- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Αγρίνιο: Παρέλυσε το χέρι ανήλικης έπειτα από πολύ γνωστό εμβόλιο

Το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας θεωρείται σωτήριο για τη σεξουαλική υγεία των γυναικών και τα τελευταία χρόνια συνιστάται ανεπιφύλακτα σε όλα τα νεαρά κορίτσια, αλλά και τα αγόρια, προκειμένου να μη γίνουν φορείς τη νόσου και τη μεταφέρουν αργότερα μέσω της σεξουαλικής δραστηριότητας.

Ωστόσο, σύμφωνα με καταγγελία που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα agriniopress.gr, μία 17χρονη μαθήτρια της Γ’ Λυκείου που έκανε τη δεύτερη δόση του εμβολίου στις 11 Ιανουαρίου, αντιμετώπισε μία πολύ σοβαρή παρενέργεια, αφού μέχρι το βράδυ της ίδια μέρας προκλήθηκε πάρεση σε όλο το αριστερό της χέρι.

Τρομοκρατημένοι η 17χρονη και οι γονείς της απευθύνθηκαν σε γιατρό και στη συνέχεια η κοπέλα εισήχθη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, όπου της έγιναν όλες οι απαραίτητες εξετάσεις επί τριημέρου.

Εκεί πραγματοποιήθηκε ηλεκτρομυογράφημα, το οποίο έδειξε ότι την παράλυση δεν προκάλεσε η βελόνα ή ο τρόπος που έγινε το εμβόλιο, αλλά τα συστατικά του φαρμάκου. Οι γονείς της μαθήτριας επικοινώνησαν με τον ΕΟΦ για να γνωστοποιήσουν την παρενέργεια και όπως ενημερώθηκαν, αντίστοιχο περιστατικό δεν έχει καταγραφεί ποτέ στο παρελθόν.

Μάλιστα, στο επίσημο έγγραφο των τυχών ανεπιθύμητων επιπτώσεων του φαρμάκου δεν αναγράφεται τέτοια παρενέργεια.

Παράλληλα ενημερώθηκε για το περιστατικό και η εταιρεία που εισάγει το φάρμακο.

Η κατάσταση της κοπέλας τώρα

Αφού η κοπέλα υποβλήθηκε σε σειρά μαγνητικών και άλλων εξετάσεων, πλέον έχει ξεκινήσει και φυσικοθεραπείες, με τους γιατρούς να είναι αισιόδοξοι πως η λειτουργία του χεριού θα επανέλθει στο 100%, χωρίς βέβαια να μπορούν να προσδιορίσουν το πότε… Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα του agriniopress.gr η 17χρονη δεν είναι σε θέση να παρακολουθήσει τα μαθήματά της στο σχολείο και μάλιστα σε μια τόσο κρίσιμη χρονιά για την ίδια.

Ο παιδογυναικολόγος απαντά:

Επικοινωνήσαμε με τον παιδογυναικολόγο κ. Παναγιώτη Ν. Χριστόπουλο [1], ο οποίος αρχικά μας είπε, ότι το εν λόγω εμβόλιο δεν ανήκει στη λίστα των υποχρεωτικών, αλλά συνιστάται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, ενώ χορηγείται δωρεάν στους εφήβους.

Πρόκειται για ένα εμβόλιο το οποίο αποδεδειγμένα προφυλάσσει από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, ο οποίος είναι δεύτερος σε συχνότητα γυναικολογικός καρκίνος. Προκαλείται στο 90% των περιπτώσεων από λοίμωξη από τον ιό των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων και σκοτώνει κάθε χρόνο 250.000 γυναίκες.

Η άποψη του κ. Χριστόπουλου, ο οποίος εξηγεί ότι οι γυναικολόγοι ακολουθούν τις κατευθυντήριες οδηγίες της παραπάνω επιτροπής είναι, ότι «Κάθε πιθανό πρόβλημα που δημιουργείται με τα εμβόλια πρέπει να δημοσιοποιείται και να μπαίνει στο μικροσκόπιο, πάντα βάσει μεγάλων ερευνών. Ένα περιστατικό δεν μπορεί να αποδείξει ένα συγκεκριμένο αίτιο. Εξάλλου, είναι περίεργο ένα εμβόλιο να έχει άμεση επίδραση, καθώς η νευροτοξικότητα των εμβολίων δεν είναι άμεση. Κάτι, λοιπόν, που δεν έχε περιγραφεί ξανά από την παγκόσμια βιβλιογραφία, μάλλον χρειάζεται επιφύλαξη. Ας μην ξεχνάμε, ότι πρόκειται για ένα εμβόλιο το οποίο έχει γίνει σε εκατομμύρια δόσεις σε όλον τον πλανήτη και ότι ποτέ ξανά δεν έχει παρουσιάσει τέτοια επιπλοκή. Επιπλέον, κάθε φάρμακο έχει πιθανές παρενέργειες –ξέρετε πόσοι θάνατοι έχει προκληθεί από γαστρορραγίες λόγω ασπιρίνης;»

Συνεπώς, όπως υπονοεί και ο γυναικολόγος, σαφώς το εν λόγω συμβάν απαιτεί διερεύνηση, καθώς και την απάντηση της φαρμακευτικής εταιρίας (έχουμε επικοινωνήσει και αναμένουμε κάποια επίσημη ανακοίνωση), ωστόσο αυτό δεν σημαίνει, ότι πρέπει να δαιμονοποιήσουμε ξαφνικά τα εμβόλια.

Σε κάθε περίπτωση, ευχόμαστε περαστικά στο κορίτσι και καλούμε τους γονείς να συμβουλεύονται πάντα τον παιδίατρο ή οικογενειακό γιατρό.