Αρχική Infokids Διατροφή & Fitness Aikido: Να ξεκινήσει το παιδί μου μια πολεμική τέχνη;

Aikido: Να ξεκινήσει το παιδί μου μια πολεμική τέχνη;

Kids aikidoΟι πολεμικές τέχνες αποτελούν μια από τις δημοφιλέστερες επιλογές εξωσχολικών δραστηριοτήτων μικρότερων αλλά και μεγαλύτερων παιδιών. Οι γονείς πολλές φορές διστάζουν να γράψουν τα παιδιά σε μια σχολή πολεμικών τεχνών φοβούμενοι ότι τα παιδιά θα αναπτύξουν επιθετική συμπεριφορά, θα μάθουν να επιλύουν τις διαφορές τους με βίαιο τρόπο, ενώ πολλοί ανησυχούν μήπως το παιδί τους χτυπήσει άσχημα κατά τη διάρκεια της προπόνησης.
Οι φόβοι αυτοί είναι σεβαστοί αλλά δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την πραγματικότητα. Αντιθέτως, οι πολεμικές τέχνες ασκούν όλες τις ομάδες μυών, ενώ η συνεχής προπόνηση βελτιώνει την φυσική κατάσταση των μικρών μας φίλων, την αυτοσυγκέντρωσή τους και τα κάνει να έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και πειθαρχία.

Γνωριμία με το Αikido

aikido_kids_21

Τα τελευταία χρόνια, όλο και αυξάνεται το ποσοστό των παιδιών που επιλέγουν να ασχοληθούν με το αικίντο. Συναντήσαμε τον πρόεδρο του Ελληνικού Ομίλου Αικίντο δάσκαλο 5ου Dan, κ. Μπάμπη Κεράνη, ο οποίος διδάσκει aikido σε παιδιά και ζητήσαμε να μας μυήσει στα άδυτα της ιαπωνικής πολεμικής τέχνης.

Ποιες είναι οι βασικές φιλοσοφικές αρχές του aikido;

Το aikido είναι μια παραδοσιακή ιαπωνική πολεμική τέχνη, η πολεμική τέχνη της ειρήνης και της αγάπης όπως άλλωστε την ονόμασε και ο ιδρυτής της Morihei Ueshiba. Η λέξη aikido αποτελείται από τα 3 ιδεογράμματα το αί, το κι και το ντο. Το άι υποδηλώνει την αρμονία και το πνεύμα, το κί την ζωτική ενέργεια και την πνοή και τέλος το ντό δηλώνει τον τρόπο, το δρόμο, την ατραπό. Σε ελεύθερη απόδοση, το aikido είναι ο τρόπος να εναρμονιστούμε πρώτα με τον εαυτό μας, μετά με τους άλλους ανθρώπους και περαιτέρω με το περιβάλλον σε καθεστώς ειρηνικής συνύπαρξης χωρίς βία και ανταγωνισμό. Το aikido είναι πολεμική τέχνη αυτοάμυνας και επ' ουδενί δεν αποσκοπεί στην πρόκληση βίας και τραυματισμών.

Γιατί ένα παιδί θα επιλέξει να μάθει aikido και όχι κάποια άλλη πολεμική τέχνη;

Το aikido είναι μια ιδιαίτερη πολεμική τέχνη καθώς δεν έχει μάχη και λόγω αυτού δεν προάγει τον ανταγωνισμό των ασκουμένων και επιπλέον δεν έχει διεξαγωγή αγωνών που υπάρχουν σε άλλες πολεμικές τέχνες. Ένα από τα βασικότερα πλεονεκτήματα που προσφέρει το aikido είναι το γεγονός ότι στη προπόνηση μπορεί να συμμετάσχει κάθε υγιές παιδί ανεξαρτήτως σωματοτύπου και φυσικής κατάστασης.

Περιγράψτε μας μια τυπική προπόνηση των παιδιών ούτως ώστε να καταλάβουμε πώς εφαρμόζονται στη πράξη οι αρχές της πολεμικής σας τέχνης

kids-aikido-intro-1325406654
Τα παιδιά προπονούνται δύο φορές την εβδομάδα σε ωριαίο πρόγραμμα. Η προπόνηση γίνεται ανά ζεύγη ή ατομικά και περιλαμβάνει διατατικές ασκήσεις, πτώσεις καθώς και τεχνικές αποφυγής επιθέσεων και ακινητοποίησης. Οι μικροί μαθητές ασκούνται σε απλές πτώσεις πάνω σε στρώμα, εν είδει παιχνιδιού. Η διδασκαλία του aikido στηρίζεται στην αμοιβαία εκμάθηση μέσα από την ομαδική δουλειά και την διασκέδαση.

Aπό ποια ηλικία μπορεί ένα παιδί να ασχοληθεί με το αikido;

Ένα παιδί ηλικίας 6 ετών και άνω είναι σε θέση να ανταποκριθεί σωματικά αλλά και πνευματικά στις απαιτήσεις της προπόνησης. Το σώμα του έχει την ευλυγίσια και την πλαστικότητα να εκτελεί συγκεκριμμένες ασκήσεις και το πνεύμα του είναι δεκτικό στην πρόσληψη της φιλοσοφίας του aikido.

Τι προσφέρει στο παιδί η ενασχόλησή του με τη πολεμική σας τέχνη;

Μέσω της ενεργούς ενασχολήσεως του παιδιού με το aikido, αναπτύσσεται η αυτοπειθαρχία και η αυτοπεποίθηση των παιδιών. Οι ασκούμενοι μαθαίνουν να αναπτύσσουν τον αυτοέλεγχό τους και να μετριάζουν το θυμό και την οργή ενώ παράλληλα ενδυναμώνονται σωματικά και πνευματικά. Όλα τα παιδιά ανεξαιρέτως οξύνουν την αντίληψή τους και αναπτύσσουν γρήγορα αντανακλαστικά και ευλυγισία. Ειδικότερα, τα υπερκινητικά παιδιά διοχετεύουν την ενέργεια και την εκρηκτικότητά τους, κατά τη διάρκεια της προπόνησης με αποτέλεσμα να επιστρέφουν σπίτι με μια γλυκιά κούραση. Ιδιαίτερη μνεία αξίζει να κάνουμε για τα παιδιά ΑμΕΑ. Σε ορισμένες περιπτώσεις ΑμΕΑ έχει αποδειχθεί ότι το aikido είναι εξαιρετικά επωφελές στην σωματική και ψυχολογική τους κατάσταση.

Babis Keranis Sensei
President of the Hellenic Aikido Association - Fukushinkan Dojo, Athens Greece
5th dan Αikikai Shidoin, Technical Director

Ελληνικός Όμιλος Αικίντο
3ης Σεπτεμβρίου 144
5ος όροφος
210-8811768


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.