Αρχική Συνεντεύξεις Aγγελική Φράγκου: Η πρωταγωνίστρια του "Από που πάνε για το κάστρο παρακαλώ;" μιλά αποκλειστικά στο infokids

Aγγελική Φράγκου: Η πρωταγωνίστρια του "Από που πάνε για το κάστρο παρακαλώ;" μιλά αποκλειστικά στο infokids

newego_LARGE_t_641_105816051

Η θεατρική ομάδα «Θέατρο Ρετρό» για δεύτερη συνεχόμενη χρόνια παρουσιάζει κάθε Σάββατο στις 17:30 το απόγευμα την επιτυχημένη παιδική θεατρική παράσταση «Από πού πάνε για το κάστρο, παρακαλώ;» στο θέατρο «Εν Αθήναις». Το έργο είναι βασισμένο σε ένα παραδοσιακό νορβηγικό μύθο και παρακολουθεί τη σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα σ’ έναν μυστηριώδη λευκό αρκούδο που μιλάει, και μια φτωχή κοπέλα που τον ακολουθεί στο πλούσιο κάστρο του, με αντάλλαγμα τη σωτηρία απ’ την πείνα της φτωχής οικογένειας της.

Η Αγγελική Φράγκου, πρωταγωνίστρια της παράστασης μίλησε αποκλειστικά στο infokids για το ρόλο της ως Ταπεινής αλλά και το παιδικό θέατρο και τη σημασία του στην ιδαίτερη ψυχοσύνθεση των παιδιών.

Πώς βλέπετε την ανταπόκριση του κόσμου στο παιδικό θέατρο γενικά και στις δικές σας παραστάσεις πιο συγκεκριμένα;

Eίναι γεγονός πως τα τελευταία χρόνια οι θεατρικές σκηνές για παιδιά έχουν αυξηθεί.Αυτό από μόνο του δείχνει και την ανάγκη των καλλιτεχνών να εκφραστούν αλλά και τη διάθεση των γονέων να ψάξουν για το καλύτερο και να το δώσουν στα παιδιά τους. Αυτό λοιπόν είναι ενθαρρυντικό. Τώρα όσον αφορά τις δικές μας παραστάσεις, θα έλεγα ότι στην ως τώρα πορεία μας, αυτά τα δύο χρόνια, ένα από αυτά που μας οδηγούν να συνεχίζουμε είναι ακριβώς η ανταπόκριση του κόσμου. Το ότι τελειώνει η παράσταση και είναι όλοι ευχαριστημένοι. Ξέρετε, η καλλιτεχνική αναγνώριση σε κάνει να ξεπερνάς τα όποια εμπόδια σε κονταροχτυπούν στην διαδρομή σου. Που πιστέψτε με, στις εποχές που ζούμε και που αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε την αναζήτηση του 'καστρου' δεν είναι λίγα!

Είναι, για τους γονείς, «πολυτέλεια» το παιδικό θέατρο σε καιρούς κρίσης; Και γιατί θα έπρεπε να μην το θεωρούν πολυτέλεια;

Σε καιρούς κρίσης οτιδήποτε θεωρείται ''πολυτέλεια''. Είτε αυτό είναι το θέατρο για παιδιά, είτε ένα παιδικό party στον παιδότοπο, είτε και τα μαθήματα κιθάρας και τα μαθήματα κολύμβησης ταυτόχρονα.Κατά τη δική μου γνώμη το θέατρο δεν είναι πολυτέλεια αλλά απαραίτητο στάδιο στο μεγάλωμα του παιδιού όπως το φαγητό και ο ύπνος. Η τέχνη του θεάτρου σημαίνει την ολοκλήρωση της προσωπικότητας. Το παιδί μέσα από την τέχνη του θεάτρου μαθαίνει να ζεί με εμπιστοσύνη και να έχει ανοιχτό πνεύμα. Το θέατρο θεραπεύει την αταξία στην καρδιά μας. Κι όπως χαρακτηριστικά, μου έλεγε, η μητέρα μου, όταν ήμουν παιδί και με πήγαινε στο θέατρο ''Το θέατρο ανοίγει το μυαλό και προστατεύει την ψυχή''.

47(1)

Το έργο είναι βασισμένο σε ένα παραδοσιακό νορβηγικό μύθο. Πώς επιλέξετε αυτό το μύθο και όχι κάποιον από την πλούσια ελληνική μας παράδοση; Υπάρχει κάτι ξεχωριστό που σας ώθησε σε αυτή την επιλογή;

Το έργο βασίζεται στον παραδοσιακό νορβηγικό μύθο 'Ανατολικά του ήλιου και δυτικά της σελήνης'.Είναι το αγαπημένο μου 'παραμύθι'! Αυτό το παραμύθι το γνώρισα στην εφηβεία μου. Συγκεκριμένα το γνώρισα στην έκθεση βιβλίου που πηγαίναμε με τη μητέρα μου. Τότε ακόμα η έκθεση βιβλίου γινόταν στο πεδίο του Άρεως. Στην πρώτη μου εντύπωση αυτό το παραμύθι μου άρεσε επειδή η ηρωίδα παίρνει την ευθύνη του εαυτού της, παραδέχεται το λάθος της και πάει να βρεί τον αγαπημένο της παρά τις αντιξοότητες που ξέρει ότι θα συναντήσει. Για να απαντήσω όμως και διεξοδικά στην ερώτηση σας. Αυτό που με ώθησε σε αυτό το μύθο είναι ότι μιλάει για την αγάπη με έναν τρόπο που μοιάζει με προφητεία. Είναι αυτό που τελικά θα συμβεί ότι και αν συμβεί! Επίσης ο συγκεκριμένος Νορβηγικός μύθος έχει τη βάση του στον αρχαίο Ελληνικό μυθο 'Έρωτας και ψυχή'. Βασικό μοτίβο σε αυτόν το μύθο είναι το μοτίβο της παραβίασης και της απαγόρευσης. Η Ψυχή προκειμένου να αντικρύσει αυτόν που μπαίνει κρυφά στο δωμάτιο της μέσα στο σκοτάδι της νύχτα, αγνοεί τις προειδοποιήσεις του Έρωτα. Όταν λοιπόν αυτός αποκαλύπτεται στο φώς της λάμπας ελαιού που εκείνη κρατά, φεύγει πληγωμένος και εκείνη αναγκάζεται να υποστεί μια σειρά από δοκιμάσιες για να τον ξανακερδίσει και να ενωθεί μαζί του. Πάνω σε αυτά τα μοτίβα στηρίζεται και ο Νορβηγικός μύθος και κατ'επέκταση και η παράσταση μας.

Στο εισαγωγικό κείμενο της παράστασης αναφέρεται ότι το έργο μιλά για την δύναμη της αγάπης, της εμπιστοσύνης, τη σημασία της συγχώρεσης και των επιλογών στη ζωή. Πόσο εύκολη γίνεται από τα παιδιά η κατανόηση τόσο σημαντικών εννοιών, αφού πολλές φορές ακόμα και οι μεγαλοι αρνούνται ή δεν θέλουν να τις αποδεχθούν στην καθημερινότητά τους;

Η κατανόηση γίνεται προσιτή επειδή χρησιμοποιείται μια γλώσσα πλήρως κατανοητή από το παιδί. Η γλώσσα του παραμυθιού. Το παιδί έρχεται στο θέατρο και βλέπει και ακούει ένα παραμύθι.
Το παραμύθι είναι μια μοναδική μορφή τέχνης. Παρ'όλα αυτά πολλόι αναρωτιούνται αν είναι σημαντικό το παραμύθι για το παιδί. Το παραμύθι αναπαριστά μέσα από σύμβολα και φανταστικές μορφές τη διαδικασία της υγιούς ανθρώπινης ανάπτυξης. Το βοηθά να κατανοεί τα αισθήματα του ανακουφίζοντας το. Και όσο για τους μεγάλους που και αυτοί κάποτε ήταν παιδιά οι αλήθειες που αποκαλύπτουν τα παραμύθια είναι αλήθειες που μπορούν να καθοδηγήσουν τις ζωές μας.Διαβάστε παραμύθια μικροί μεγάλοι!

Γιατί επιλέξατε να ασχοληθείτε με το παιδικό θέατρο; Τι σας οδήγησε σε αυτή την απόφαση; Και τι είναι αυτό που σας συναρπάζει;

Πραγματικά σε αυτή τη ερώτηση ποτέ δεν ξέρω να απαντήσω με την πρώτη! Κάθε φορά που μου κάνουν αυτή την ερώτηση σκέφτομαι δύο φορές! Νομίζω όλο αυτό ξεκινάει από καθαρά προσωπικούς λόγους.
Το ξέρω ότι μπορεί να ακούγεται εγωιστικό αλλά η πρώτη και πολύ αυθόρμητη απάντηση που έχω είναι ότι αγαπώ τα παιδιά.Πάντα είχα μια ξεχωριστή επικοινωνία με τα παιδιά και ιδιαίτερα με τις προσχολικές ηλικίες. Με γοητεύει πολύ αυτός ο κόσμος στον οποίον και εμείς ήμασταν κάποτε πολίτες! Με συναρπάζει ότι τα παιδιά ανταποκρίνονται αμέσως σε αυτό που θα τους δώσεις και σου το επιστρέφουν. Ό,τι και αν είναι αυτό! Δεν υπάρχουν φίλτρα. Ακόμα με κινεί στο θέατρο για παιδιά η ελευθερία που νιώθεις, που κάθε φορά χρειάζεσαι καινούρια αλφαβήτα. Νομίζω ότι αυτό που με ώθησε σε αυτήν την απόφαση είναι ότι μετά από ένα τάξίδι που έκανα από αυτά που σε αλλάζουν και δεν επιτρέπεται να επιστρέψεις στη βάση σου, ίδιος όπως ήσουν όταν έφυγες, κατανόησα πως 'οι αποφάσεις είναι εκεί και περιμένουν να τις αποφασίσουμε'!!! Και εγώ ήξερα από μικρό παιδί ότι ήθελα να είμαι ηθοποιός και να κάνω θέατρο για παιδιά. Και για να κλείσω η δουλειά μου με τα παιδιά έχει μια θαυμαστή επίδραση επάνω μου και θέλω να πιστεύω και επάνω στα παιδιά!

newego_LARGE_t_641_105816048

Ποιες στιγμές ή ατάκες των παιδιών, που έρχονται στο θέατρο, σας έχουν μείνει αξέχαστες;

Ένα κοριτσάκι τρέχει μέσα στο θέατρο και φωνάζει το όνομα του ρόλου μου.''Τυχερή''! ''Τυχερή''! ''Που είναι η Τυχερή;''Μετα πολλά με βρίσκει και μου λέει ''Πιάστηκε η αναπνοή μου από αυτή την υπέροχη παράσταση!'' Ύστερα πολλές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η σκηνή του φιλιού! Εκεί που ο Ευγενικός φιλάει την Τυχερή. Είναι η Κατερίνα 5 χρ. Και μου λέει με πραγματική απορία ''Είναι ο άντρας σου;'' ''Στο έργο'' της λέω και πάει στον Ευγενικό και του λέει με τρομερή απαξίωση ''Μα καλά μπροστά στα παιδιά;''!! Μετά πολλά παιδιά μας ρωτάνε αν το σπίτι μας είναι μέσα στο θέατρο και που κοιμόμαστε! Ακόμα μου αρέσει όταν τα παιδιά με αγκαλιάζουν. Χωρίς να γνωριζόμαστε. Είναι σαν να έχουν καταλάβει κάτι πιο βαθύ. Πέρα από αυτά που είδαν στην παράσταση και πέρα από τα λόγια που ανταλλάσσουμε λίγο πριν φύγουν από το θέατρο.

Πώς βλέπετε το παιδικό θέατρο σήμερα σε σχέση με το παιδικό θέατρο της προηγούμενης δεκαετίας; Έχει εξελιχθεί; Τι θετικό και τι αρνητικό βλέπετε στο χώρο της παιδικής σκηνής σήμερα;

Νομίζω πως είμαι ακόμα πολύ νέα στα πράγματα. Εννοώ νέα ως προς την πορεία μου στο χώρο του θεάτρου για παιδιά, για να τον κρίνω κιόλας. Παρόλα αυτά κατά τη δική μου γνώμη το θέατρο για παιδιά χρειάζεται πιο λιτές και καθαρές γραμμές για να μη χάνεται η ιστορία και να δώσουμε έμφαση σε ιστορίες και θέματα που ώς τώρα φόβιζαν ή ξένιζαν λόγω του περιεχομένου τους. Θέματα όπως ο θάνατος, οι μετανάστες ή ακόμα και ο χωρισμός των γονιών.

IMG_2009 copy

Πρόσφατα δώσατε παράσταση στις φυλακές θηλέων στην Θήβα. Μιλήστε μας λίγο για αυτή την εμπειρία αλλά και την πρωτοβουλία.

Εξαιρετικά σημαντικό για μας είναι, οι παραστάσεις μας να παρουσιάζονται σε χώρους μη συμβατικούς και αναμενόμενους, εκτός από τον συμβατικό χώρο του θεάτρου. Γι’ αυτό το λόγο αποτελούνται από μικρό θεατρικό σχήμα και ευέλικτο σκηνικό έτσι ώστε να μεταφέρονται εύκολα. Με αυτό τον τρόπο θέλουμε να προσεγγίσουμε το κοινό που δεν έχει την δυνατότητα να έρθει σε μας για να παρακολουθήσει τις παραστάσεις μας. Στα πλαίσια αυτής της πρωτοβουλίας, τον Νοέμβριο του 2012 επισκεφτήκαμε το τμήμα μητέρων και ανήλικων κρατουμένων στις φυλακές της Θήβας. Η ανταπόκριση ήταν απρόσμενα θερμή. Το να παίζεις σε παιδιά που μεγαλώνουν στη φυλακή είναι πολύ ιδιαίτερο. Ήταν μια βαθιά συγκινητική στιγμή για την ομάδα μας. Δεν σου δίνεται καθημερινά η ευκαιρία να παίζεις σε τέτοιους χώρους. Μετά από αυτήν την εμπειρία αποφασίσαμε να ονομάσουμε τις παραστάσεις αυτές( εκτός του χώρου του θεάτρου), 'Παραστάσεις Αυξημένης Φροντίδας'. Στις 27 Μαρτίου παγκόσμια ημέρα θεάτρου, δώσαμε άλλη μια 'παράσταση Αυξημένης Φροντίδας' στο ειδικό κατάστημα κράτησης νέων Αυλώνας. Ευελπιστούμε λοιπόν ,κάνοντας μία καλή αρχή, ότι η ομάδα μας θα συνεχίσει να πηγαίνει τις παραστάσεις τις σε χώρους όπως ιδρύματα, ορφανοτροφεία, φυλακές, νοσοκομεία. Θέλω να πιστεύω πω δράσεις σαν αυτές δίνουν κουράγιο. Σε όλους μας.

Αν ο κόσμος ήταν παιδική σκηνή, τι ρόλο θα παίζατε και πώς θα εκφράζατε το «σήμερα» με παιδικό τρόπο;

Πιστεύω ότι το παιδί που ήμασταν οδηγεί τον ενήλικα που γινόμαστε. Αν ο κόσμος ήταν παιδική σκηνή, δεν θα άλλαζα έργο! Θα επέλεγα το 'Από που πάνε πάνε για το καστρο, παρακαλώ;''. Πρώτα απ'όλα επειδή σε καλεί να βρείς τις απαντήσεις σου. Αφού ξεκινάει με μια ερώτηση.. Και στη συνέχεια η ηρωίδα του έργου, η Τυχερή, είναι ένα κορίτσι με δυνατή θέληση, τόλμη και καθαρή ψυχή. Προνόμια που σε βοηθούν να ανταπεξέλθεις στο 'σήμερα' με το δικό σου τρόπο! Παιδικό ή ενήλικο ή χωρίς διαχωρισμό.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.