Αγγλία: Αύξηση των πνιγμών εξαιτίας των παιδικών καθισμάτων στο μπάνιο

Dreambaby_Premium_Baby_Bath_Seat_Blue_xl_5Αγγλία – Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στους γονείς σχετικά με τη χρήση καθισμάτων στο μπάνιο του μωρού, αφού όπως υποστηρίζουν συνδέονται με την αύξηση των θανάτων από πνιγμό στην παιδική ηλικία. Πιο συγκεκριμένα, φοβούνται ότι τα παιδικά καρεκλάκια δίνουν στους γονείς μια ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας, πράγμα που τους ωθεί στο να αφήνουν τα μικρά στη μπανιέρα χωρίς επιτήρηση.

Πολλοί γονείς δεν συνειδητοποιούν, ωστόσο, ότι το καρεκλάκι μπορεί να γλιστρήσει μέσα στη μπανιέρα ή ότι το παιδί είναι πιθανό να «παγιδευτεί» σε αυτό και ενδεχομένως να πνιγεί. Αυτό μπορεί να συμβεί μέσα μόνο σε λίγα λεπτά και χωρίς να γίνει αντιληπτό από τους γονείς. Τέτοιου είδους προϊόντα είναι ευρέως διαθέσιμα στην αγορά και χρησιμοποιούνται από πολλές οικογένειες με μωρό, όμως οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα μωρά δεν πρέπει να μένουν μόνα τους στο μπάνιο ούτε για ένα λεπτό!

Ο τυχαίος πνιγμός στο μπάνιο αποτελεί τραγική αλλά αποτρέψιμη αιτία τραυματισμού ή θανάτου των παιδιών. Η προειδοποίηση ήρθε ύστερα από ένα μικρό αριθμό θανάτων και «παρ ολίγον» τραγικών περιστατικών στο Λονδίνο, από μια επιτροπή που εξετάζει πληροφορίες για απροσδόκητους θανάτους παιδιών. Η Βασιλική Εταιρεία για την Πρόληψη Ατυχημάτων (RoSPA) αναφέρει επίσης ότι ένας στους τρεις τυχαίους θανάτους από πνιγμό σε παιδιά ηλικίας 2 ετών και κάτω αφορούν τα καθίσματα μπάνιου.

Ακόμα κι αν ένα παιδί διασωθεί αμέσως από πνιγμό, μπορεί να έχει ήδη σταματήσει να αναπνέει. Μάλιστα, ένα σημαντικό ποσοστό παιδιών έχει παρ ολίγον υποστεί βλάβη του εγκεφάλου, γεγονός που μπορεί να απαιτήσει δια βίου οικονομική στήριξη και υγειονομική περίθαλψη. Το σύστημα υγείας της Αγγλίας θέλει να βεβαιωθεί ότι οι γονείς και οι επαγγελματίες της υγείας είναι ενήμεροι για τους κινδύνους των παιδικών καθισμάτων στο μπάνιο και να προειδοποιήσει ότι ένας ενήλικας πρέπει πάντα να είναι με τα παιδιά που βρίσκονται κοντά ή μέσα στο νερό.