που καταναλώνουν ένα συνδυασμό αγελαδινού και άλλου γάλακτος, έχουν μικρότερο ύψος από το μέσο όρο.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι το μη αγελαδινό γάλα υστερεί στο θέμα του ύψους, επειδή δεν διαθέτει τις ίδιες πρωτεΐνες και λίπη με το αγελαδινό. Με εξαίρεση το γάλα σόγιας, τα άλλα μη γαλακτοκομικά γάλατα δεν περιέχουν σχεδόν καθόλου πρωτεΐνες. Όσον αφορά τα λίπη («κακά» για τους ενήλικες, αλλά ωφέλιμα για τα παιδιά), μόνο το γάλα καρύδας περιέχει σχετικά μεγαλύτερες ποσότητες.

Για παράδειγμα, δύο ποτήρια αγελαδινού γάλακτος περιέχουν περίπου 16 γρ. πρωτεϊνών, που καλύπτουν κατά 100% τις ημερήσιες πρωτεϊνικές ανάγκες ενός παιδιού 3 ετών. Συγκριτικά, δύο ποτήρια γάλακτος αμυγδάλου περιέχουν μόνο 4 γρ. πρωτεϊνών, δηλαδή το 25% των καθημερινών αναγκών σε πρωτεΐνες ενός μικρού παιδιού. Αν το παιδί αυτό δεν παίρνει τις υπόλοιπες πρωτεΐνες από άλλες τροφές, «φρενάρεται» η ανάπτυξή του σε ύψος.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.