- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Αγκαλιές, αγάπη και φροντίδα, το φάρμακο κατά των παιδικών ιώσεων

Αφθονες αγκαλιές και αγάπη και όχι αντιβιοτικά χωρίς λόγο. Οταν το παιδί μας αρρωσταίνει [2] χρειάζεται αγάπη και φροντίδα, ενώ βοηθάμε την άμυνά του με απλούς τρόπους: του δίνουμε άφθονα υγρά -θα προτιμήσει το γάλα του για λίγες μέρες, δεν πρέπει να το πιέζουμε να φάει στερεές τροφές εάν δεν θέλει.

Δυστυχώς, έρευνες στη χώρα μας έχουν δείξει πως το 20% έως 40% των μητέρων χορηγούν στα παιδιά τους αντιβιοτικά χωρίς τη συμβουλή παιδιάτρου [3].

Υπάρχουν άπειροι ιοί και είναι φυσιολογικό ένα παιδί να έχει μέχρι και 10 ιώσεις το χρόνο. Ιδιαίτερα ευαίσθητα είναι τα παιδιά που πάνε στον παιδικό σταθμό και αυτά που έχουν μεγαλύτερα αδέρφια.

Μην ξεχνάμε πως απλά μέτρα και συνήθειες, όπως το πλύσιμο των χεριών και η καλή υγιεινή, μπορούν να προλάβουν τη μετάδοση των ιών.

Αντιβιοτικά: Γιατί χρειάζεται μεγάλη προσοχή όταν δίνονται σε μικρά παιδιά

Κυρίως πρέπει να αποφεύγουμε τη χορήγηση αντιβιοτικών χωρίς λόγο [4], που έτσι και αλλιώς δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν μια ίωση, παρά μόνο τις επιπλοκές της, όταν αυτό το κρίνει απαραίτητο ο γιατρός. Τα αντιβιοτικά μπορεί να προκαλέσουν άμεσες παρενέργειες, οι οποίες μπορεί να είναι σοβαρές, όπως αλλεργική αντίδραση, διάρροιες, πόνο στην κοιλιά.

Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι μωρά που παίρνουν συχνά αντιβίωση [5] ή χωρίς λόγο ίσως κινδυνεύουν να αναπτύξουν αλλεργίες στο μέλλον, όπως έκζεμα, άσθμα. Στο σώμα μας (σε μύτη, λαιμό, δέρμα, έντερο) κατοικούν «καλά» ή αθώα μικρόβια που αποτρέπουν τα επικίνδυνα να εισβάλουν σε αυτό.

Τα αντιβιοτικά σκοτώνουν όλα τα μικρόβια χωρίς εξαίρεση, ακόμα και τα καλά.  Ετσι μπορούν να βλάψουν την άμυνα του οργανισμού εάν δεν χρειάζονται και να ανοίξουν το έδαφος σε λοίμωξη από πιο επικίνδυνα μικρόβια [6]. Προσοχή λοιπόν!

Διαβάστε επίσης:

Παιδίατρος Α. Παρδάλη: Οι 4 ιώσεις που “θερίζουν”, η ηλικιακή ομάδα που “βάλλεται” και οδηγίες προς τους γονείς [7]

Συγκινεί η Αγγελική Δαλιάνη: Η φωτογραφία από την πρόωρη γέννηση του γιου της και την παραμονή του σε θερμοκοιτίδα [8]

Ρούλα Πισπιρίγκου: Στις 9 Ιανουαρίου η δίκη της για τη δολοφονία της Τζωρτζίνας [9]