«Αγώνας δρόμου» για τη νομιμοποίηση όλων των σχολικών κτηρίων στο Ηράκλειο Κρήτης

680x382_680_382_imagesmadeimagesremotehttp_cretalive.s3.amazonaws.com191987kanabaki.jpg_535_382_s.jpgΣημαντικά , όπως φαίνεται, είναι τα αποτελέσματα που προκύπτουν από τη στενή συνεργασία των αντιδημάχων Παιδείας και Πολεοδομίας, κκ Καναβάκη και Αναστασάκη, με στόχο την έκδοση οικοδομικών αδειών στα σχολικά κτίρια του Ηρακλείου.

«Τα 2/3 από τα σχολικά κτήρια δεν είχαν οικοδομική άδεια», όπως επισημαίνει με δηλώσεις της στο Cretalive, η αντιδήμαρχος Παιδείας, Νέας Γενιάς και Καινοτομίας, κ. Μαρια Καναβάκη.

« Έως σήμερα έχουν τακτοποιηθεί από την Πολεοδομία 15 σχολικά συγκροτηματα που στεγαζουν 26 σχολεια. Εκκρεμεί η αδειοδοτηση αλλων 25 κτιρων και μετα ολα θα διαθετουν νομιμα αδεια», τονίζει.

Σε ό,τι αφορά στη συνεργασία με τον Αντιδήμαρχο Πολεοδομίας στην κατεύθυνση αυτή, η ίδια επισημαίνει ότι υπάρχει συχνή συνεργασία για αυτό το θέμα αλλά και για την ανάγκη απαλλοτριώσεων οικοπέδων που γειτνιάζουν με σχολεία, ώστε να επεκταθούν σχολικές μονάδες που ασφυκτιούν, όπως το 46ο Δημοτικό Σχολείο και το 37ο Δημοτικό Σχολείο.

«Η Αντιδημαρχία Παιδείας δεν είναι αρμόδια για τα τεχνικά ζητήματα των σχολείων. Όμως ως Αντιδήμαρχος Παιδείας έχω ζητήσει από Διευθυντές Σχολείων να μου κοινοποιούνται όλα τα τεχνικά ζητήματα ώστε να έχω πλήρη εικόνα και να μπορώ να έχω άμεση επικοινωνία με την τεχνική υπηρεσία ώστε να παρεμβαίνει», προσθέτει η κ. Καναβάκη και σημειώνει ότι προ ημερών, σε σύσκεψη με τη Διευθύντρια Τεχνικών Υπηρεσιών και τον αντιδήμαρχο, κ. Χάρη Μαμουλάκη, τέθηκαν προς συζήτηση τα σχολικά κτήρια που χρήζουν άμεσης αποκατάστασης ώστε να αναμορφωθεί ο προυπολογισμός και να γίνουν εργολαβίες , όπως στις περιπτώσεις των ΤΑΛΩΣ, 4ο Γυμνάσιο-4ο Λυκειο κ.α καθώς και μονώσεις (33ο ΔΣ, Άγιος Μύρων, Προφ. Ηλία κ.α.)

Σε ό,τι αφορά στη θερινή συντήρηση των κτηρίων, αυτή γίνεται από την Τεχνική Υπηρεσία, ωστόσο, η αντιδήμαρχος τους έχει αποστείλει όλες τις τεχνικές ανάγκες των κτιρίων κι έχει ζητήσει έγγραφη ενημέρωση για το ποιες εργασίες και σε ποια σχολεία θα γίνουν.

680x382_680_382_imagesmadeimagesremotehttp_cretalive.s3.amazonaws.com55352sxoleio-estaurwmens_573_382_s.jpg

Για το θέμα των σχολικών επιτροπών, η αντιδήμαρχος Παιδείας τονίζει ότι, παρά την οικονομική στενότητα, καλύφθηκε η πλειοψηφία των αιτημάτων που δέχθηκε.

« Αξιοσημείωτος ο βαρύς χειμώνας και η μεγάλη ανάγκη για πετρέλαιο και συνεχη ανεφοδιασμο. Όμως, κανένα σχολείο δεν έμεινε από θέρμανση ούτε για μια μέρα. Έγινε ιεράρχηση αναγκών και λειτούργησαν εντός των ορίων του κανονισμού λειτουργίας τους, πληρώθηκε η ΔΕΗ (που πληρωνόταν από το ταμείο του δημου απο την προηγούμενη δημοτική αρχή) και παρολ’ αυτα λειτουργήσαμε κανονικά και ικανοποιήσαμε σχεδόν τα πάντα» .

Η ίδια εξαίρει την οικονομική συνδρομή των σχολικών επιτροπών στα τεχνικά ζητήματα (μπογιές, υδραυλικά κλπ) σε μια κοινή προσπάθεια κάλυψης ελλείψεως της τεχνικής υπηρεσίας σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικών. «Οι σχολικές επιτροπές σχεδόν καθημερινά καλούνται να παρέμβουν σε τεχνικά θέματα», υπογραμμίζει.

Να σημειωθεί ότι μέσα στο καλοκαίρι ετοιμάζεται ένα πιο σαφές πλαίσιο για τις παραχωρήσεις σχολικών χώρων, καθώς η δημοτική αρχή επιθυμεί ανοιχτά σχολεία αλλά πρέπει, όπως αναφέρει η κ. Καναβάκη, από αυτούς που ζητούν τα σχολεία να τηρούνται βασικοί όροι και κυρίως να εξασφαλίζεται ο σεβασμός του κτιρίου και η μη κερδοσκοπική χρήση του.

Η ίδια δεν παραλείπει να σημειώσει την αξία του Κοινωνικού φροντιστηρίου,

Όπως δηλώνει στο Cretalive: «Λειτουργησε στο 3 Δημοτικό Διαμέρισμα στα Δειλινά. Φοίτησαν 80 μαθητές, 15 εθελοντές καθηγητές. Του χρόνου, εάν υπάρχει ανάγκη, θα γίνει και σε άλλες περιοχές και γι’ αυτό χρειάζεται εθελοντική προσφορά από καθηγητές»