Αγία Μαρίνα: Ο βίος της προστάτιδας των φιλάσθενων παιδιών

Η Αγία Μαρίνα, γνωστή και ως Αγία Μαργαρίτα της Αντιόχειας στην Καθολική Εκκλησία, ήταν Χριστιανή αγία και μάρτυς, που έζησε στα τέλη του 3ου αιώνα μ.Χ.

Η μνήμη της γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 17 Ιουλίου και θεωρείται η προστάτιδα Αγία της Λέρου.

Η ζωή της Αγίας Μαρίνας

Γεννήθηκε στην Αντιόχεια της Πισιδίας, στα χρόνια του αυτοκράτορα Κλαυδίου του Β’, το 270 μ.Χ.

Λίγες μέρες μετά τη γέννησή της, η μητέρα της πέθανε, και ο πατέρας της Αιδέσιος, που ήταν Ιερέας των ειδώλων, ανέθεσε την ανατροφή της σε μια χριστιανή γυναίκα, από την οποία η Μαρίνα διδάχθηκε τον χριστιανισμό.

Όταν έγινε 15 χρονών, αποκαλύφθηκε ότι είναι χριστιανή. Ο πατέρας της με μίσος τη διέγραψε από παιδί του.

Μετά από καιρό, έμαθε για τη Μαρίνα και ο έπαρχος Ολύμβριος, που διέταξε να τη συλλάβουν για ανάκριση. Όταν την είδε μπροστά του, θαύμασε την ομορφιά της και προσπάθησε να την πείσει με κάθε τρόπο να αρνηθεί το Χριστό και να γίνει σύζυγος του.

Εκείνη δεν αρνήθηκε την πίστη της και μαρτύρησε γι’ αυτή. Ξυλοκοπήθηκε αγρίως, βασανίστηκε και τελικά αποκεφαλίστηκε.

Προστάτιδα των φιλάσθενων παιδιών

Ο λαός θεωρεί την Αγία Μαρίνα προστάτιδα των καχεκτικών και φιλάσθενων παιδιών. Παλαιότερα, μάλιστα, στην Αθήνα οι μητέρες οδηγούσαν τα παιδιά τους κατά την εορτή της στην ομώνυμη εκκλησία που βρίσκεται στο Λόφο των Νυμφών.

Τους φορούσαν καινούργια ρούχα και άφηναν τα παλαιά στον περίβολο του ναού, με την ελπίδα να αποβάλουν τα παιδιά τους τις αρρώστιες από τις οποίες κατατρύχονταν.

Η εορτή της Αγίας Μαρίνας σχετίζεται, επίσης, από τους αγρότες με τα μετεωρολογικά φαινόμενα.

Η Αγία Μαρίνα μαζί με την Αγία Βαρβάρα και την Αγία Αικατερίνη είναι πολύ αγαπητές λόγω του μαρτυρίου που υπέστησαν σε τόσο νεαρή παρθενική ηλικία.